TÉMA

Husa na provázku

Zemřela brněnská herečka Ivana Hloužková

Zemřela herečka Ivana Hloužková, dlouholetá členka brněnského divadla Husa na provázku. Bylo jí šedesát dva let. Patřila k oceňovaným divadelním herečkám. Televizní diváci ji znají například ze seriálu Dobré ráno, Brno!
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 15:45|

Pozdravuju a líbám vás všecki. Na Provázku vedou azylové řízení s imigrantem Kalim

Nová inscenace brněnského divadla Husa na provázku dává divákům možnost projít azylovým řízením. Inscenace s názvem Pozdravuju a líbám vás všecki zprostředkovává pocity migrantů, kteří se ocitli mimo svůj domov, svou kulturu a jazyk a musí obstát v této zkoušce.
14. 2. 2023|

Z Provázku vykuřují kauzu kvůli provokativní hře o náboženství. O vyřizování účtů prý nejde

Vyčistit jeviště od nánosu minulých konfliktů má nová inscenace Divadla Husa na provázku s názvem Vykouření. Vznikla na motivy bouřlivé společenské debaty, která se v roce 2018 strhla po uvedení her dramatika Olivera Frljiče na festivalu Divadelní svět Brno.
11. 11. 2022|

V Brně začíná festival Divadelní svět. Poprvé vezme diváky na výlet například do Křtin nebo Prahy

Desítky zahraničních hostů a výběr toho nejlepšího z českých jevišť zahrnuje program letošního ročníku festivalu Divadelní svět Brno. Hlavní část začíná v úterý 24. května večer a potrvá do neděle 29. května. Kromě inscenací všech žánrů přináší letošní ročník řadu atypických formátů, aktivně zapojujících diváky do představení, a jako novinku také výlety za uměním do Křtin, Rajhradu nebo Prahy.
24. 5. 2022|

Svět nemá jen jednu interpretaci. V Huse na provázku vyprávějí o ztraceném národě Chazarů

Před mnoha staletími vytvořili Chazaři ve východní Evropě mocnou říši, po níž téměř nic nezbylo. Mýty s tímto národem spojené se promítly do románu srbského spisovatele Milorada Paviče. Jeho Chazarským slovníkem nyní jako první scéna v Česku listuje i brněnské Divadlo Husa na provázku.
28. 1. 2022|

Raději zešílet na divadle. Z knih na prkna se nově dostal McEwan, Smrtholka i šumavští poustevníci

Divadlo si dobře rozumí s literaturou, potvrzují novinky tuzemských scén. Do repertoárů po prázdninách přibyla nová nastudování, nebo dokonce premiérové dramatizace literárních děl. Jak už klasické nebo přinejmenším známé tituly, třeba Tři mušketýři nebo Postřižiny, tak knihy ze současné literatury. Na divadelní prkna se tak dostávají rozhovory se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině či ve světové premiéře McEwanův román Skořápka.
10. 10. 2021|

Bavič a silák Franta Kocourek má v Brně nový památník

Ve středu to bylo třicet let, co zemřel silák, bavič, herec, propagátor brněnského hantecu a rodák z Řečkovic Franta Kocourek. Jeho přátelé mu v pátek odpoledne odhalili památník. Jednu pamětní desku už přitom v Brně má.
9. 7. 2021|

„První indián v Praze“ se naučil chodit po vodě, ale doma mu nevěřili

Jmenoval se Čerwuiš Piošád Mendoza, Pražané ale synovi indiánského náčelníka říkali Červíček. Do českého hlavního města přijel s cestovatelem Albertem Vojtěchem Fričem. V pražských ulicích, neuvyklých na cizokrajnou jinakost, vzbuzoval exotický návštěvník pozdvižení, stejně tak ale kulturní šok zažíval sám Čerwuiš. V brněnské Huse na provázku nyní Fričovy zápisky posloužily jako základ nové inscenace. Na skutečném příběhu vykresluje nejen střet odlišných civilizací, ale i dvojsečnost pomoci a současnou krizi.
23. 2. 2021|

Zemřel filmový a divadelní herec Martin Havelka

Ve věku 62 let zemřel filmový a divadelní herec Martin Havelka. ČTK informaci zveřejněnou režisérem Janem Hřebejkem potvrdila Kateřina Vižďová, mluvčí Městského divadla Brno, kde Havelka dlouhá léta působil.
3. 10. 2020|

Zemřela Eva Tálská, byla významnou divadelnicí Husy na provázku

V 76 letech zemřela ve čtvrtek režisérka Eva Tálská, jedna ze zakladatelských osobností brněnského divadla Husa na provázku. Domovský soubor se s Tálskou na Facebooku loučí jako s legendární režisérkou, nesmlouvavou tvůrkyní velkých ženských hereckých výkonů, učitelkou mladých talentů a velkou, složitou a inspirativní ženou.
27. 8. 2020|

V Brně odhalili Lavičku Václava Havla. K vidění byla i část Zahradní slavnosti

Lidé v Brně se od soboty můžou posadit na Lavičku Václava Havla. Brněnský magistrát ji slavnostně odhalil na čtvrté terase Kapucínských teras, a to i za účasti herců z Divadla Husa na provázku. Ti na místě předvedli krátkou ukázku z Havlovy Zahradní slavnosti. Lavička vyšla celkem na 300 tisíc korun.
5. 10. 2019Aktualizováno5. 10. 2019, 13:37|

The Sound of Silence. Husa na provázku nahrazuje nedostatek ticha mlčením

V současném světě je stále těžší uniknout před hlukem. Tichý azyl proto nově nabízí brněnské Divadlo Husa na provázku. V inscenaci Ticho na Zemi se téměř nemluví, o to větší váhu pak mají mít slova, která přece jen zazní.
31. 5. 2019|

Milan Uhde nevykládá Bibli doslova. Jeho Marie se rozhoduje, zda chce být matkou

Novou inscenaci od autorského dua Milan Uhde a Miloš Štědroň uvede v páteční premiéře brněnské Divadlo Husa na provázku. Hra Mariina volba ztvárňuje známý evangelijní příběh převedený do moderní doby. V hlavní roli se představí Simona Zmrzlá, v současnosti nominovaná na Českého lva za svůj výkon ve filmu Hastrman.
8. 3. 2019|

Zemřel herec Jiří Pecha. Četník z Balady pro banditu, revírník z Poslední leče i náladová Babička

Ve věku nedožitých pětasedmdesáti let zemřel herec Jiří Pecha. Divadelník, kterého proslavila mimo jiné hlavní role v revuální adaptaci Babičky Boženy Němcové, svůj profesní život spojil s divadlem Husa na provázku a spoluprací s Bolkem Polívkou.
28. 2. 2019Aktualizováno28. 2. 2019, 18:48|

Husa na provázku střízliví z amerického snu

Dramatizaci posledního románu Franze Kafky si v Divadle Husa na provázku zvolili za svou první poprázdninovou premiéru. Amerika je příběhem člověka, který přijel do země zaslíbené, v okolním světě se ale cítí ztracen. Z amerického snu na brněnské scéně střízliví Martin Donutil.
25. 9. 2018|

Policie vnímá vpád Slušných lidí na jeviště jako přestupek. Šéf divadla varuje před fašismem

Policie bude řešit případ sobotního narušení divadelní inscenace se znásilňujícím Ježíšem, proti níž přímo na jevišti protestovali aktivisté, jako přestupek. Ředitel divadla kritizuje liknavost policistů; podle něj měli zasáhnout okamžitě, jakmile členové hnutí Slušní lidé vstoupili na pódium. Aktivisté vzkázali, že příště bude jejich reakce „ještě důraznější“.
27. 5. 2018Aktualizováno27. 5. 2018, 13:38|

Husa na provázku humor v Turnovém háji nepohřbí

Osobitý pohled na současnou společnost nabízí repertoárová novinka Divadla Husa na provázku. Předlohou byly sloupky Evy Turnové, baskytaristky kapely Plastic People of the Universe. Texty v uplynulých pěti letech pravidelně publikovala v časopisech a vydala je i knižně pod názvem Turnový háj. Stejně se jmenuje i brněnská inscenace.
27. 3. 2018|