TÉMA

Brutalismus

Referendum o návratu Vřídelní kolonády do historické podoby prošlo radou, mohlo by být v lednu

O stavbě repliky dřívější litinové konstrukce na místě nynější Vřídelní kolonády budou zřejmě hlasovat obyvatelé Karlových Varů. Již druhé referendum na toto téma, pro které sehnali iniciátoři dostatek podpisů, prošlo městskou radou, oficiálně by ho mělo vyhlásit zastupitelstvo v úterý. Uskutečnit by se mohlo souběžně s prezidentskými volbami v lednu. Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) ale ani případný souhlas voličů nepovede k bezprostřední proměně jednoho z nejznámějších míst ve městě, radnice nemá na novou kolonádu peníze.
14. 12. 2022|

Národní galerie v nové sezoně nasazuje Kolíbala, Gebauera i Poea. A přidává brutalismus

Národní galerie Praha otevírá ve své hlavní budově, Veletržním paláci, čtyři nové výstavy. Sezonu zahajuje večer 5. března „grand openingem“ pro veřejnost. První návštěvníci si tak budou moci projít retrospektivní výstavu Kurta Gebauera, ohlédnutí za instalací Stanislava Kolíbala z benátského bienále a díla, k nimž české výtvarníky inspiroval E. A. Poe. Čtvrtou novinkou je výstava věnovaná pražským brutalistním stavbám.
5. 3. 2020|

Nebourat! Národní galerie už má na rok 2020 plány s Rembrandtem, Poem, Medkem či Buddhou

Zatímco nad budoucím fungováním Národní galerie jako instituce visí pár otazníků, výstavy mají budoucnost docela jistou. Do plánů na rok 2020, které galerie 5. prosince představila, se dostala tvorba Rembrandta, Mikuláše Medka, Kurta Gebauera i díla přibližující umění spojené s buddhismem či brutalismem. Podrobnější přehled nabízí fotogalerie.
5. 12. 2019|

Perla brutalismu v ohrožení. Česká ambasáda v Káhiře je zchátralá a zbytečně velká

Osud sídla české ambasády v Egyptě je nejistý. O brutalistickém komplexu bude v nejbližší době rozhodovat ministerstvo zahraničí. Stavba ze 70. let potřebuje opravu, její provoz je navíc velmi nákladný. Podobně se nedávno řešila budoucnost objektu českého velvyslanectví v Berlíně.
19. 11. 2019|

Proti demolici Transgasu se nikdo neodvolal, budovy mohou jít k zemi

Majitel souboru Transgas na pražské Vinohradské třídě může budovy zbourat. Proti rozhodnutí o demolici se totiž nikdo neodvolal, uvedla mluvčí Prahy 2 Lenka Prokopová. Firma HB Reavis, které komplex patří, chce na místě vybudovat několik nových staveb. Záměr odstranit stavby, jejichž památkovou ochranu stát odmítl, vyvolal kritiku části odborníků.
1. 2. 2019|

Přežití brutalismu není na beton. Podívejte se na ohrožené stavby v Evropě

V pondělí pražský stavební úřad povolil demolici Transgasu, komplexu budov, které vznikly v sedmdesátých letech kvůli výstavbě stejnojmenného plynovodu. Památkovou ochranu Transgas nezískal, podle jeho zastánců je ale významným zástupcem brutalismu. Staveb v architektonickém stylu, jehož název vychází z francouzského výrazu pro drsný (beton), najdeme po světě spousty, na ty ohrožené upozorňuje internetová databáze #SOSBrutalism. Podívejte se na evropské budovy, které podle této iniciativy spějou k zániku. Je mezi nimi i hotel Thermal v Karlových Varech.
16. 1. 2019|

Majitel souboru budov Transgas podal žádost o demolici

Majitel souboru budov Transgas v Praze podal žádost o jejich demolici. Lhůta pro námitky je do půlky srpna. Na lukrativním pozemku na Vinohradské třídě chce společnost HB Reavis stavět nové domy. Záměr bourat budovy ze 70. let má ale řadu kritiků.
23. 7. 2018Aktualizováno23. 7. 2018, 13:00|