TÉMA

ABBA

Hudební byznys obhlíží svou budoucnost. ABBA už má abbatary a digitální dvojníci nahradí i Kiss

Kapela Kiss po půlstoletí došla na konec cesty, jak hlásal název rozlučkového turné The End of the Road. Poslední vystoupení odehrála v sobotu v newyorské Madison Square Garden – a rovnou představila své pokračovatele: digitální avatary, díky nimž prý může existovat na věky. Čtveřice rockerů, proslulá stylizovaným líčením a posedlostí scénickými efekty, je první americkou kapelou, která kompletně přechází do virtuálního prostoru. V „angažování“ digitálních náhradníků ale průkopníky nejsou, že může jít o komerčně úspěšné těžení fanouškovského sentimentu, potvrdila už zkušenost někdejších popových miláčků ABBA. Virtuální comeback, dokonce posmrtně, za sebou má i Michael Jackson nebo rapper Tupac Shakur.
5. 12. 2023|

Agnetha z kapely ABBA nazpívala po deseti letech novou píseň

Ve čtvrtek vydám po deseti letech nový sólový singl, oznámila zpěvačka kapely ABBA Agnetha Fältskogová. Premiéru písně Where Do We Go From Here? načasovala do ranního vysílání stanice BBC Radio 2. Skladba předznamenává zároveň její nové album, které ale bude jen diskotékovější variantou toho předchozího. Agnethu spolu se zbytkem slavné čtveřice mohou fanoušci kapely vidět navíc v září v kinech. V celosvětové distribuci se do biografů pouze na dvě promítání dostane remasterovaná a rozšířená verze pseudodokumentu ABBA ve filmu, natočeného původně během australského turné v roce 1977.
31. 8. 2023|

Beyoncé, Adele nebo Kendrick Lamar vévodí nominacím na Grammy. Překvapila znovuobnovená ABBA

Americká Národní akademie hudebního umění a věd vyhlásila nominace pro 65. ročník cen Grammy, které bude udílet na počátku února příštího roku v Los Angeles. Nejvíce nominací patří zpěvačce Beyoncé. Ta je také nejčastěji nominovanou umělkyní na Grammy v její více než šedesátileté historii.
16. 11. 2022|

Před 40 lety skončila výstava, která navždy změnila svět. Představila kouli, kostku a vizi konce civilizace

Roku 1982 ukousl Ozzy Osbourne hlavičku netopýrovi, ABBA vydala svůj poslední singl Under Attack a v Československu se v čele hitparád projížděl Poslední kovboj Michala Tučného. Na druhé straně planety, v nenápadném americkém městě Knoxville, se ale mezitím psaly dějiny.
31. 10. 2022|

ABBA vydává po čtyřiceti letech novou desku, zveřejnila první písně

Švédská popová skupina ABBA oznámila vydání nového alba a uspořádání digitálních koncertů v Londýně. Deska s názvem „Voyage“ vyjde 5. listopadu, koncerty se budou konat příští rok. ABBA je jednou z nejúspěšnějších hudebních skupin historie, prodala více než 385 milionů nosičů. Od vydání jejího posledního alba uplynuly čtyři desítky let.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 22:09|

Finále Eurovize proběhne bez české účasti, Cristovao neuspěl

Česká republika nepostoupila do finále Eurovize. Zpěvák a tanečník Ben Cristovao neuspěl v semifinále. Populární soutěž sleduje po celém světě více než dvě stě milionů diváků. Pětašedesátý ročník se letos odehrává v nizozemském Rotterdamu. Finále soutěže odvysílá Česká televize v sobotu v devět hodin večer.
20. 5. 2021|

V době reálného socialismu se nenakupovalo, ale shánělo. Z odpadků se stávala móda, říká socioložka Kubátová

Západ byl v době socialismu plný lákavého, ale pro obyčejné lidi nedostižného zboží a výrobků. A tak se stávaly hitem i obyčejné igelitky s logy známých skupin nebo plechovky od Coca-Coly vystavované na stole a naplněné propiskami. Sběratelé těchto „cenností“ neváhali dokonce vyrazit na lov do vlaků vracejících se ze západního Německa do Československa a sbírali odhozené plechovky nebo třeba obaly od čokolády. Z odpadků se stávala móda a kdo je neměl, nic neznamenal, vysvětluje socioložka Helena Kubátová, která přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.
26. 12. 2019|

Zemřela Marie Fredrikssonová, zpěvačka Roxette

Ve věku 61 let zemřela v pondělí zpěvačka Marie Fredrikssonová. Společně s Perem Gesslem tvořila populární švédské popové duo Roxette. Informoval o tom švédský list Expressen. Skupinu proslavily hity jako Neverending Love, The Look, Joyride nebo It Must Have Been Love, který zazněl také ve slavném filmu Pretty Woman.
10. 12. 2019|

Stále v tebe věřím. ABBA po 35 letech nahrála nové skladby

Na koncertní pódia se legendární kapela ABBA vracet nechce… a přesto se na nich objeví. Příprava turné, v níž švédskou čtveřici zastoupí hologramy, členy skupiny přivedla zpátky do nahrávacího studia, kde vznikly dvě nové písně. Jednu z nich s názvem I Still Have Fait in You se ABBA chystá představit fanouškům letos v prosinci.
27. 4. 2018|