TÉMA

Saša Rašilov

Rašilov a Stivínová rozehrávají Nebezpečné známosti

Vikomt de Valmont a markýza de Merteuil opět osnují intriky, jimiž si zahrávají s city jiných. V podání Saši Rašilova a Zuzany Stivínové zatahují do svých Nebezpečných známostí nyní i diváky Národního divadla. Vyprázdněnost vztahů a bezohledné sobectví jsou znát v současné době stejně jako v roce 1782, kdy otevřená kritika mravů vyšla.
12. 5. 2023|

Bratry Rašilovovy svedla na jedno jeviště Smrt v rodině

Pražská scéna MeetFactory se pustila do románu Můj boj, jehož autor, norský spisovatel Karl Ove Knausgard, je označován za průkopníka takzvané literární reality show. Inscenace je adaptací prvního dílu Smrt v rodině z jeho autobiografického příběhu. Na jevišti se s touto situací vyrovnávají Saša a Václav Rašilovovi.
16. 9. 2020|

To jsem z toho jelen. Spitfire Company vydala Prezidementi o současné politice

Plakát s odkazem na slavný polibek Leonida Brežněva a Ericha Honeckera poutá na jevištní novinku Prezidementi. Satirické představení o nesmyslné tuposti politické scény uvádí umělecká skupina Spitfire Company jako nonverbální inscenaci s dabingem.
10. 6. 2020|

Stivínová znova na scéně Národního divadla. Oběd u Wittgensteina ji uvrhl do pasti vztahů

Po patnácti letech se vrací do Národního divadla herečka Zuzana Stivínová. A to v roli jedné ze sester ve hře Thomase Bernharda Oběd u Wittgensteina. Premiéru černé komedie o propletených vztazích jedné rodiny připravil režisér a umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar.
9. 11. 2019|

Poslední aplaus vyprovodil Vlastu Chramostovou, herečku, které nechyběla kuráž

Na scéně Národního divadla se kolegové, přátelé i široká veřejnost v pondělí rozloučili s herečkou a chartistkou Vlastou Chramostovou, která zesnula 6. října. Na závěrečnou cestu ji vyprovodil dlouhotrvající poslední aplaus.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 20:15|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|

Recenze: Proslov ke komu? Nepovedený konec sezony na Nové scéně

Z kvarteta premiér, které činohra pražského Národního divadla uvedla během nyní končící sezony 2018/2019 na Nové scéně, je ta nejnovější z nich, Proslov k národu, suverénně nejslabší.
14. 6. 2019|

Něco za něco: Ceny divadelní kritiky za Shakespeara, Maryšu i Eleganci molekuly

Divadlem roku 2018 je pražské Divadlo pod Palmovkou, které zároveň loni uvedlo inscenaci roku: Shakespearovu komedii Něco za něco. Nejlepšího herce našly Ceny divadelní kritiky v Sašovi Rašilovi a herečku v Pavle Gajdošíkové. Nejlepší novou hru napsal Petr Zelenka, ocenění za hudbu patří Ivanu Acherovi a za scénografii Marku Cpinovi. S výjimkou ostravské Maryši si divadelní ceny pro sebe tentokrát zabraly pražské scény.
17. 3. 2019Aktualizováno17. 3. 2019, 20:23|

„Co po nás zbude? Mně by stačilo nezhebnout!“ Národní divadlo navštívil Emil Hakl

O konci světa, o stárnutí nebo o pečených kachnách vypráví hra Návštěva, která má ve čtvrtek premiéru na Nové scéně Národního divadla v Praze. Předlohou je povídka Emila Hakla, který se zároveň podílel na její divadelní adaptaci. Režie se ujal Jan Frič a v hlavních rolích se představí Ondřej Pavelka, David Prachař, David Matásek a Saša Rašilov.
22. 11. 2018Aktualizováno22. 11. 2018, 18:18|