TÉMA

Jaroslav Tvrdík

Divák není hlupák, umí si poradit, varuje před zjednodušováním ekonomická novinářka Vorlíčková

Klasický divák si v řadě základních ekonomických situací umí poradit. Jde o to, aby získal další informace, než aby ho redaktor vodil za ručičku, myslí si reportérka České televize Hana Vorlíčková. Zabývá se hlavně ekonomickými tématy, její oblíbenou oblastí je ale letectví, i přesto, že se sama létat bojí. V podcastu Background ČT24 vypráví taky o zatčení na letišti ve Spojených arabských emirátech nebo incidentu na hranici mezi Severní a Jižní Koreou.
16. 3. 2023|

Nová a složitá pravidla. K tanci je potřeba test, nad tři tisíce lidí na akci už ale jen test nestačí

Pro hromadné akce začnou platit nová pravidla. Od začátku srpna se jich bude moct zúčastnit víc lidí a povolený bude nově také tanec. Pravidla jsou ale poměrně složitá a mají řadu podmínek. Nad limit 3 tisíc diváků už nestačí test, všichni další zájemci musí být plně očkovaní nebo prodělat v posledních 180 dnech covid-19.
27. 7. 2021|

Vojtěch: Plošné nošení roušek by mohlo skončit v červnu. Od 25. května mohou být povoleny akce do 500 osob

Člen ústředního krizového štábu Roman Šmucler uvedl, že plošné nošení roušek na veřejnosti skončí s nouzovým stavem a povinnost zůstane jen pro uzavřené prostory a MHD. Jan Hamáček (ČSSD) to ale popřel. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) později uvedl, že plošná povinnost by mohla být zrušena v červnu. Z vyjádření ministra také vyplynulo, že od 25. května by mohly být povoleny hromadné akce s účastí do 500 lidí.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 21:50|

Čínská CITIC ovládla Soukupovu agenturu Médea

Čínská finanční skupina CITIC získala majoritní podíl 57 procent v jedné z největších tuzemských mediálních agentur Médea. Původně vlastnila 30 procent akcií, po využití opce ale má (prostřednictvím své společnosti Rainbow Wisdom Investment) více procent než její druhý majitel Jaromír Soukup. Ten dál drží většinu ve společnosti Empresa Media, která provozuje Televizi Barrandov nebo vydává časopisy Týden či Sedmička. Uvedl to server Hlídací pes.
18. 4. 2020Aktualizováno18. 4. 2020, 21:08|
Interview ČT24

Hamáček kvůli krizovému štábu zvažoval rezignaci. Opatření podle něj fungují a je třeba je dodržovat

„Teď mě to baví,“ komentuje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) současnou krizi kvůli koronaviru. Připouští, že Česku stále chybí ochranné prostředky, dodávky plánované na tento týden by ale měly nedostatek pokrýt. Vicepremiér oceňuje, že se podařilo zploštit křivku nakažených, do budoucna je ale opatrný. Vládní nařízení podle Hamáčka fungují a lidé by je měli dodržovat. Kvůli okolnostem vzniku Ústředního krizového štábu zvažoval rezignaci, nechtěl ale dopustit pád vlády v krizovém období. Česko kvůli dodávkám ochranných pomůcek Číně nepodlézá, dodává ministr vnitra v Interview ČT24.
25. 3. 2020Aktualizováno25. 3. 2020, 19:20|

Zeman stále počítá s návštěvou Číny, sdělil Babiš. Kvůli koronaviru se ale o cestě ještě bude jednat

Prezident Miloš Zeman podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nadále počítá s účastí na summitu zemí střední a východní Evropy a Číny. Do země postižené šířením koronaviru by ho měl v dubnu doprovodit vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), politici chtějí cestu probrat na středečním jednání ústavních činitelů.
9. 3. 2020|

Evropská centrála společnosti CITIC dostala mocného šéfa. Slavii nadále řídí Tvrdík

Předsedou představenstva CITIC Europe Holdings se stal Cchaj Chua-siang, který je také předsedou dozorčí rady celé mateřské čínské korporace CITIC Group. Na svém twitterovém účtu o tom informoval člen vedení firmy Jaroslav Tvrdík. Uvedl, že on sám nadále plně zodpovídá mimo jiné za fotbalovou Slavii Praha, kde je předsedou představenstva.
14. 12. 2019|
Události komentáře

Šéf Smartwings: CITIC jako akcionář má pro nás nulovou hodnotu. Nekomunikuje, neřeší problémy

Certifikační proces, kterým v současnosti prochází odstavený model amerického letadla Boeing 737 MAX, promění tento stroj v jedno z nejbezpečnějších letadel na světě. Myslí si to generální ředitel Smartwings Roman Vik, jehož aerolinky musely hned sedm těchto strojů kvůli jejich softwarové chybě a zákazu odstavit. V Událostech, komentářích s ním vedl rozhovor Jakub Železný.
8. 8. 2019|

V čele představenstva Pivovarů Lobkowicz usedl Tvrdík

Novým předsedou představenstva skupiny Pivovary Lobkowicz Group, jednoho z předních českých výrobců piva, se stal Jaroslav Tvrdík. Skupinu ovládá čínská společnost CEFC, v jejímž vedení Tvrdík také působí. V představenstvu pivovarnické skupiny pak skončil provozní ředitel pivovaru Vladimír Chmelíček.
24. 10. 2018Aktualizováno24. 10. 2018, 20:47|

Čeští podnikatelé jeli do Číny utužovat obchodní vztahy. Bez Tvrdíka a Mynáře

Do čínského města I-wu přijela podpořit obchodní zájmy Česka mise ministerstva průmyslu s podnikateli. Cesta se obešla bez účasti zmocněnce prezidenta pro Čínu Jaroslava Tvrdíka a hradního kancléře Vratislava Mynáře. Proti jejich přítomnosti měli výhrady zástupci Svazu průmyslu a Asociace malých a středních podnikatelů, kteří se jí účastní.
6. 6. 2018|

Tvrdík je zpět v představenstvu CEFC. Po splacení dluhu skončil krizový management J&T

Čínská společnost CEFC Europe jmenovala statutární orgány. Místopředsedou představenstva se opět stal Jaroslav Tvrdík. Členkou je také Marcela Hrdá. Krizový management, který do podniku kvůli dluhu nasadila skupina J&T, skončil. V minulém týdnu totiž čínská státní společnost CITIC dluh uhradila.
28. 5. 2018Aktualizováno28. 5. 2018, 22:06|

J&T postupně obsazuje podniky CEFC v Česku. Tvrdíka vyšle Hrad s delegací do Číny

Poté, co skupina J&T nasadila do CEFC Europe svůj krizový management kvůli nesplacenému dluhu, převzala také vedení v některých dceřiných firmách. Jde například o projekt Florentinum, hotel Mandarin Oriental, budovu bývalé Živnobanky nebo fond Tradiční čínské medicíny. Informují o tom Hospodářské noviny. Zástupce J&T je nově také v představenstvu strojírenské firmy Žďas. Do problémů se nově dostala další dceřiná firma CEFC - CEFC Shanghai International, která v termínu nesplatila dluhopisy.
21. 5. 2018Aktualizováno21. 5. 2018, 15:23|

Číňané podle J&T v termínu nezaplatili. Odvolaný místopředseda CEFC Tvrdík sliboval peníze do pátku

J&T neví o tom, že by jí čínský státní konglomerát CITIC Group uhradil dluh 450 milionů eur (11,5 miliardy korun) za CEFC Europe. ČTK to odpoledne řekl zdroj z J&T. CEFC na dotaz ohledně zaplacení nereagovala. Už ve čtvrtek český věřitel převzal výkon akcionářských práv v CEFC Europe a odvolal představenstvo. Čínská strana to kritizovala jako „nepřátelské převzetí“. Podle odvolaného místopředsedy představenstva evropské CEFC Jaroslava Tvrdíka přitom byla u české banky připsána částka převyšující veškeré závazky a čínský státní podnik měl být připraven dluh splatit do pátečních 14:00.
18. 5. 2018Aktualizováno18. 5. 2018, 15:56|

Skupina J&T odvolala představenstvo CEFC Europe, protože Číňané nezaplatili dluhy. Padl i Tvrdík

Čínská společnost CEFC China Energy v termínu neuhradila dluhy vůči J&T Private Investments (JTPI). Česká společnost proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo a dosadila krizový management. Informoval o tom mluvčí J&T Private Investments Petr Málek. CEFC China Energy podle něj dluží české skupině 450 milionů eur (11,5 miliardy korun). Čínská firma ale kroky skupiny J&T odmítá, podle Tvrdíka uhradí veškeré závazky.
17. 5. 2018Aktualizováno17. 5. 2018, 20:59|
Události komentáře

Jak se dal Hrad dohromady s CEFC, je tajemství čínského kapitalismu, říká Macháček

Šéfa čínské firmy CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien Minga opravdu vyšetřují tamní orgány. Hradní delegaci to v Šanghaji potvrdily místní zdroje, komentátor Lidových novin a předseda Institutu správní rady pro politiku a společnost při hnutí ANO Jan Macháček ale upozornil, že příčina stíhání není známá. Dodal, že v komunistických režimech je běžné, že někdo někam zmizí. Výpravu hradního tria do Číny považuje za „velmi zvláštní“.
20. 3. 2018|

Šéf CEFC je v Číně vyšetřován, dozvěděla se hradní delegace. Zemanovým poradcem zůstává

Představitelé města Šanghaje sdělili kancléři Vratislavu Mynářovi, že šéf CEFC Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy. Jie Ťien-ming je poradcem prezidenta Miloše Zemana. A dál jím zůstává. Prezidentův mluvčí uvedl, že Pražský hrad vyčká na prošetření záležitosti.
19. 3. 2018Aktualizováno19. 3. 2018, 17:08|