TÉMA

Dan Bárta

Metronome Prague vyhlíží Jamiroquai. Žbirku ukáže v alternativním světle

Po včerejším zahajovacím koncertu ve čtvrtek naplno startuje festival Metronome Prague. Areál na Výstavišti Praha se otevřel ve čtvrtek v 16 hodin. Program čítá mezinárodní hvězdy jako Jamiroquai, Zaz, Aurora, Editors nebo M83, vystoupí ale i řada českých hudebníků.
22. 6. 2023|

Posledné veci Mira Žbirky mohou být první. Vedou nominace na ceny Anděl

Favoritem hudebních cen Anděl za rok 2022 je Miro Žbirka. In memoriam může díky desce Posledné veci zvítězit ve čtyřech kategoriích, včetně alba roku. Jména vítězů, jimž Česká hudební akademie rozdá celkem patnáct sošek, budou známa 15. dubna. Přímý přenos vyhlášení výsledků odvysílá České televize.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 12:20|

Dan Bárta „zabil“ písně jiných. S big bandem zpívá Baby Jane i anglický Pramínek vlasů

Stále odkládané koncerty s rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma přivedly Dana Bártu opět do nahrávacího studia. Coververze skladeb připravených v aranžích pro velký orchestr se rozhodl natočit na album, aby si zkrátil „zoufalé období“. Novinku pokřtí 14. prosince, tedy v den svých narozenin, při koncertě v Českém rozhlase.
14. 12. 2021|

Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Ceny dostanou Svěrák, Huba či Bohdalová

V Uherském Hradišti začíná v pátek Letní filmová škola (LFŠ). Její 47. ročník nabídne do čtvrtka 12. srpna filmový, odborný a doprovodný program přibližující historii i současnost filmu. Festival představí novinky jako Muž se zaječíma ušima, Chyby, Okupace anebo Myši patří do nebe. Asociace českých filmových klubů také udělí Výroční ceny AČFK za celoživotní přínos kinematografii. Jejich nositeli se letos stanou Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Goran Marković a Jiřina Bohdalová.
6. 8. 2021|

ČT uspořádala Koncert pro Moravu. Lidé zaslali jen skrze DMS přes 11 milionů korun

Česká televize uspořádala benefiční koncert pro lidi z jihomoravských obcí poničených prudkými bouřemi a tornádem. Před koncertem a během něj diváci přispěli formou dárcovských SMS více než deset milionů korun. Možnost finančně pomoci trvá i nadále.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 21:48|

Letní filmovou školu zahájí Miroslav Krobot se zaječíma ušima

Letní filmovou školu v Uherském Hradišti letos zahájí snímek režiséra Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. Jde o komedii o spisovateli, který nenadále přijde k mimořádnému sluchu. Realitu a jeho sny rozlišili tvůrci barvami, část filmu je černobílá.
30. 6. 2021|

Nominace na ceny Anděl jsou uneseny Řekou Lenky Dusilové, přejí také Nohavicovi a Tata Bojs

Čtyři nominace na třicáté ceny Anděl zíkalo album Řeka od Lenky Dusilové. Po třech nominacích pak za své nejnovější desky obdrželi písničkář Jaromír Nohavica a kapela Tata Bojs. Vítězové si sošky ocenění, udělovaného Českou hudební akademií, převezmou 29. května, v přímém přenosu České televize.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 13:05|

Tři desítky umělců zahrají pro českou kulturu. Koncert v Národním divadle odvysílá živě ČT

Národní divadlo se 27. února promění v koncertní halu s několika scénami, na nichž vystoupí tři desítky sólových zpěváků a hudebníků i kapel, aby upozornili na stav, v němž se kultura nachází. A také na to, že nemožnost pořádat kulturní akce nezasáhla jen umělce samotné, ale i mnoho dalších souvisejících profesí. Přímý přenos koncertu přinese od 20:10 ČT art, zahájení živě odvysílá také ČT1.
5. 2. 2021|

Bárta, Dyk, Ruppert a Vladimir 518 nesou Dobrou zprávu pro film Patrika Hartla

Celovečerní filmový debut podle svého scénáře a své knihy dotočil Patrik Hartl před rokem. Premiéra komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel se odsunula na jaro příštího roku, předznamenává ji ale klip k filmové písni. K příběhu o čtyř kamarádech ji nahráli také čtyři zpěváci: Dan Bárta, Vojtěch Dyk, Matěj Ruppert a Vladimir 518.
17. 12. 2020|

Muzikanti jsou jako drobní podnikatelé, říká Dan Bárta. Doba podle něj kreativitě nepřeje

Zpěvák Dan Bárta letos vydal s kapelou Illustratosphere nové album Kráska a zvířený prach, stejně jako ostatní si však musel dát dlouhou pauzou od vystupování. Jak muzika a kultura jako taková letos utrpěla, rozebíral v Interview ČT24.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 09:03|

Letnou zaplnil protest proti Babišovi. Podle organizátorů se má premiér do konce roku zbavit Benešové a Agrofertu

Premiér Andrej Babiš (ANO) má podle pořadatelů sobotní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a nezbaví se Agrofertu. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na shromáždění předseda spolku Mikuláš Minář. Opoziční strany pak Milion chvilek vyzval, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi. Hymnou v podání Dana Bárty pak po 16. hodině akce skončila. Podle policie se na Letné sešlo 250 tisíc demonstrujících.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 17:35|

Sexy Dancers po 20 letech rozhoupou Metronome. Hudba obsadí i Prague Islands

Pražskou prázdninovou hudební sezonu otevírají dva spřátelené multižánrové open air festivaly. V pátek a sobotu na holešovickém Výstavišti vystoupí třeba kapely Massive Attack nebo The Chemical Brothers, chystá se i comeback českého funky uskupení Sexy Dancers po dvaceti letech. Ve stejnou dobu zároveň pražské ostrovy propojí hudba díky přehlídce United Islands of Prague. Hlavní zahraniční hvězdou budou britští Arcane Roots.
22. 6. 2018|