TÉMA

Oleg Sencov

Střelba neutichá ani na pár sekund. Ukrajinský režisér Sencov zveřejnil video z bojů u Avdijivky

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, který nyní slouží v ukrajinské armádě, zveřejnil video ze zákopové bitvy u Avdijivky v Doněcké oblasti. Zhruba půlhodinový záznam za zvuků neustálé střelby ukazuje boj proti ruským okupantům, kteří útočí na ukrajinské pozice. Tři ukrajinští vojáci včetně Sencova utrpěli v bitvě zranění, z toho jeden těžká.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 20:46|

Až naprší a uschne. Festival Jeden svět zajímá ekologie, zdravotnictví i houbaření

Festival Jeden svět zahajuje dvaadvacátý ročník. Motto letošní přehlídky filmů o lidských právech zní: Až naprší a uschne. Program akcentuje ekologická témata, především klimatickou změnu a její dopad na krajinu. Pražská část potrvá do 14. března, následně na ni do 9. dubna navazují festivalové ozvěny v dalších 35 městech.
5. 3. 2020|

Berlinale uvádí podobenství o totalitě. Sencov ho natočil během svého věznění

Ukrajinský režisér Oleg Sencov měl strávit většinu života ve vězení za údajný terorismus. Na Krymu narozený filmař si protestní hladovkou vymohl pozornost světových celebrit a nakonec byl propuštěn. Ještě za mřížemi ale zrežíroval na dálku nový film. Snímek Nomera (Čísla) je podobenstvím společnosti a podle režiséra vypovídá o transformaci postkomunistických společností. V premiéře film, který vznikl s účastí České televize, uvádí festival Berlinale.
21. 2. 2020|

V Berlíně začíná hon na Zlatého medvěda. Češi podpořili Šarlatána a Sencova

Do sedmdesátého ročníku vstupuje 20. února jedna z nejstarších a nejprestižnějších filmových přehlídek. Festival Berlinale do 1. března promítne na 340 snímků. V hlavní soutěži opět český zástupce chybí, české stopy se ale v letošním programu najít dají. Výrazné například v dramatu Šarlatán od Agnieszky Hollandové. Snímek, který vznikl mimo jiné v koprodukci České televize, uvede Berlinale ve světové premiéře.
20. 2. 2020|

Změna klimatu má dopad na lidská práva, varuje Jeden svět. Jako host přijede i režisér Sencov

Oceňovaný makedonský dokument Země medu zahájí už 22. ročník festivalu Jeden svět. Přehlídka snímků o lidských právech, která má v programu více než 130 titulů, začne pátého března v Praze, poté se přesune do dalších měst. Hostem bude třeba ukrajinský režisér a občanský aktivista Oleg Sencov. Hlavním tématem letošního ročníku je klimatická změna a její dopad na krajinu a životy lidí.
19. 2. 2020|

FSB mi nabízela kratší vězení, pokud budu vypovídat proti Ukrajincům, řekl ČT Sencov

Ruská kontrarozvědka FSB nabízela Olegu Sencovovi kratší vězení výměnou za to, že bude vypovídat proti ukrajinským politikům. Režisér to řekl v rozhovoru pro ČT v Evropském parlamentu, kde převzal Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Udělena mu byla už loni, tehdy si ale v Rusku odpykával dvacetiletý trest za odmítání ruské anexe Krymu a za údajné plánování teroristických útoků na poloostrově. Ruské úřady Sencova propustily letos v září v rámci výměny vězňů mezi Moskvou a Kyjevem. Ve Štrasburku se s ním sešel zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.
27. 11. 2019|

Ukrajinští námořníci i Sencov zřejmě pojedou domů. Na dohodě s Ruskem se pracuje, uvedl Kyjev

Úřad ukrajinského prezidenta sdělil, že probíhá jednání o výměně vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem. Ukrajinský prokurátor dříve uvedl, že výměna se týká námořníků zajatých loni v listopadu u Kerčského průlivu za nezákonné překročení ruských hranic a režiséra Oleha Sencova, odsouzeného za údajný terorismus na anektovaném Krymu. Podle ukrajinské tajné služby SBU se výměna v pátek neuskuteční a termín zatím není znám. Interfax napsal, že Sencov zůstává v ruské věznici.
30. 8. 2019Aktualizováno30. 8. 2019, 12:35|

Tři desítky českých poslanců vyzývají ruskou vládu k propuštění ukrajinského režiséra Sencova

Třicet poslanců z šesti politických stran poslalo dopis vládě Ruské federace, aby propustila Olega Sencova a dalších víc než šedesát Ukrajinců vězněných v Rusku. Protestní dopis na jejich podporu odeslali ruskému velvyslanci v Praze. Poslanci tvrdí, že Ukrajinci byli odsouzeni nespravedlivě. Pro režiséra Sencova, který už 51. dnem drží hladovku, žádají i nezávislou lékařskou péči a setkání se zástupci ukrajinských úřadů.
3. 7. 2018|

Čeští filmaři žádají propuštění Olega Sencova. Režisér drží hladovku v sibiřském vězení

Více než dva týdny drží v sibiřském vězení hladovku ukrajinský režisér Oleg Sencov. Postavil se proti anexi Krymu a za údajný terorismus si následně vyslechl dvacetiletý trest. Jeho okamžité propuštění nyní žádají evropští filmaři. Jejich čeští kolegové vyzvali poslance a senátory, aby své osobní protesty zaslali ruskému prezidentovi a premiérovi. Příběh vězněného režiséra připomíná snímek Proces: Ruský stát vs. Oleg Sencov, který v úterý uvedla Česká televize.
30. 5. 2018|

Členky Pussy Riot protestovaly proti věznění ukrajinského režiséra. Zadržela je policie

Ruská policie zadržela dvě členky ruské skupiny Pussy Riot. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na oznámení jedné z členek skupiny. Aktivistky protestovaly před budovou věznice, ve které si odpykává trest ukrajinský režisér Oleh Sencov. Kritik ruské anexe poloostrova Krym dostal dvacetiletý trest za údajný terorismus.
7. 8. 2017Aktualizováno7. 8. 2017, 16:13|