TÉMA

Ceny Vinyla

Výklopný světlomety jsou podle cen Vinyla deskou roku 2023

Nejlepší desku loňského roku našly hudební ceny Vinyla v albu Výklopný světlomety, jehož autorem je producent Václav Peloušek vystupující pod jménem Toyota Vangelis. Objevem roku se stala producentka a vokalistka Klara Wodehn. Za počin označili hlasující hudební kritici iniciativu Nadšením nájem nezaplatíš.
7. 3. 2024|

Tomáš Niesner si došel katastrofou zasaženou Bečvou pro Vinylu. Cenu má i Mat213 a festival Pop Messe

Desku roku 2022 našly hudební ceny Vinyla v albu Bečvou nahraném Tomášem Niesnerem. Objevem roku se stal písničkář Mat213 a počin roku se povedl festivalu Pop Messe. Vinyla upozornila také na talenty hudební publicistiky a podpořila mladé producenty. „Chceme upozornit na to, že hudba, která se tak často nehraje v rádiích, má svou cenu, kvalitu, nemusí být nějak divná, ale zajímavá a posluchačsky přívětivá,“ říká koordinátor cen Vinyla Tomáš Grombíř.
23. 2. 2023|

Hudební ceny Apollo a Vinyla zveřejnily nominace. Zaujala je Tamara, Niesner nebo Vaverková

Dvě alternativní sdružení kritiků Apollo a Vinyla zveřejnila nominace na výroční ceny. V obou hlasují odborníci a kritici a nabízejí v nich alternativu k mainstreamovým cenám Anděl. Obě ceny se shodují třeba na kapele Tamara, kytaristovi Tomáši Niesnerovi či zpěvačce Anně Vaverkové.
3. 1. 2023|

Ceny Vinyla: Desku roku 2021 natočil Oliver Torr, objevem je Ursula Sereghy

Deskou roku 2021 je podle hudebních cen Vinyla album Fragility of Context od elektronického producenta Olivera Torra. Za objev hudební kritici označili experimentátorku Ursulu Sereghy. Jako nejlepší loňský počin vidí aktivity promotérského kolektivu Heartnoize Promotion.
24. 2. 2022|

Ceny Vinyla si zamilovaly Liebe, jihlavský gang a oázu Divnosti

Desáté ceny Vinyla vybraly ve středu to nejpovedenější z tuzemské hudby roku 2020. Za nejlepší loňskou desku označily debut Liebe od pražské čtveřice Tábor. Prvotinou zaujal i vítěz objevu roku – jihlavské rapové trio 58G. Počin roku se podařil labelu Divnosti. Poprvé byli navíc oceněni mladí hudební publicisté.
25. 2. 2021|

Ceny Vinyla doporučují pořídit si Plastová okna, zajít do Puncta a poslechnout si Margo

Tuzemské ceny Vinyla si dávají za cíl upozorňovat na výrazné autorské či inovativní hudební počiny. V roce 2019, podle poroty složené z kritiků a publicistů, za povšimnutí stály aktivity kapely B4, zpěvačky Margo a také klubu Punctum.
27. 2. 2020|

Ceny Vinyla: ZVUK měl loni dobrý zvuk. Dobře znělo i Povodí Ohře a Bílej kluk

Cenu Vinyla za nejlepší desku roku 2018 získala kapela Povodí Ohře za stejnojmenné album. Loňským objevem je podle hudebních publicistů producent, jenž vystupuje pod jménem Bílej kluk. Jako počin roku ocenila porota aktivity platformy ZVUK, která se věnuje hudebnímu vzdělávání. O vítězích rozhodly tři desítky kritiků a novinářů.
14. 2. 2019|

Mají Čáry života své Čaro? Dostane se Bílej kluk před Market? Poslechněte si nominace na ceny Vinyla

Na výraznou autorskou či inovativní hudební tvorbu poosmé upozorňují ceny Vinyla. I letos našly tři inspirativní nominace pro kategorie deska, objev a počin roku – a hned dvakrát v nich padl název projektu Čáry života.
12. 12. 2018|

Vinylu zasypalo Půl litru země. Stihla si ještě všimnout Enchanted Lands a Genot Centre

Hudební ceny Vinyla si posedmé všímaly nejlepších projektů uplynulého roku. Desku roku podle nich natočila kapela Pacino, objevem byla vyhlášena producentka Enchanted Lands a počinem aktivity pražského labelu Genot Centre.
22. 2. 2018|