TÉMA

Libuše Jarcovjáková

Překonat sám sebe. Osobnostmi české fotografie jsou Jarcovjáková, Lhoták a Durczak

Asociace profesionálních fotografů České republiky posedmnácté udělila ocenění Osobnost české fotografie. Tou se už podruhé stala Libuše Jarcovjáková, která zároveň připravila nejlepší loni vydanou fotografickou publikaci. Ocenění za dlouhodobý přínos patří Zdeňku Lhotákovi. Mladou českou fotografii zastoupil Ondřej Durczak.
22. 6. 2020|

Homosexuálové za Husáka. Nejlepší letošní výstava je podle Guardianu ta od české fotografky

Nejlepší fotografickou výstavu letos podle deníku The Guardian připravila Libuše Jarcovjáková. Britský list do svého výběru deseti nejzajímavějších expozic roku vybral autorčinu kolekci černobílých snímků z undergroundového života v normalizačním Československu. Soubor prezentovala v létě na fotografickém festivalu ve Francii.
19. 12. 2019|
Doporučujeme

Neprověřeným vstup zakázán. Jarcovjáková ukazuje, jak žila homosexuální menšina v socialismu

Seznamování kradmým pohledem, přetvařování před kolegy v práci, ale často i před vlastní rodinou. Homosexuální scéna v komunistickém Československu existovala, ale pouze ve společenském podzemí. Do něj nyní může veřejnost nahlédnout díky výstavě fotografky Libuše Jarcovjákové, která v osmdesátých letech jedinečným způsobem zachytila prostředí jednoho z dvou tehdejších pražských gay klubů.
6. 8. 2019Aktualizováno10. 8. 2019, 14:20|

Osobnosti české fotografie 2017 jsou syrové i spirituální

Celoživotní tvorbu i práce uplynulého kalendářního roku hodnotila popatnácté Asociace profesionálních fotografů ČR. Ocenění za loňský rok náleží Libuši Jarcovjákové, za celoživotní přínos byla oceněna Markéta Luskačová. Nejlepší publikaci vydal loni Josef Moucha a nejlepší kalendář je dílem studentů uměleckých škol.
28. 3. 2018|