TÉMA

Divadlo F. X. Šaldy

Želary v libereckém divadle jsou pařeništěm našich životů

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy sáhlo po povídkovém souboru Květy Legátové Želary. V dramatizaci režiséra Juraje Nvoty se na jevišti prolínají tvrdé osudy lidí v zapadlé horské vsi, tito lidé zároveň fungují jako podobenství jakékoliv společnosti.
7. 5. 2023|

Princeznu Hyacintu v Liberci unesli Oskaru Nedbalovi

Děj baletního příběhu o lásce je umístěn na hrad Trosky, kam vesnického kováře zavede touha získat bájný poklad. Potkává ale princeznu Hyacintu, kterou unesl černokněžník, a pokusí se ji vysvobodit. „Má si najít ženicha, ale nechce žádného z nápadníků, který je jí nabízen. Zamiluje se do prostého kováře, vznikne opravdová láska,“ doplnila představitelka princezny Hyacinty Johana Březinová. Alternuje ji Nuria Cazorla García.
30. 3. 2023|

Raději zešílet na divadle. Z knih na prkna se nově dostal McEwan, Smrtholka i šumavští poustevníci

Divadlo si dobře rozumí s literaturou, potvrzují novinky tuzemských scén. Do repertoárů po prázdninách přibyla nová nastudování, nebo dokonce premiérové dramatizace literárních děl. Jak už klasické nebo přinejmenším známé tituly, třeba Tři mušketýři nebo Postřižiny, tak knihy ze současné literatury. Na divadelní prkna se tak dostávají rozhovory se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině či ve světové premiéře McEwanův román Skořápka.
10. 10. 2021|

Na loutkovém festivalu Mateřinka jdou divákům vstříc. Kvůli omezené kapacitě zahrají divadla dvakrát

Letošní mezinárodní festival profesionálních loutkových divadel Mateřinka v Liberci nabídne dvakrát víc představení než obvykle, bude jich téměř padesát. Důvodem je omezená kapacita hledišť divadel na polovinu – kvůli koronavirové pandemii . Aby diváci nebyli ochuzeni, soubory jednotlivá představení odehrají dvakrát, informoval dramaturg pořádajícího Naivního divadla Liberec i festivalu Vít Peřina.
10. 6. 2021|

Uzavření divadel přineslo nové zkušenosti, on-line zážitek ale není autentický, říkají umělci

Kvůli protikoronavirovým opatřením se loni v březnu začala uzavírat divadla. Navzdory krátkému podzimnímu rozvolnění se tak na většinu uplynulého roku rozloučila s živým publikem. Rychle se ale začala přizpůsobovat situaci, a to přesunem do on-line prostoru. Vznikly nové záznamy představení, ale také dosud neobvyklé formáty. Kontakt s diváky však umělcům chybí. On-line divadlo je jako dort bez cukru, někomu tam chybí ta chuť, říká herečka libereckého Divadla F. X. Šaldy Eliška Jansová.
16. 3. 2021|

Trochu groteska, trochu jazz. Sluha dvou pánů baví v Liberci komiksovým baletem

Sluhu dvou pánů si Šaldovo divadlo vybralo pro první premiérové představení po rekonstrukci. Novinku uvádí jako „jazzové“ taneční divadlo na motivy stejnojmenné hry Carla Goldoniho. I liberecká inscenace v nastudování baletního souboru slibuje komedii plnou záměn a nedorozumění.
15. 11. 2019|

Tanečníci v Šaldově divadle přijdou na buben, můžou za to emoce

K prvotnímu a nejhlubšímu smyslu tance – k rituálu – se vrací novinka libereckého Divadla F. X. Šaldy. „Hudebně taneční mysterium“ kombinuje tanec s živým doprovodem bubnů. Výsledkem je emotivní představení s názvem (S)tvoření.
6. 4. 2018|