TÉMA

Záchrana z thajské jeskyně

Záchrana z thajské jeskyně

Rok od vysvobození z jeskyně sní thajští chlapci o kariéře v námořnictvu i profesionálním fotbale

Přesně před rokem skončila v Thajsku rozsáhlá záchranná operace, kterou napjatě sledovala média po celém světě. V jednom z největších thajských jeskynních komplexů během monzunových dešťů uvázlo dvanáct chlapců z fotbalového klubu Wild Boars (Divočáci) včetně jejich trenéra. Vysvobodit se je podařilo po více než dvou týdnech. Většina z nich i dnes stále sní o kariéře profesionálních fotbalistů. Pro jiné se ale stali vzorem členové jednotek Navy SEAL, kteří je zachránili.
10. 7. 2019|
Záchrana z thajské jeskyně

Dokument ČT odhaluje neznámé podrobnosti záchrany chlapců z jeskyně

Od záchrany dvanácti chlapců fotbalové akademie a jejich trenéra z thajského jeskynního komplexu Tham Luang uplynulo 66 dnů. Navzdory tomu, že událost byla téměř tři týdny hlavním tématem zpravodajských stanic napříč celým světem, existuje stále řada aspektů, které dokážou překvapit. Odhaluje je dokument „Nejtěžší zápas“ , který připravil člen zahraniční redakce ČT Martin Jonáš.
14. 9. 2018Aktualizováno14. 9. 2018, 21:46|
Záchrana z thajské jeskyně

Zachránění hoši přibrali a jsou zdraví. Novinářům popsali hrůzu v podzemí

Dvanáct mladých fotbalistů a jejich trenér, kteří byli vyproštěni ze zatopeného jeskynního komplexu na severu Thajska, stanuli před novináři na tiskové konferenci. Projevili na ní vděčnost personálu nemocnice, v níž byli hospitalizováni. Jejich zdravotní stav se vrátil do normálu.
18. 7. 2018Aktualizováno18. 7. 2018, 21:01|
Záchrana z thajské jeskyně

Musk nadával britskému záchranáři z thajské jeskyně do pedofilů. Akcie Tesly se propadly o miliardy

Heroický zápas o záchranu dvanácti thajských chlapců a jejich trenéra uvězněných v jeskyni má nečekanou a neslavnou dohru. Slovně se střetli jeden za záchranářů, britský speleolog  Vern Unsworth a šéf automobilky Tesla Elon Musk, který nabízel k vysvobození svoji miniponorku. Střet vedl k přechodnému pondělnímu propadu akcií Tesly a může skončit u soudu.
17. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Chlapci z thajské jeskyně opustí nemocnici příští týden

Dvanáct chlapců zachráněných ze zaplavené jeskyně na severu Thajska bude propuštěno z nemocnice příští týden. Sdělilo to thajské ministerstvo zdravotnictví. Mladí fotbalisté i jejich trenér se podle něj zotavují fyzicky i psychicky a budou moci odejít z nemocnice ve čtvrtek 19. července.
14. 7. 2018Aktualizováno14. 7. 2018, 11:43|
Záchrana z thajské jeskyně

Thajská jeskyně se promění v muzeum. Na příběh uvízlých fotbalistů už si brousí zuby Hollywood

Thajská jeskyně, kde uvízl dvanáctičlenný fotbalový tým, se nejspíš stane muzeem. Kvůli monzunům ale není jasné, zda bude fungovat po celý rok. Podle thajských úřadů teď bude podzemní komplex minimálně půl roku zcela nepřístupný. Příběh mladých sportovců, kteří dostali přezdívku „divočáci“, se zřejmě dočká filmového zpracování, uvádí také zpravodajský server BBC.
12. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Chlapci z thajské jeskyně absolvovali záchranu pod sedativy. Část z nich spala

Dvanáct thajských chlapců i jejich trenér se zotavují v nemocnici. Zatím nemají žádné komplikace, někteří hodně zhubli a za týden by mohli domů. Na povrch vyplývají nové podrobnější informace ze záchranné akce. Někteří byli přenášeni ve spánku, jeden z potápěčů je profesionálním anesteziologem. Podáním sedativ chtěl zabránit panice, která mohla operaci zhatit.
11. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Chlapci v jeskyni zhubli dva kilogramy, jinak se jim vede dobře, oznámily thajské úřady

Většina z dvanácti chlapců zachráněných z thajské jeskyně zhubla za 17 dnů strávených v tomto nedobrovolném vězení dva kilogramy. Podle představitele thajského ministerstva zdravotnictví jsou ale obecně v dobrém stavu a žádný z nich nejeví známky stresu. Lékaři sledují také zdravotní stav záchranářů.
11. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Potápění v jeskyni je nejtěžší disciplína. Některé ze zachráněných dětí přitom neuměly ani plavat

Záchranáři se v thajské jeskyni původně snažili najít způsob pro vysvobození dětí suchou nohou. Odčerpávali vodu a hledali jinou přístupovou cestu. Naučit chlapce potápět se v jeskyních totiž bylo podle odborníků příliš riskantní. I proto, že někteří členové fotbalového týmu neuměli plavat.
11. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Sedmnáct dní napětí s dobrým koncem. Záchrana z thajské jeskyně ale nebyla bez obětí

I když původně hrozilo, že v thajské jeskyni zůstanou chlapci se svým trenérem uvězněni kvůli vodě možná i několik měsíců, dočkali se denního světla mnohem dřív. Po sedmnácti dnech od chvíle, co v jeskyni uvízli, se ven dostali i poslední z nich. Velkou záchrannou operaci sledoval celý svět, pomoc nabízelo i Česko a pro skupinu skončila situace nakonec dobře. Jednu oběť ale událost má, a to z řad dobrovolníků.
10. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Konec dvoutýdenního dramatu: Záchranáři dostali z jeskyně všechny chlapce i trenéra

Záchranáři evakuovali z thajské jeskyně všechny zbývající uvázlé chlapce i jejich fotbalového trenéra. Všech osm chlapců, které se podařilo zachránit z jeskynního komplexu na severu Thajska již během neděle a pondělí, je podle thajského ministra zdravotnictví v dobrém fyzickém i psychickém stavu, byť některé z nich trápí plicní infekce či nízká tělesná teplota. V nemocnici budou muset mladí fotbalisté zůstat nejméně týden. Velitel záchranné akce všem poděkoval za pomoc.
10. 7. 2018Aktualizováno10. 7. 2018, 17:46|
Záchrana z thajské jeskyně

Mladý trenér byl roky mnichem. V hororovém prostředí udržoval chlapce při smyslech meditací

Rozporuplné reakce směřují na adresu thajského fotbalového trenéra, kterého záchranáři spolu s dvanácti chlapci vyprostili ze zatopené jeskyně. Pětadvacetiletý muž, který pochází z Myanmaru, údajně přišel v dětství o rodiče a celou dekádu byl mnichem. Někteří ho teď chválí, že udržel tým v tmavé jeskyni díky meditaci v klidu. Jiní ho ale kritizují, že expedicí v době monzunů příliš riskoval.
10. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Muskova miniponorka v Thajsku nepomůže, může však zachraňovat ve vesmíru

Elon Musk nabídl thajským záchranářům miniponorku, která by mohla pomoci zachránit uvězněné chlapce z jeskynního systému. Na místo s ní dorazil osobně v úterý 10. července.
10. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Vytažení prvního chlapce z jeskyně byl pro ostatní stimul, míní záchranář. Muskův nápad je podle něj sci-fi

Část chlapců se už záchranářům v Thajsku podařilo dostat ze zatopené jeskyně ven. Podle Michala Nováka z tuzemské Speleologické záchranné služby musel být první vyproštěný chlapec pro ostatní obrovským stimulem, že to jde. I když nakonec šli v pořadí od nejslabších, on sám by pro první cestu preferoval staršího a silnějšího chlapce, aby se snížilo riziko komplikací. Novák byl hostem pořadu 90' ČT24.
10. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Thajští záchranáři opět v akci. Vysvobodili další čtyři chlapce

Evakuace členů mládežnického fotbalového týmu ze zatopené jeskyně v Thajsku, která započala v neděli úspěšným vysvobozením čtyř chlapců, v pondělí pokročila. Záchranáři vyprostili další čtyři hochy. Počet zachráněných tak stoupl na osm. V jeskyni zůstávají čtyři mladí fotbalisté a jejich trenér. Informaci potvrdil šéf záchranné skupiny. V operaci budou záchranáři pokračovat v úterý.
9. 7. 2018Aktualizováno9. 7. 2018, 17:33|
Záchrana z thajské jeskyně

Záchranáři evakuovali čtyři chlapce z thajské jeskyně, další musí zatím počkat

Čtyři chlapci uvěznění v zatopené jeskyni v Thajsku jsou venku. Potvrdil to guvernér tamní provincie Čiang Rai a zároveň velitel záchranné operace Narongsak Osottanakón. Některé zdroje včetně Reuters předtím uváděly šest zachráněných. Evakuovat je potřeba ještě osm mladých fotbalistů a jejich trenéra.
8. 7. 2018Aktualizováno9. 7. 2018, 07:05|
Záchrana z thajské jeskyně

OBRAZEM: Drama v thajské jeskyni se dočkalo prvního úspěchu

Akce na záchranu dvanácti malých thajských fotbalistů a jejich trenéra se po šesti dnech dočkala prvního úspěchu. Potápěčům se podařilo z částečně zaplaveného jeskynního komplexu vyvést čtyři chlapce. Operace bude pokračovat po nezbytné přípravě znovu v pondělí. Dění v jeskyni sledují prostřednictvím médií lidé na celém světě.
8. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Případ chlapců z jeskyně zřejmě donutí Thajce učit se plavat

Někteří z chlapců, kteří uvázli v thajské jeskyni, neumějí plavat, což záchranářům komplikovalo plánování jejich evakuace. Jak poznamenává americký list The New York Times, pro občany zemí, kde patří výuka plavání k základním aktivitám malých dětí, to může být nepochopitelné, ale Thajci nejsou v jihovýchodní Asii výjimkou.
8. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Začala evakuace školáků a trenéra ze zatopené thajské jeskyně

Na severu Thajska začala v neděli operace na záchranu dvanácti chlapců a jejich fotbalového trenéra, kteří před 15 dny uvázli v zatopeném jeskynním komplexu Tham Luang. Oznámili to místní guvernér a šéf krizového štábu.
8. 7. 2018Aktualizováno8. 7. 2018, 10:44|
Záchrana z thajské jeskyně

Evakuace z thajské jeskyně by mohla začít v neděli. Musk navrhuje podvodní vzduchový tunel

Evakuace dvanácti thajských chlapců a jejich trenéra uvězněných v jeskyni by mohla začít v neděli nebo v pondělí. Agentuře Reuters to řekli vojáci, kteří pracují u jeskyně a odčerpávají z chodeb vodu. Do záchranné akce by se mohl zapojit i americký podnikatel a majitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk, podle kterého by šlo chlapce evakuovat pomocí speciálního pouzdra. Lidé z Muskova týmu už do Thajska vyrazili.
7. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Potápěči vynesli z thajské jeskyně dopisy, záchranáři se snaží provrtat únikovou cestu

Omluvný dopis fotbalového trenéra se v sobotu prostřednictvím potápěčů dostal k rodičům 12 chlapců uvězněných už dva týdny v jeskyni na severu Thajska. Mladý trenér v něm napsal, že děti jsou pro tuto chvíli v pořádku. Chlapci svým rodinám také poslali vzkazy. Záchranáři se snaží vytvořit alternativní únikovou cestu a vrtají do skály v oblasti jeskyně. Provedli na sto vrtů, ale skupinu zatím nelokalizovali. Podle úřadů je naděje, že se skupinu podaří dostat ven v příštích třech až čtyřech dnech.
7. 7. 2018Aktualizováno7. 7. 2018, 13:26|
Záchrana z thajské jeskyně

Česko vysílá do Thajska hasičskou misi. Má prověřit možnost pomoci

Česká republika vyslala do Thajska dvojici příslušníků hasičského záchranného sboru. Z podnětu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) mají prověřit, jak by Česko mohlo pomoct se záchranou dvanácti chlapců a jejich trenéra uvězněných v zaplavené jeskyni. Premiér Andrej Babiš již dříve navrhoval, že by Praha mohla Bangkoku poskytnout výkonná česká čerpadla na efektivnější odčerpávání vody.
6. 7. 2018Aktualizováno6. 7. 2018, 17:12|
Záchrana z thajské jeskyně

Při záchranné akci v zatopené thajské jeskyni zemřel dobrovolník

Při záchranných akcích v zatopené jeskyni, v níž je v Thajsku už 13 dní uvězněno dvanáct chlapců a jejich trenér, zemřel bývalý člen thajského námořnictva. Podle thajských úřadů muž ztratil pod vodou vědomí a zdravotníkům se ho už nepodařilo oživit. Potápěč se na záchranné misi podílel jako dobrovolník.
6. 7. 2018|
Záchrana z thajské jeskyně

Pomoc od muže, který ví své. Thajské chlapce podpořil jeden ze zachráněných chilských horníků

Záchranáři v Thajsku dál bojují o životy dvanácti chlapců a jejich fotbalového trenéra, kteří uvízli v částečně zatopeném jeskynním komplexu. Z jeskyně zatím odčerpali miliony litrů vody, za dva dny ale mají oblast zasáhnout monzunové deště, které by mohly zatopit i vyvýšeninu, kde chlapci přečkávají. Podporu jim nyní vyjádřil Mario Sepúlveda, jeden z chilských horníků, který strávil před osmi lety uvězněn v dole celých 69 dní.
5. 7. 2018|