TÉMA

Orloj

Skončila rekonstrukce přízemí Staroměstské radnice. Pro návštěvníky se otevřel průchod

Návštěvníkům pražské Staroměstské radnice se poprvé po rekonstrukci otevřelo přízemí budovy. Zároveň se obnovil i průchod radnicí ze Staroměstského náměstí do Mikulášské ulice. Město nechalo opravit stropy, podlahy, vzduchotechniku a vybudovalo nové turistické informační centrum i pokladny. Náklady na rekonstrukci byly čtyřicet milionů korun.
5. 9. 2023|

Tomáš, Matěj a Juda Tadeáš opustili pražský orloj. Tři apoštolové míří do péče restaurátora

Odborníci v úterý sejmuli z pražského Staroměstského orloje tři sochy apoštolů, které loni poškodil jeden z návštěvníků města. Sochy svatého Tomáše, Matěje a Judy Tadeáše převezmou restaurátoři. Oprava by měla trvat několik týdnů až měsíc, uvedla Mariana Nesnídalová, jednatelka hodinářské firmy L. Hainz, která se o orloj stará. Orloj bude nadále fungovat, pouze namísto tří apoštolů budou prázdná místa. Dřevěné sochy vznikly po druhé světové válce.
30. 5. 2023|

Chybovali autor, město i památkáři. Inspekce řešila rekonstrukci kalendária pražského orloje

Při tvorbě kopie kalendária pražského Staroměstského orloje pochybily podle Památkové inspekce všechny strany – autor, město i památkáři. Stanovisko inspekce, která je kontrolním orgánem ministerstva kultury, zveřejnil server Lidovky.cz. Inspekce uvedla, že autor nové kopie kalendária se odchýlil od originálu a město a památkáři jeho práci dost nekontrolovali. Za chyby ale podle inspekce nehrozí nikomu postih. Nová podoba kalendária si vysloužila kritiku, někteří ji odsoudili jako nevěrohodnou. Vedení Prahy chce nechat vytvořit jinou kopii.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:30|

Postavy kalendária pražského orloje vypadají po rekonstrukci jinak. Stížnost bude řešit ministerstvo

Památková inspekce ministerstva kultury se bude zabývat stížností na podobu části Staroměstského orloje po rekonstrukci. Vyžádala si podklady od pražského magistrátu, jemuž orloj patří, a Národního památkového ústavu. Na stížnost, kterou podal minulý týden člen Klubu Za starou Prahu Milan Patka, upozornil Deník N.
1. 6. 2022|

Brněnský „orloj“ je znovu kompletní. Skleněné kuličky začne vydávat v pondělí

Časostroj na náměstí Svobody v Brně, kterému se říká brněnský orloj, by měl po opravě znovu fungovat v pondělí. Ke konci června se porouchal a přestal při odbíjení vydávat oblíbené skleněné kuličky. Zasekl se totiž motor a převod vrchní kopule, odkud je orloj poháněn. Pracovníci Technických sítí Brno v úterý instalovali opravenou kopuli zpátky, nyní nastoupí programátoři.
4. 8. 2020|

Z brněnského časostroje přestaly vypadávat kuličky. Lidé po nich budou muset pátrat po městě

Na náměstí Svobody v Brně se porouchal časostroj. Přestal vydávat kuličky, které si mohou lidé brát jako suvenýry. Kvůli opravě bude takzvaný brněnský orloj, který letos slaví desáté výročí uvedení do provozu, minimálně tři týdny mimo provoz. Město ale bude lidem po dobu přerušení provozu kuličky schovávat.
9. 7. 2020|

Olomoucká radnice se už tři roky schovává pod lešením. Vrací se na ni stovky let staré prvky

Už několik let obyvatelé a návštěvníci města neviděli jednu z nejvýznamějších olomouckých památek v plné kráse. Historická budova radnice prochází kompletní opravou už od začátku roku 2017. Po dokončení by mohla částečně vypadat jako před sto lety, orloji však zůstane jeho „budovatelský“ vzhled. Radnici stále chybí část hlavní věže, práce výrazně zbrzdila i současná koronavirová krize.
17. 5. 2020|

Křesťanské symboly i sportovec v červených trenýrkách. Výstava představí 500 let olomouckého orloje

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevře ve čtvrtek výstavu k 500. výročí první známé písemné zmínky o olomouckém orloji. Expozice je umístěna v největším výstavním sále svaté Kláry. Návštěvníci uvidí umělecké i technické součásti orloje z různých etap jeho vývoje, kromě toho i obrazové, písemné doklady z minulosti této památky. Chybět nebude ani takzvaný Fabriciův astroláb: astronomický číselník, který byl na orloji déle než tři sta let.
2. 10. 2019|
Reportéři ČT

Pražský orloj má po rekonstrukci špatně namalovaný ciferník, musí se přemalovat

Pražský orloj je s více než šestisetletou historií nejstarším funkčním orlojem na světě a národní kulturní památkou nejvyšší kategorie. Po velké rekonstrukci ho před osmi měsíci pražský magistrát slavnostně představil veřejnosti. Následovalo ovšem zděšení odborníků, kteří zjistili, že astronomická deska ciferníku je namalována špatně. Orloj kvůli tomu ztratil některé ze svých unikátních funkcí. Před několika dny nechal magistrát památku znovu přemalovávat. Podrobnosti zjišťovala v Reportérech ČT Stáňa Raupachová.
20. 5. 2019|

Noviny, fotografie i politická prohlášení. Věžičky olomoucké radnice ukrývaly dokumenty z 60. let

Olomoučtí památkáři a archiváři ve čtvrtek otevřeli čtyři tubusy, které dělníci našli při opravě věže radnice v Olomouci. Schránky obsahovaly noviny, městskou vyhlášku, programy kin, fotografie, plakáty, politické proklamace a další dokumenty z počátku 60. let minulého století. Nalezené dokumenty o kulturním a společenském dění v Olomouci zpracují pracovníci archivu.
3. 5. 2019|

Dvanáct apoštolů se hlásí znovu do služby. Na Staroměstskou radnici se vrátil orloj

Staroměstský orloj se znovu rozeběhl. Přesně v šest hodin večer zatahal kostlivec poprvé od letošního ledna za provaz a v okýnkách nad ciferníky vyšlo dvanáct apoštolů. Orloj tak oznámil začátek národních oslav 100 let Československa, které potrvají celý měsíc a vyvrcholí 27. a 28. října. V osm, v devět a v deset hodin večer lidé na věži radnice uvidí slavnostní videomapping.
28. 9. 2018|

Pražský orloj vydal své tajemství: skrýval zazděné sochy a tajný vzkaz

Při opravě orloje na pražské Staroměstské radnici restaurátoři objevili v dutinách u kalendária kamenné sochy zvířat a utajený dopis od sochaře Vojtěcha Suchardy, který orloj opravoval krátce po druhé světové válce. Pátrali také po tajné místnosti, jejíž existenci naznačovalo několik indicií, tu se ale objevit nepodařilo. Oprava radnice začala loni v dubnu, orloj se nyní nachází v restaurátorských dílnách.
11. 6. 2018|