TÉMA

Ivan Ošťádal

ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Pavel jmenoval nové profesory, dekret převzali i Zemanem odmítnutí

Prezident Petr Pavel v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 93 profesorům. Jsou mezi nimi i historik umění Jiří Fajt a fyzik Ivan Ošťádal, kterým Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal nejvyšší akademický titul udělit kvůli výhradám k jejich minulosti.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 11:26|

Pavel si vyžádá nominace na ústavní soudce. Zemanem odmítnuté profesory chce jmenovat

Prezident Petr Pavel tento týden obešle 23 institucí, aby mu předložily kandidáty na nové ústavní soudce. Návrhy bude probírat konzultační panel, který povede ústavní právník Jan Kysela. Prezident to uvedl na pondělní tiskové konferenci. Ústavní soudce jmenuje ve chvíli, kdy bude panovat shoda mezi Senátem a jeho konzultačním panelem. Zmínil také, že jmenuje Zemanem odmítnuté profesory. Doplnil, že prezidentská kancelář se kompletně přestěhuje na Pražský hrad do konce března.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 17:49|

Prezident znovu rozhodne o jmenování Fajta profesorem. Na Ústavní soud se neobrátí

Prezident republiky Miloš Zeman se ve sporu o jmenování kunsthistorika umění Jiřího Fajta profesorem na Ústavní soud neobrátí. Na dotaz ČT to uvedl advokát prezidenta Marek Nespala. Podle něj je nové rozhodnutí týkající se Fajtova jmenování v procesu a prezident ho vydá v souladu s vysokoškolským zákonem. Bližší informace k případu neuvedl.
29. 1. 2021|

Soud zamítl stížnost prezidenta Zemana ve sporu o jmenování Ošťádala profesorem

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Miloše Zemana v kauze nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem. Informaci ČT zjistila z úřední desky soudu. Podle pravomocného rozsudku Městského soudu v Praze prezident rozhodl v rozporu se zákonem, protože hodnotil uchazečovu odbornou způsobilost a vhodnost, což nepřísluší jemu, ale univerzitě. To nyní potvrdil i NSS. Zeman by se měl návrhem zabývat znovu. Pražský hrad se k rozsudku nechce vyjadřovat.
15. 1. 2021|

Prezident musí o jmenování fyzika Ošťádala profesorem rozhodnout znovu. Bez zbytečného odkladu

Bez zbytečného odkladu musí prezident Miloš Zeman rozhodnout o tom, zda jmenuje fyzika Ivana Ošťádala profesorem. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS), který nepřiznal odkladný účinek kasační stížnosti, kterou prezident ve sporu podal. Vyplývá to z justiční databáze. Hlava státu se stížností bránila červnovému rozsudku Městského soudu v Praze, který označil rozhodnutí nejmenovat Ošťádala profesorem za nezákonné a zrušil ho.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 12:22|

Zeman porušil zákon, když nejmenoval Ošťádala profesorem, rozhodl soud

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem bylo nezákonné. Stanovil to soud, který rozhodnutí zrušil a věc vrátil prezidentovi k dalšímu řízení. Vyhověl tak žalobě, kterou společně podali Ošťádal a Univerzita Karlova. Verdikt je pravomocný, Hrad proti němu může podat kasační stížnost. Prezidentův právník Marek Nespala novinářům řekl, že to pravděpodobně učiní a že si neumí představit, že by Zeman Ošťádala jmenoval.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 20:10|
Interview ČT24

Jde o to, zda právo platí i pro prezidenta, říká rektor Zima o žalobách na Hrad

„Působení prezidenta republiky je čistě selektivní a účelové,“ komentoval rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v Interview ČT24 situaci, kdy Miloš Zeman odmítl jmenovat dva pedagogy univerzity profesory. „Je to spor o to, zda právo platí pro každého občana v České republice, včetně rektora nebo prezidenta, myslí si Zima.
12. 2. 2019|

Morální degradace a nepravdivé podklady, argumentuje Zeman u nejmenování Fajta s Ošťádalem

Univerzita Karlova nevedla podle prezidenta Miloše Zemana řízení ke jmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem řádně. V dopise ministrovi školství, který Hrad zveřejnil na svém webu, prezident argumentuje etickým kodexem školy a docentovou „morální degradací“. Vyvozuje ji z Ošťádalových kontaktů s komunistickou Státní bezpečností. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt zas předložil podle Zemana k řízení o jmenování profesorem některé podklady a informace přímo nepravdivé a další zavádějící.
17. 1. 2019Aktualizováno17. 1. 2019, 18:15|

Zeman vzal zpět kasační stížnost v kauze profesorů. Trvá ale na tom, že Ošťádal a Fajt mají morální vady

Prezident Miloš Zeman vzal zpět kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozsudku, podle kterého má znovu rozhodnout o profesuře Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta. Původně je odmítl jmenovat. Pražský městský soud věc na základě žalob Fajta, Ošťádala a Univerzity Karlovy letos v dubnu prezidentovi vrátil k dalšímu řízení a pravomocně rozhodl, že prezident nemůže sám znovu posuzovat, zda kandidát splňuje podmínky pro jmenování.
21. 6. 2018Aktualizováno21. 6. 2018, 17:29|