TÉMA

Jan Světlík

Policie obvinila podnikatele Světlíka z krácení daní. Absurdní, vzkázal

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili podnikatele Jana Světlíka, zjistili Reportéři ČT. Dopustit se měl trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej potvrdil ve zprávě na webu policie, že jsou stíháni tři lidé pro zkrácení daně v souvislosti s hospodařením strojírenského podniku v Moravskoslezském kraji. Nikoho konkrétního ale nejmenoval. Světlík ve vyjádření pro Českou televizi označil obvinění za absurdní.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 21:15|

Reportéři ČT: Nefunkční elektrárna v Turecku a ztracené miliardy. Příběh se po letech uzavřel

Po třinácti letech se v minulých měsících uzavřel příběh, kvůli kterému Česko přišlo v Turecku o miliardy korun. Vítkovická firma tam stavěla uhelnou elektrárnu, projekt zaplatila Česká exportní banka. Elektrárna však nikdy nebyla plně zprovozněna a Česko získalo zpět jen zlomek peněz, které do země poslalo. Celková ztráta dle odhadů činí zhruba deset miliard korun. České státní instituce na klíčové otázky neodpovídají a hlavní postavy celé finanční blamáže přehazují odpovědnost jedna na druhou. Tématu se věnovali Michael Fiala a Václav Černohorský.
28. 3. 2023|

Vítkovice Heavy Machinery převzal nový majitel. Ve výrobním programu pokračovat nebude

Společnost Skatlop doplatila kupní cenu a převzala ostravský podnik Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Nový majitel firmu získal ve veřejné dražbě za více než 1,2 miliardy korun. Areál chce revitalizovat, nehodlá ale pokračovat v současném výrobním programu.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 15:08|

Novým majitelem Vítkovice Heavy Machinery bude Skatlop. Zaplatí 1,2 miliardy

Novým majitelem ostravské společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) se stane společnost Skatlop. Podnik získala ve veřejné dražbě, když nabídla nejvyšší cenu, zaplatí 1,2 miliardy korun. Informoval o tom insolvenční správce Lukáš Zrůst. S výsledkem dražby podle něj už vyjádřil souhlas věřitelský výbor i zajištění věřitelé, prodeji tak už nic nebrání. Mediální zástupce Skatlopu Ondřej Hubatka uvedl, že firma chce průmyslový areál revitalizovat a nehodlá pokračovat v současném výrobním programu.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 14:26|

Společnost Vítkovice se dostala ze ztráty, hlásí zisk 162,8 milionu korun

Společnost Vítkovice po předloňské ztrátě 3,2 miliardy korun dosáhla v roce 2019 zisku před zdaněním 162,8 milionu korun. Firma, která zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice (dříve Vítkovice Machinery Group) ostravského podnikatele Jan Světlíka, loni vytvořila tržby 164,7 milionu korun, uvedla mluvčí společnosti Eva Kijonková. O rok dříve činily tržby firmy 336,3 milionu korun.
18. 8. 2020Aktualizováno18. 8. 2020, 10:45|

Vítkovice Heavy Machinery v konkurzu. Snahy o změny v ocelárnách ukončila pandemie

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) skončila v konkurzu. V pátek ho vyhlásil Krajský soud v Ostravě. Majetek firmy, která je od 19. března v úpadku, tak bude rozprodán. Firma před časem stáhla návrh na reorganizaci. O konkurzu jako jediném řešení úpadku se mluvilo už minulý týden, když se u soudu konala schůze věřitelů.
17. 7. 2020Aktualizováno17. 7. 2020, 16:59|

Zemřel miliardář a vlivný muž českého byznysu Martin Ulčák. Bylo mu 56 let

Ve věku 56 let v pátek zemřel podnikatel Martin Ulčák. Informaci serveru Motejlekskocdopole a Seznam Zprávy potvrdil agentuře ČTK mluvčí Ulčákovy strojírenské skupiny Witkowitz Karel Křivan.
24. 4. 2020|

Ostravský výrobce vyveze lahve k plicním ventilátorům do Evropy. Česko si je neobjednalo

Ostravská společnost, která vyrábí medicinální lahve používané například při umělé plicní ventilaci u pacientů s těžkým průběhem nemoci COVID-19, je vyveze do Evropy. Česká republika si je podle mluvčí firmy neobjednala. Ministerstvo vnitra sdělilo, že od nákupu lahví ustoupilo poté, co ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že je zajistí jiným způsobem.
16. 4. 2020|

Od litografie po největší jukebox na světě. Dolní Vítkovice vystavují minulost i budoucnost

Totální nedůvěra, deprese, hrdí Ostraváci. Hesla z výstavy v Dolních Vítkovicích, která ve zkratce charakterizují cestu ke znovuzrození této národní kulturní památky. Loni industriální areál navštívily téměř dva miliony lidí.
3. 1. 2020|

Na výstavě v Ostravě se rýsuje polská geometrie

Tradici a současnost polského umění srovnává galerie v Dolních Vítkovicích. Milan Dobeš Museum představuje díla výtvarníků, které zajímá geometrická abstrakce. Výstava s názvem Polská geometrie zahrnuje výběr z tvorby od poloviny dvacátého století až po současnost.
16. 10. 2019|

Insolvence Vítkovických strojíren skončila. Dlužník splnil plán reorganizace

Insolvence společnosti Vítkovické strojírny, které v Ostravě patří někdejší provozy Mostárna a Kotlárna společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), skončila. Vyplývá to z usnesení Městského soudu v Praze, který o věci rozhodoval. Podle něj dlužník v podstatných částech splnil reorganizační plán.
5. 6. 2019|

Do Vítkovic Heavy Machinery vstoupí zbrojař Strnad. Slibuje zadlužené firmě peníze

Do firmy Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ostravského podnikatele Jana Světlíka vstoupí společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. VHM už podaly soudu návrh na insolvenci a zároveň požádaly o schválení takzvané předschválené reorganizace.
12. 3. 2018|