TÉMA

Ilona Švihlíková

Raději špatný rozpočet než provizorium, říká Schillerová. ANO prý nebude obstruovat

Vláda schválila ve středu návrh státního rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) má za to, že se snažili především v krátkém čase upravit návrh připravený předchozím kabinetem Andreje Babiše (ANO). Bývalá šéfka resortu Alena Schillerová (ANO) novou podobu kritizuje za úspory v oblasti dopravy nebo zdravotnictví. Debatovali o tom v Událostech, komentářích.
10. 2. 2022|

Ekonomce Švihlíkové přijde plán obnovy roztříštěný, Zahradník ocenil digitální pilíř

Evropská komise schválila český národní plán obnovy, který zemi umožní získat 180 miliard korun z mimořádného krizového fondu. Ekonomce Iloně Švihlíkové na českém plánu vadí roztříštěnost, zmínila „zaplácávání rozpočtu“. Ekonom České spořitelny Petr Zahradník ocenil digitální pilíř. Částka od EU není definitivní, změnit se může podle toho, jak se bude české ekonomice v budoucnu dařit, uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Jirotková.
19. 7. 2021|

Dojde po covidu k restartu? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Fokus Václava Moravce pravidelně diskutuje o proměnách společnosti, technologií nebo vztahů mezi lidmi. O možném restartu myšlení, ekonomiky i životního stylu po pandemii covidu-19 v nejnovějším vydání tohoto měsíčníku debatovali sociolog Martin Buchtík, ekonomka Ilona Švihlíková nebo programátor a podnikatel Jakub Nešetřil.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 22:26|

Plán obnovy lepí díry v rozpočtu, chybí mu strategie a cíle, míní ekonomka Švihlíková

Očekávání spojená s Národním plánem obnovy je třeba krotit, míní členka Národní ekonomické rady vlády Ilona Švihlíková. Česko podle ní chce využít část evropských peněz k zalepení výpadků ze státního rozpočtu, chybí také jasné ukotvení a cíle hospodářské obnovy, vytkla vládnímu plánu v Událostech, komentářích.
22. 5. 2021|

Schodek rozpočtu příští rok podle Schillerové neklesne pod 300 miliard korun

Schodek státního rozpočtu příští rok neklesne pod 300 miliard korun, uvedla v Otázkách Václava Moravce (OVM) ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Nepočítá s tím, že by se zvedaly platy ve státní správě. Pro letošek sněmovna zvýšila plánovaný deficit z 320 na 500 miliard korun. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) půjde velká část těchto dodatečných peněz na „předvolební dárečky“. Schillerová to odmítá.
21. 3. 2021Aktualizováno21. 3. 2021, 17:41|

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Vyhověla návrhu komunistů na škrty v obraně

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Odvrátila tak provizorium. Pro hlasovala i KSČM, která podporu podmiňovala odebráním deseti miliard korun ministerstvu obrany a jejich přesunem do vládní rozpočtové rezervy. Sněmovna tento přesun v dílčím hlasování schválila, což vyvolalo kritiku ze strany opozice. Prezident republiky je připraven rozpočet podepsat.
18. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 21:44|

Pandemie sebrala Trumpovi trumfy, navíc nemodernizoval ekonomiku, soudí Švihlíková

Mnohaletou hospodářskou expanzí, růstem amerických akciových indexů i dlouhodobě nízkou nezaměstnaností se mohl chlubit současný americký prezident Donald Trump, pokud by nedošlo k pandemii koronaviru, uvedla v Interview ČT24 ekonomka Ilona Švihlíková. Naopak podle ní Trump neuspěl ve svém cíli vylepšit obchodní bilanci země a ani zavedení cel nepomohlo vybraným sektorům americké ekonomiky, například ocelářství.
7. 11. 2020|

Program Antivirus je třeba ukončit spíš dříve než později, shodli se ekonomové Švihlíková a Hampl

Kurzarbeitový program Antivirus by se měl ukončit spíše dříve než později, shodli se v nedělním diskusním pořadu Partie na CNN Prima News ekonomové Mojmír Hampl a Ilona Švihlíková. Podle Švihlíkové, která je i členkou Národní ekonomické rady vlády, je však třeba mít připravený záchranný sociální systém, což zatím realitou není. Hampl ale zdůraznil, že podpora, která stála na příspěvcích za první tři měsíce zhruba patnáct miliard korun, nemůže trvat dlouhodobě.
2. 8. 2020|

Snížením DPH u potravin by vydělaly řetězce, tvrdí Schillerová. Nechce ani záruky pro Smartwings

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) neuvažuje o snížení DPH na potraviny, řekla to v Otázkách Václava Moravce. Vládě to navrhuje Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle Schillerové by to nevedlo ke snížení cen potravin v obchodech, ale desítky miliard korun by si prý nechaly obchodní řetězce na maržích. Ministryně také odmítla poskytnutí státní záruky letecké společnosti Smartwings, do které patří i ČSA.
28. 6. 2020Aktualizováno28. 6. 2020, 15:38|
168 HODIN

Ministryně Nováková svou tezi o mobilních datech použila v rozhovoru pro 168 hodin několikrát

Slova ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO) o mobilních datech pro pořad České televize 168 hodin vysílaný 17. února vyvolala silnou reakci veřejnosti. Ministryně před týdnem tvrdila, že mobilní data jsou v Česku tak drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je prý kupovali, operátor by víc vydělal a data by zlevnil. Druhá reportáž přináší další výroky ministryně, které se do původního příspěvku nevešly, a objasňuje okolnosti jejího vzniku. Podle Novákové byla totiž její slova vytržena z kontextu.
25. 2. 2019|
OVM

Přibrzdění růstu není žádná tragédie, není možné ekonomiku věčně přepalovat, tvrdí Švihlíková

Loňský až pětiprocentní růst ekonomiky se letos neopakuje. V minulém čtvrtletí dokonce přibrzdil skoro ke dvěma procentům. Ekonom a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer v Otázkách Václava Moravce řekl, že zpomalování růstu není nikdy prospěšná zpráva, ale v případě Česka není situace nijak tragická. Není možné ekonomiku věčně přepalovat, souhlasí ekonomka Ilona Švihlíková. Mrzí ji však, když dobré časy nejsou využity k větším reformním krokům, které by zlepšily odolnost tuzemského hospodářství.
7. 10. 2018|
blog

Švihlíková: Myslet si, že lidé něco „vyzkoušejí“ a vrátí se k podpoře tradičních stran, je naivní

Web ČT24.cz postupně zveřejňuje komentáře na téma „Rozdělené Česko“. Ekonomka Ilona Švihlíková označuje za zlom, který štěpení společnosti rozpohyboval, Velkou recesi. Následná krize podle ekonomky přinesla i něco velice cenného: Nutnost promýšlet věci jinak.
21. 2. 2018|