TÉMA

Daniel Špinar

Krása uvnitř je důležitější než ta navenek, shodnou se Kráska a zvíře. Prince nepotřebují

I ošklivý člověk může být krásný – pro toho, kdo ho miluje. Národní divadlo v odkládané premiéře v lednu uvedlo pohádkový příběh Kráska a zvíře. Inscenaci o síle lásky připravil režisér Daniel Špinar. V titulních rolích se představují Anna Fialová a David Prachař.
11. 1. 2022|

Činohru ND povede od příští sezony duo SKUTR, nahradí Špinara

Činohru Národního divadla (ND) povede režijní duo SKUTR. Rozhodl o tom ředitel první scény Jan Burian. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka vystřídají dosavadního šéfa Daniela Špinara příští rok v srpnu. Jejich projekt vsadil na širší záběr činohry, než tomu bylo dosud. Oba už zkušenosti s Národním divadlem mají. Jsou podepsaní pod osmi inscenacemi. Například pod velmi úspěšnou Kyticí.
24. 11. 2021|

Nemusím to vydržet, zdůvodnil svůj odchod Špinar. České divadlo podle něho zahnívá v trafikách

Národní divadlo v pondělí zahajuje novou sezonu, která bude zároveň tou poslední pro Daniela Špinara v čele tamní činohry. Jeho odchod oznámil minulý týden ředitel první scény Jan Burian. Špinar už tehdy uvedl, že nešlo o vyhazov, ale domluvu, a v pondělním prohlášení na sociálních sítích potvrdil, co už dříve naznačil: že svůj post opouští kvůli znechucení z atmosféry strachu, zneužívání moci, sexismu a cynismu, která podle něho začíná už na divadelních školách.
30. 8. 2021|

Ředitel Národního divadla: Jestli nový šéf činohry přizve Špinara, rozhodně mu bránit nebudu

Národní divadlo nečekaně a předčasně mění šéfa činohry. Její stávající ředitel Daniel Špinar oznámil svůj odchod z první scény kvůli odporu k divadelním poměrům, kauze zmítající pražskou DAMU a řediteli zlaté kapličky Janu Burianovi. V Interview ČT24 Burian řekl, že ve Špinara ztratil důvěru, ale pokud ho nový šéf činohry vyzve ke spolupráci, s ohledem na Špinarovy divadelní výkony tomu rozhodně bránit nebude.
27. 8. 2021|

Zemřel herec Vladimír Marek. Devatenáct let působil v Divadle Na zábradlí

V 69 letech zemřel ve čtvrtek divadelní a filmový herec Vladimír Marek. Informoval o tom server Blesk.cz. Umělec dlouho bojoval s těžkou nemocí. Začínal jako loutkař, vrchol jeho kariéry přišel v Divadle Na zábradlí, kde působil v letech 1991–2010 a vytvořil tam přes třicet divadelních rolí.
30. 7. 2021|

Stivínová znova na scéně Národního divadla. Oběd u Wittgensteina ji uvrhl do pasti vztahů

Po patnácti letech se vrací do Národního divadla herečka Zuzana Stivínová. A to v roli jedné ze sester ve hře Thomase Bernharda Oběd u Wittgensteina. Premiéru černé komedie o propletených vztazích jedné rodiny připravil režisér a umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar.
9. 11. 2019|

Cirkus bude, ale nový. Šestnáctou Letní Letnou odstartuje provazochodkyně nad Vltavou

Prahu v příštích týdnech omámí a rozhýbou artisté, žongléři, klauni i provazochodci z celého světa. Ve středu 14. srpna odstartuje šestnáctý ročník festivalu nového cirkusu Letní Letná. Festival zahájí francouzská provazochodkyně, která přejde 400 metrů nad řekou Vltavou v centru Prahy. Kromě řady zahraničních hostů přichází letos s novátorským projektem i český soubor Losers Cirque Company. Na inscenaci s názvem Heroes spolupracuje s Národním divadlem.
8. 8. 2019|

Recenze: Proslov ke komu? Nepovedený konec sezony na Nové scéně

Z kvarteta premiér, které činohra pražského Národního divadla uvedla během nyní končící sezony 2018/2019 na Nové scéně, je ta nejnovější z nich, Proslov k národu, suverénně nejslabší.
14. 6. 2019|

Recenze: Národní divadlo hlavně sobě. Ale dívat se na to dá

Inscenace činohry pražského Národního divadla nazvaná Za krásu je holdem K. H. Hilarovi, který byl v letech 1921 až 1935 šéfem činohry a režisérem této instituce. Výsledek má podobu živočišného encyklopedického hesla.
9. 4. 2019|

Národní divadlo znovu otevře Státní operu. V příští sezoně chystá Idiota i Lolitu

Král Oidipús, Dostojevského Idiot, Švanda dudák, Lolita nebo Oběd u Wittgensteina. Národní divadlo v Praze pro příští sezonu nachystalo hned dvě desítky premiér. Po generální rekonstrukci se navíc v lednu 2020 znovu otevře Státní opera. Vedení první scény dále oznámilo, že prodloužilo Danielu Špinarovi mandát uměleckého šéfa činohry. Soubor divadla pak posílí herečka Zuzana Stivínová.
28. 2. 2019|

Cesta k hororu bývá dlážděna soucitem

Skutečný horor lidského srdce prožívá Národní divadlo. Tamní činohra připravila první českou dramatizaci románu rakouského spisovatele Stefana Zweiga z roku 1938. Netrpělivost srdce zpracoval umělecký šéf činohry Daniel Špinar s Radúzem Máchou a Pavlínou Štorkovou v hlavních rolích.
11. 11. 2018|