TÉMA

Viktor Tauš

Česká kultura kupodivu žije, budeme o ni ale muset svést bitvu, řekl ministr Zaorálek

Česko přešlo v pondělí do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Mírné rozvolnění se týká i kulturních představení. Divadla už na jevišti můžou uvádět svá představení, ale bez diváků. Obecenstvo je může sledovat jen prostřednictvím internetu. Jaký to má smysl, kolik umělců už požádalo stát o pomoc a kdy můžou očekávat, že se zase vrátí do práce? Na otázky Světlany Witowské odpovídal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který byl hostem pořadu Interview ČT24.
24. 11. 2020|

Začíná vysílat Televize Naživo, chce 24 hodin denně vynahradit živou kulturu

V pátek 20. listopadu začíná vysílat nový kulturní program. Televize Naživo reaguje na opakující se vládní nařízení, která omezují provozování živé kultury. Po čtyřiadvacet hodin denně nabídne divadelní a hudební tvorbu pro dospělé i dětské diváky. Cílem je zprostředkovat co nejautentičtější divácký zážitek. Vysílaní je dostupné zdarma, z velké části v přímém přenosu, a následně za poplatek ke zhlédnutí v archivu.
20. 11. 2020|

Pastýřka a kominíček natočili večerníček na pražských střechách a na jeden záběr

Večerníček letos slaví padesát pět let na obrazovce. Česká televize odvysílá jako dárek pro děti i rodiče k tomuto výročí filmovou pohádku Pastýřka a kominíček. Příběh podle Hanse Christiana Andersena načetl Jiří Lábus a natáčel se na jeden záběr na pražských střechách. Pastýřku hraje Tereza Ramba, další role zastali artisté a tanečníci. Pastýřku a kominíčka odvysílají ČT:D a ČT2 poslední srpnový den v 18:45, tedy v čase tradičního večerníčka.
27. 8. 2020|

Kameraman Jan Malíř získal cenu za celoživotní dílo. Točil s Hřebejkem, Chytilovou i Havlem

Už popětadvacáté rozdala Asociace českých kameramanů ceny těm nejlepším v oboru. V pražském kině Lucerna získal ocenění Vladimír Smutný za Nabarvené ptáče nebo Martin Douba za televizní sérii Vodník. Asociace také vyzdvihla tvorbu Jana Malíře, který nejčastěji natáčel s režisérem Janem Hřebejkem a jenž si odnesl cenu za celoživotní dílo.
26. 2. 2020|

Prodávat drogy, vydělávat a donášet. Nový seriál Zrádci vede do středu drogové mafie

Šestidílnou kriminální sérii Zrádci, která mapuje práci protidrogové policie, bude od příští neděle vysílat Česká televize. Režíroval ji Viktor Tauš, scénář napsal Miro Šifra. Seriál vznikl na základě zkušeností policistů z terénu. Spolupracovala na něm i Národní protidrogová centrála. Hrají Václav Neužil, Lenka Krobotová nebo Cyril Dobrý.
16. 2. 2020|

Vždycky Most, nebo spadne Klec? Český lev zveřejnil televizní nominace

Seriály Most! a Zkáza Dejvického divadla nebo film Klec získaly nominace na Českého lva v televizních kategoriích. Pět z celkem šesti nominovaných počinů vzniklo pod hlavičkou České televize. Výběr z nejlepších kinosnímků už Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) zveřejnila v polovině ledna. Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni 7. března v přímém přenosu ČT.
10. 2. 2020|

Viktor Tauš natáčí Zrádce, v chystané krimisérii pronikne do obchodu s drogami

Česká televize se pustila do obchodu s pervitinem. Ale jen ve skutečností inspirovaném příběhu, který právě natáčí v Chomutově. Novou minisérii Zrádci z prostředí česko-vietnamské drogové mafie režíruje Viktor Tauš, podepsaný pod kriminálkami Modré stíny a Vodník.
15. 9. 2019|

A zelený mužík zatleskal... ČT uvede detektivní baladu Vodník

Vražda dítěte, k níž došlo před čtvrtstoletím, se zvláštním způsobem překrývá s dějem Erbenovy balady. Hororově ponurá minisérie Vodník je novým případem Detektivů od Nejsvětější Trojice. Případ s řadou nesrovnalostí budou od 31. března řešit po tři večery na ČT1.
31. 3. 2019|

Jak přežít normalizační „pasťák“? Na Jatkách odpovídá Amerikánka

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a jste ještě dítě? Na tuhle otázku se snaží odpovědět divadelní inscenace Amerikánka. Za scénářem a režií stojí Viktor Tauš. Spolu s herečkami Terezou Voříškovou a Eliškou Křenkovou vypráví příběh těch, kteří si prošli drsným dětstvím bez mámy a táty, navíc v reálných kulisách normalizace.
12. 9. 2018|