TÉMA

Staroměstská radnice

Skončila rekonstrukce přízemí Staroměstské radnice. Pro návštěvníky se otevřel průchod

Návštěvníkům pražské Staroměstské radnice se poprvé po rekonstrukci otevřelo přízemí budovy. Zároveň se obnovil i průchod radnicí ze Staroměstského náměstí do Mikulášské ulice. Město nechalo opravit stropy, podlahy, vzduchotechniku a vybudovalo nové turistické informační centrum i pokladny. Náklady na rekonstrukci byly čtyřicet milionů korun.
5. 9. 2023|

Tomáš, Matěj a Juda Tadeáš opustili pražský orloj. Tři apoštolové míří do péče restaurátora

Odborníci v úterý sejmuli z pražského Staroměstského orloje tři sochy apoštolů, které loni poškodil jeden z návštěvníků města. Sochy svatého Tomáše, Matěje a Judy Tadeáše převezmou restaurátoři. Oprava by měla trvat několik týdnů až měsíc, uvedla Mariana Nesnídalová, jednatelka hodinářské firmy L. Hainz, která se o orloj stará. Orloj bude nadále fungovat, pouze namísto tří apoštolů budou prázdná místa. Dřevěné sochy vznikly po druhé světové válce.
30. 5. 2023|

Praha vymění kritizované kalendárium orloje. Nechá si vyrobit nové

Praha nechá vyrobit novou kopii kalendária Staroměstského orloje a osadí ji namísto kritizované verze, která vznikla při rekonstrukci věže Staroměstské radnice před několika lety. Radní v pondělí schválili dohodu s firmou Subterra, která měla spolu se společností Avers rekonstrukci na starosti. Podle dohody zajistí Subterra na své náklady demontáž stávajícího kalendária a osazení nové kopie, vyrobí také novou podkladovou měděnou desku. Praha pak zaplatí malířskou výzdobu nové desky, kterou vytvoří Akademie výtvarných umění.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 14:09|

Postavy kalendária pražského orloje vypadají po rekonstrukci jinak. Stížnost bude řešit ministerstvo

Památková inspekce ministerstva kultury se bude zabývat stížností na podobu části Staroměstského orloje po rekonstrukci. Vyžádala si podklady od pražského magistrátu, jemuž orloj patří, a Národního památkového ústavu. Na stížnost, kterou podal minulý týden člen Klubu Za starou Prahu Milan Patka, upozornil Deník N.
1. 6. 2022|

Praha i další města si připomínají 77 let od povstání a posledních dnů druhé světové války

Pietní akce v hlavním městě od čtvrtečního rána připomínají sedmasedmdesáté výročí Pražského povstání. Bylo součástí takzvaného květnového povstání českého lidu, které začalo už 2. května. Hlavní pietní akt se tradičně uskutečnil u historické budovy Českého rozhlasu, u níž se vedly v květnových dnech 1945 jedny z nejtěžších bojů a kde tehdy zemřely desítky obránců. Poslední dny války si ale připomínají i v dalších městech po celé republice.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 23:29|

Krutá tečka za povstáním stavů. Před 400 lety popravili 27 českých pánů na Staroměstském náměstí

Přesně před 400 lety se na Staroměstském náměstí odehrálo jedno z nejkrvavějších „divadel“ v dějinách Prahy. Poprava 27 českých pánů, kteří se podíleli na stavovském povstání, byla nevídaná svou krutostí a také počtem popravených. Cílem exekuce bylo zastrašit politické protivníky od jakéhokoliv dalšího pokusu o zisk moci. Zároveň tímto krokem Ferdinand II. rázně signalizoval Evropě, že má situaci ve svých zemích už pevně v rukou.
21. 6. 2021|

Desítky tisíc turistů využily kampaň „V Praze jako doma“. Lákala je zoo, Petřín nebo Pražský hrad

Kampaň na podporu turismu v hlavním městě s názvem „V Praze jako doma“ přilákala v létě téměř šedesát tisíc návštěvníků. Tvořili je lidé převážně z tuzemska a sousedních států. Do projektu se zapojilo přes 400 ubytovacích zařízení a 80 turistických míst. Turisté mířili hlavně do pražské zoologické zahrady, na Pražský hrad nebo na Petřín. I přes podporu českých turistů ale zůstává v Praze okolo třiceti procent ubytovacích zařízení uzavřeno, problémy mají i průvodci.
12. 9. 2020|

Jak se uspává slůně a kde usíná tučňák? Porota Czech Nature Photo ukazuje vlastní tvorbu

Po výstavě vítězných fotografií aktuálního ročníku soutěže Czech Nature Photo se porotci dohodli, že uspořádají prezentaci vlastní tvorby. Jednotliví fotografové představují v rámci pražského Czech Photo Centra svůj unikátní pohled na zaznamenání přírody. Tu ukazují v široké škále motivů od makro snímků přes fotografie zvířat z nejvzdálenějších koutů naší planety až po soubory snímků dokumentujících projekty ochrany přírody.  Výstavu je možné navštívit do 31. srpna 2019 na pražské Staroměstské radnici.
19. 7. 2019|

Staroměstská radnice slaví výročí. Místo poslechu orloje lidé zamířili do podzemí

Staroměstská radnice slaví 680 let od svého zřízení. Při té příležitosti uspořádala speciální prohlídky, při kterých se návštěvníkům otevřela podzemní sklepení radničních domů. Všech dva tisíce vstupenek si lidé rozebrali během patnácti minut.
16. 9. 2018Aktualizováno17. 9. 2018, 09:10|

Radní rozhodli o dostavbě Průmyslového paláce, opravě Staroměstské radnice i Clam-Gallasova paláce

Pražský magistrát vypíše veřejnou zakázku za 1,25 miliardy na rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti včetně dostavby jeho levého křídla, které vyhořelo před deseti lety. Rozhodli o tom pražští radní. Město už má připravený projekt a se stavbou by se mohlo začít příští rok. Magistrát v úterý schválil i další rekonstrukce za stovky milionů.
28. 8. 2018Aktualizováno29. 8. 2018, 10:15|

Pražský orloj vydal své tajemství: skrýval zazděné sochy a tajný vzkaz

Při opravě orloje na pražské Staroměstské radnici restaurátoři objevili v dutinách u kalendária kamenné sochy zvířat a utajený dopis od sochaře Vojtěcha Suchardy, který orloj opravoval krátce po druhé světové válce. Pátrali také po tajné místnosti, jejíž existenci naznačovalo několik indicií, tu se ale objevit nepodařilo. Oprava radnice začala loni v dubnu, orloj se nyní nachází v restaurátorských dílnách.
11. 6. 2018|