TÉMA

Jiří Voskovec

Na začátku byla židle a na konci výstava české avantgardy v Berlíně

Bröhanovo muzeum v Berlíně nabízí náhled do české avantgardy, jedné z klíčových etap české moderny. Výstava nazvaná česky Hej rup! s německým dovětkem Die Tschechische Avantgarde (česká avantgarda) ukazuje, jak se české avantgardní hnutí projevovalo v malbě, sochařství, designu, ale i v hudbě či filmu.
16. 10. 2023|

Recenze: Voskovec s Werichem trefili vždy do černého

Album Osvobozené divadlo V+W 1929–1938 nabízí souborné vydání všech dochovaných nahrávek písní legendární prvorepublikové scény. Pozoruhodným počinem je navíc i samo o sobě, mimo jiné díky dosud nevydaným snímkům. A opět se potvrzuje známá pravda, že na pány Voskovce, Wericha a Ježka nikdo nemá.
29. 12. 2020|

Tohle není Bond. Osamělí špioni ve filmech podle le Carrého úpí pod byrokracií

Spisovatel John le Carré, který zemřel v sobotu 12. prosince ve věku 89 let, za sebou za svoji šedesátiletou kariéru zanechal 25 knih, které se dočkaly filmových i seriálových zpracování. Autor je synonymem špionážního dramatu ze studené války, jeho příběhy se ale vyjadřovaly i k současnosti. Jaké nejslavnější filmy a seriály le Carré inspiroval?
17. 12. 2020|

Vyšly desítky dosud neznámých nahrávek písní a výstupů Voskovce a Wericha

Vyšly dosud neznámé nahrávky Voskovce a Wericha. Zvukovou historii Osvobozeného divadla vydalo nakladatelství Supraphon už v roce 2007. Nyní ale komplet rozšířilo o desítky písní a výstupů, které se z různých důvodů nemohly publikovat. Některé skeče dvojice točila jen pro legraci.
8. 11. 2020|

Šlitr, Šlitr, Šlitr. Proslulý muzikant byl také skvělý výtvarník, ukazuje výstava

Výtvarnou tvorbu Jiřího Šlitra, který proslul především jako muzikant a divadelník, připomíná výstava v pražské galerii Villa Pellé. Expozice představuje desítky kreseb a maleb z pozůstalosti spoluzakladatele divadla Semafor a dosud nepublikovanou Šlitrovu korespondenci s Jiřím Voskovcem. Výstava nazvaná Šlitr, Šlitr, Šlitr potrvá do 15. února.
30. 11. 2019|

„Co za tím je, prosím vás?“ Století odhodlané mecenášky Medy Mládkové

Přežije-li kultura, přežije národ. Motto ze zdi pražského Musea Kampa provází celý profesní život zakladatelky této výstavní instituce – Medy Mládkové. Sběratelky, historičky umění a mecenášky, která se svým manželem vybudovala jednu z nejrozsáhlejších soukromých sbírek Františka Kupky. Díla dnes jednoho z nejdráže prodávaných českých výtvarníků darovala Praze, kam se po letech emigrace hned v roce 1989 vrátila. A 8. září zde slaví sté narozeniny. Století jejího života je příběhem odhodlání a také vlastenectví.
8. 9. 2019|
1938

Voskovec a Werich byli na Hitlera jako saně. Před katem pak museli utéct do Ameriky

Události po Mnichovu tvrdě dopadly na všechny, kdo se v té době stavěli proti Německu a jeho vůdci. Výjimkou nebylo ani oblíbené Osvobozené divadlo Jiřího Voskovce a Jana Wericha, které na nástup fašismu a nacismu ve svých hrách nevybíravě satiricky upozorňovalo. Přesně před 80 lety se stalo jednou z prvních obětí totalitarismu – 10. listopadu 1938 ho úřady nechaly zavřít a jeho protagonisty zachránil útěk do Spojených států.
10. 11. 2018|