TÉMA

Cena Arnošta Lustiga

Cyril Höschl převzal Cenu Arnošta Lustiga. Výbor vyzdvihl jeho odbornost i pomoc disidentům

Psychiatr Cyril Höschl je novým laureátem Ceny Arnošta Lustiga. Převzal ji ve středu odpoledne v rezidenci pražského primátora. Kdo letos cenu převezme, ohlásil ráno ve Studiu 6 Jan Pirk, který je předsedou výboru, jenž ocenění za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost uděluje. Podle něj Höschl „vrchovatě splňuje“ všechna čtyři tato kritéria.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 15:21|

„Stojí za to bojovat o hodnoty.“ Pánek dostal Cenu Arnošta Lustiga

Šimon Pánek je novým laureátem Ceny Arnošta Lustiga. Česko-izraelská smíšená obchodní komora jí vyznamenává osobnosti, které projevily odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost. Podle předsedy výboru Jana Pirka, který o udělení ceny rozhoduje, splňuje zakladatel organizace Člověk v tísni všechna kritéria zcela jednoznačně. Cenu Arnošta Lustiga obvykle předávají vrcholní politici, letos ji udělil předseda vlády Petr Fiala (ODS).
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:50|

Cenu Arnošta Lustiga letos obdržel chirurg Pavel Pafko

Cenu Arnošta Lustiga, kterou její laureáti dostávají za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost, letos obdržel chirurg Pavel Pafko. Cena se udílí každoročně jednomu z žijících českých občanů, který se obdobným způsobem jako spisovatel Arnošt Lustig příkladně zasloužil o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot. Jejím posledním držitelem je bývalý velitel 601. skupiny speciálních sil a současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka.
13. 10. 2021|

I v současnosti žijí frajeři. Lustigovu cenu za odvahu a lidskost obdržel generál Karel Řehka

Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost obdržel letos generál Karel Řehka. On sám i výbor Lustigovy ceny chápe ocenění jako vyznamenání celé armády. Volbou čtyřiačtyřicetiletého vojáka chtěl navíc výbor upozornit, že i současná doba má své hrdiny. Do povědomí nevojenské veřejnosti se Řehka dostal v souvislosti s debatou o ukončení mise v Afghánistánu.
16. 5. 2019Aktualizováno16. 5. 2019, 18:45|

Prchal před nacisty i komunisty, později zachránil Meoptu. Lustigovu cenu získal Paul Rausnitz

Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost ve čtvrtek v sídle pražské primátorky převzal devadesátiletý podnikatel a bojovník za demokracii Paul Rausnitz. Jako dítě utekl s rodinou z rodného Jablonce před nacisty, po druhé světové válce odešel do Spojených států. Po pádu komunistického režimu se opět vrátil do Česka, kde zprivatizoval a zachránil přerovskou společnost Meopta.
24. 5. 2018|

Cenu Arnošta Lustiga obdržela bývalá mluvčí Charty 77 Dana Němcová

Cenu Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost letos získala disidentka a bývalá mluvčí Charty 77 Dana Němcová. Cena se uděluje za rozvoj morálních hodnot ve společnosti, v minulosti ji získali například biskup Václav Malý, hlasatelka Kamila Moučková nebo loni spisovatel a scénárista Jiří Stránský. Ocenění Daně Němcové předali v rezidenci pražské primátorky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda výboru Lustigovy ceny kardiochirurg Jan Pirk.
2. 5. 2017Aktualizováno2. 5. 2017, 14:02|