TÉMA

FAČR

Státní zástupce navrhuje pro Berbra sedm let vězení, pro Rogoze 7,5 roku

Tři nepodmíněné tresty navrhl v úterý u plzeňského okresního soudu státní zástupce Jan Scholle v rozsáhlém případu korupce a ovlivňování fotbalových zápasů. Pro bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra požaduje sedm let vězení, peněžitý trest 5,55 milionu korun a zákaz činnosti. Bývalému sportovnímu řediteli Slavoje Vyšehrad Romanu Rogozovi navrhuje 7,5 roku vězení a peněžitý trest a někdejšímu hráči a funkcionáři Michalu Káníkovi šest let a osm měsíců vězení a peněžitý trest.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 13:41|

Soud uložil Peltovi v kauze sportovních dotací šest let vězení a pětimilionový trest

Soud uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Exnáměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku, zakázal jí výkon vedoucích funkcí ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest. Českou unii sportu (ČUS), jejího šéfa Miroslava Janstu a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) naopak osvobodil. Verdikt není pravomocný. Pelta, Kratochvílová i státní zástupce se proti němu odvolali.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 23:03|

Osm tisíc „na oběd“ úplatek nebyl, odmítl u soudu vinu rozhodčí

Dva sudí a delegát zápasu, kteří čelí spolu s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem a dalšími lidmi obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů, v pátek u plzeňského soudu přijetí úplatku popřeli. Jejich výslechem tak skončil první týden soudního jednání, v němž je vedle Berbra obžalováno dalších dvacet lidí a klub Slavoj Vyšehrad z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy v letech 2019 a 2020, převážně ve prospěch Vyšehradu, nebo kvůli sázkám přijatým na zápasy.
21. 4. 2023|

Rozhodčí Janoch jako první přiznal vinu v procesu s Berbrem. Soudní jednání skončilo rychle

Po úterním více než tříhodinovém slyšení v procesu ovlivňování fotbalových zápasů bylo středeční jednání rychlé a zřejmé. Bývalý rozhodčí Marek Janoch, který čelí obvinění s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími lidmi, u plzeňského okresního soudu přiznal vinu. Je tak první, kdo se u soudu přiznal. S žalobcem uzavřel dohodu o vině a trestu, o níž bude soud následně rozhodovat.
19. 4. 2023|

Berbr odmítl obžalobu o ovlivňování zápasů. Proti korupci jsem bojoval, prohlašuje

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu, podle níž stál v čele organizované skupiny, která se v letech 2019 a 2020 podílela na ovlivňování deseti zápasů třetí a druhé ligy. Rezolutně odmítl, že by taková organizovaná skupina existovala. Tvrzení obžaloby označil za vykonstruovaná, mimo realitu, smyšlená.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 15:38|

Berbr stanul před soudem. Vinu odmítl, rozporuje obžalobu z korupce

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, který s dalšími dvaceti lidmi čelí obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů v letech 2019 a 2020, se necítí vinen. Prohlásil to v pondělí u plzeňského okresního soudu. Berbr nemá podle svého obhájce zájem o uzavření dohody o vině a trestu a rozporuje obžalobu, podle níž mimo jiné svým vlivem ve fotbalovém prostředí ovlivňoval výběr rozhodčích pro utkání druhé a třetí ligy. Berbr bude před soudem vypovídat v úterý ráno.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 15:16|

Exministryně Valachová vypovídala před soudem. Odmítla, že by sama ovlivňovala rozdělování dotací

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je přesvědčena, že za jejího působení na ministerstvu školství byla pravidla pro rozdělování dotací transparentní, a pokud nebylo s jejich rozdělováním vše v pořádku, bylo to tím, že je obžalovaní porušovali. Řekla to před soudem, kde figuruje jako svědkyně. Odmítla, že by vydávala jakékoli pokyny, jak by měly být sportovní dotace řešeny. V kauze čelí obžalobě z manipulací dvě organizace a pět lidí, včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty. Ti vinu odmítají.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 20:05|

„Jen jsem žvanil.“ Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací z ministerstva školství. Řekl, že v policejních odposleších jen nezávazně „žvanil“. Zdůraznil, že s žádným žadatelem o dotaci nejednal a s žádným si nedohadoval protislužbu. Soud původně Peltovi uložil šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací a pětimilionový peněžitý trest. Odvolací senát ale verdikt zrušil, a proto se kauza řeší znovu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 20:11|

Kvůli zakázce na dezinfekci stadionů policie obvinila šest lidí a čtyři firmy

V kauze podezřelé zakázky Fotbalové asociace ČR na dezinfekci stadionů policisté obvinili šest fyzických a čtyři právnické osoby z podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Fyzickým osobám hrozí v případě prokázání viny vězení od dvou do osmi let.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 15:04|

Pelta v závěrečné řeči odmítl obžalobu v kauze sportovních dotací

Bývalý předseda české fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta u soudu zopakoval, že nesouhlasí s obžalobou v kauze rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Ta ho viní z podplácení i navedení ke zneužití pravomoci. Městský soud v Praze vynese rozsudek v listopadu nebo v prosinci.
14. 10. 2021Aktualizováno14. 10. 2021, 15:20|

Hnilička odstoupil z čela Národní sportovní agentury, nahradí ho Neusser

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička rezignoval na svou funkci. Tlaku na rezignaci čelil už v lednu poté, co se účastnil večírku, který porušoval protiepidemická opatření. Sportovní agenturu také prověřovali auditoři. Bývalý hokejový brankář tvrdí, že agentura postupovala hospodárně a jeho rezignace s auditem nesouvisí. Nově ji povede Filip Neusser, současný kouč pozemních hokejistek. Ten tak nemůže kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi do čela Českého olympijského výboru (ČOV), jak plánoval.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 21:39|

Policie přišla do sídla Fotbalové asociace. Podle médií se zajímala o tendr na dezinfekci šaten

Do sídla Fotbalové asociace České republiky (FAČR) na pražském Strahově se znovu dostavila policie. Informaci několika médií potvrdil mluvčí FAČR Michal Jurman. Asociace podle něj kriminalistům předává veškerou vyžádanou dokumentaci, další podrobnosti neuvedl. Podle serverů Seznam Zprávy a iSport.cz se policisté zajímali o zakázku na dezinfekci šaten. Existuje podezření, že asociace nehospodárně nakládala s finančními prostředky.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 16:31|

Místopředsedu fotbalové asociace Berbra poslal soud do vazby

Místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra poslal soud podle informací ČT do vazby. Kvůli možnému ovlivňování svědků do ní míří také ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vazbu celkem pro čtyři z 20 lidí, které policie v pátek obvinila v souvislosti s údajným ovlivňováním výsledků fotbalových zápasů. Zbylých patnáct lidí podle Bradáčové policisté propustili už v sobotu.
18. 10. 2020Aktualizováno18. 10. 2020, 15:03|

Deník N: Policie zatkla místopředsedu fotbalové asociace Romana Berbra

Místopředsedu Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Romana Berbra zatkla policie, informuje Deník N. Kvůli ovlivňování zápasů druhé a třetí fotbalové ligy Národní centrála proti organizovanému zločinu zahájila trestní stíhání celkem u dvaceti osob, rozvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Devatenáct z nich policisté zadrželi, jednu stíhají na svobodě.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 13:37|

„Dotace neměly pravidla ani logiku.“ Exnáměstkyně u soudu odmítla vinu v kauze sportovních dotací

Bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová u soudu v kauze sportovních dotací vypověděla, že se cítí absolutně nevinná. Skutky popsané v obžalobě se podle ní buď nestaly, nebo nejsou trestnými činy. Ohradila se také proti tvrzení, že se řídila požadavky tehdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty a šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty. Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) odmítla, že by Kratochvílové „přidělila“ Peltu a Janstu jako kontaktní osoby.
24. 8. 2020Aktualizováno24. 8. 2020, 20:22|

Přepis rozhovoru s Kratochvílovou je podle Pelty vytržený z kontextu. „Nedává mi to logiku,“ řekl u soudu. „Mně taky ne,“ kontrovala soudkyně

Soud v kauze ovlivňování sportovních dotací pokračoval výslechem bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty, který na dotaz soudkyně uvedl, že spoluobžalovanou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou neovlivňoval. Vyjádřil přesvědčení, že na informace o rozdělování peněz pro sport měl nárok. Soudkyně ho pak konfrontovala s úryvky některých odposlechů. Vypovídali také Jan Boháč s Miroslavem Janstou, oba vinu rovněž odmítli.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 16:42|

Školský resort žádá 1,1 miliardy za údajnou manipulaci dotací pro sport. Obžalobě čelí Pelta i Jansta

Náhradu škody 1,116 miliardy korun požaduje v kauze údajné manipulace sportovních dotací ministerstvo školství. V započatém hlavním líčení to uvedla zmocněnkyně úřadu. Český olympijský výbor ani Česká obec sokolská, které v trestním řízení také figurují jako poškozené, se žádné náhrady nedomáhají.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 19:45|

Pelta uspěl se stížností proti svému obvinění. O podplácení se z formálních důvodů nerozšíří

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v kauze sportovních dotací rozšíření stíhání Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a jejího bývalého předsedy Miroslava Pelty o podplácení. Vyhovělo tak stížnostem obviněných. Informoval o tom mluvčí zastupitelství Petr Malý. Důvody zrušení byly podle něj formální, protože napadené usnesení bylo nadbytečné.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 11:46|
Miroslav Pelta

Kriminalisté rozšířili Peltovo obvinění. Náměstkyni měl uplácet bytem v Praze

Vyšetřovatelé rozšířili obvinění bývalého šéfa Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Miroslava Pelty. Podle informací České televize je nově stíhaný také za korupci. Podle policie měl uplácet bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Peltův advokát Oldřich Chudoba považuje postup policie za nedůvodný.
12. 11. 2018|

Pelta a Jansta si stěžují na obstavení majetku. Exšéf fotbalu ale stihl skoro vše převést na manželku

Státní zástupce zajistil lidem obviněným v kauze dotačních podvodů ve sportu majetek za desítky milionů korun. Někdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta i vlivný právník a předseda České unie sportu Miroslav Jansta se pokoušejí obstavení nemovitostí zvrátit a stěžují si u pražského vrchního soudu.
1. 9. 2018|
168 HODIN

Mynářova TJ Osvětimany dostala statisíce na dotacích. „Umožnil nám určité věci,“ zní z fotbalové asociace

Osvětimany na Zlínsku znají recept, jak získat statisíce na vesnický fotbal. Tamní maličký fotbalový klub získal z takzvaných loterijních peněz od fotbalové asociace celkem 800 tisíc korun. Není úplně jasné, podle jakých pravidel se jim to povedlo. Známo je naopak to, že z Osvětiman pochází hradní kancléř Vratislav Mynář, který je členem výkonného výboru klubu i asistentem trenéra. Po stopách dotace se vydali Jan Novák a Martin Mikule z redakce pořadu 168 hodin.
4. 6. 2018|

NSS potrestal soudkyni Mašínovou snížením platu. Kvůli vazbám na Peltu jí hrozilo i odvolání

Nejvyšší správní soud (NSS) potrestal soudkyni Sylvu Mašínovou snížením platu po dobu 12 měsíců o 30 procent. To je nejvyšší možné snížení platu, jaké zákon povoluje. Mašínová totiž měla v minulosti blízko k fotbalovému funkcionáři Miroslavu Peltovi. Přes možnou podjatost pak v roce 2016 rozhodovala ve sporu tehdejšího místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, jeho partnerky Dagmar Damkové a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka. Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal kvůli tomu kárnému senátu navrhoval zproštění funkce soudkyně, podle něj totiž Mašínová případ řešila zaujatě.
30. 5. 2018Aktualizováno30. 5. 2018, 18:22|