TÉMA

Rokytnice nad Jizerou

Obce na Jilemnicku vytvořily první oficiální společenství v Česku

Na Jilemnicku vzniklo vůbec první společenství obcí v republice. Sdružuje dvě desítky podkrkonošských obcí, které od tohoto kroku očekávají, že společně dosáhnou lepšího zajištění veřejných služeb. Spolupracovat chtějí například v oblasti školství, dopravy nebo sociálních služeb. Už teď mají společné odpadové hospodářství, spolupráci chtějí rozšiřovat i v následujících letech.
19. 4. 2024|

Liberecký kraj posílí autobusové spoje mezi Jabloncem a Prahou

Liberecký kraj přidá se změnou jízdních řádů od neděle 3. září další spoje na vytížené autobusové lince 900 z Jablonce nad Nisou do Prahy. O dva páry autobusů víc bude jezdit ve všedních dnech, jeden pár přidá BusLine, který na trase jezdí v neděli. Posílením provozu reaguje kraj na rostoucí zájem o tuto linku.
30. 8. 2023|

Města se špatnou pověstí obyvatelé opouštějí. Nezadrží je ani levné bydlení

Češi opouštějí velká města. Trend se nezastavil ani v posledních dvou letech, kdy dopady pandemie o něco ztížily stavění domů. Obzvlášť radnice v méně atraktivních lokalitách kvůli tomu musí řešit i nezvyklé problémy.
14. 2. 2022|

Krkonošské metro má i odpůrce. Podle železničářů můžou tramvaje na horách přinést problémy

Projekt Krkonošské metro, v rámci kterého by měly jezdit po horách tramvaje a vozit turisty, budí emoce. Spolek chce na zhruba dvoukilometrovém úseku začít testovat čtyři tramvaje z Ostravy už v příštím roce. Počítá se také s využitím části železniční trati mezi Martinicemi a Rokytnicí nad Jizerou. Některé obce však mají obavy, že by to mohlo ohrozit občasnou vlakovou dopravu a podobně se vyjádřili i železničáři.
4. 8. 2021|

Aplikace Záchranka nabízí elektronickou knihu túr, pomůže lidem rychleji přivolat pomoc

Aplikace Záchranka nově nabízí s modulem Horská služba i elektronickou knihu túr. Umožní zadání naplánované trasy a v případě, že turista nedorazí do cíle ve stanovenou dobu, sama odešle upozornění horské službě. Ve spolupráci s Horskou službou ČR funguje aplikace Záchranka od roku 2018.
14. 7. 2021|

V Krkonoších budou po staré vlakové trati jezdit tramvaje z ostravského dopravního podniku

Čtyři vysloužilé tramvaje ostravského dopravního podniku budou jezdit v Krkonoších. Zakoupil je spolek Přítel Krkonošského metra, který chce na málo využívané vlakové trati mezi Rokytnicí nad Jizerou a Martinicemi v Krkonoších obnovit hromadnou dopravu pro místní.
13. 7. 2021|

Most v Poniklé půjde k zemi, řidiči musí počítat s komplikacemi

Řidiči na Semilsku musí od pátku počítat s dopravními komplikacemi. Stavbaři uzavřeli frekventovaný most na silnici druhé třídy v Poniklé, přes který se auta i kamiony připojují na hlavní silnici z Jilemnice do Rokytnice nad Jizerou. Kromě dopravních komplikací práce na mostě budí debaty i mezi místními. Ti by chtěli historickou stavbu zachovat.
3. 7. 2021|

Seniorka byla kvůli nemoci čtyři roky uvězněná v bytě. Díky sbírce na sedačku se dostala ven

Magdalena Pohořalá vyšla ven poprvé po čtyřech letech. Seniorku z Rokytnice nad Jizerou uvěznilo v bytě vážné onemocnění nohou. Schody v domě jsou nad její síly a na pojízdnou plošinu – i kvůli zamítnutí příspěvků – nesehnala dost peněz. Pomohli dárci, kteří se jí složili na schodišťovou sedačku.
15. 2. 2021|

České nemocnice čím dál víc shánějí pomocné ruce. Zapojují se medici, ale i vojáci nebo dobrovolníci

Napříč Českem roste počet nemocnic, které potřebují pomoc. Přibývá nakažených, ubývá personálu. Zdravotnická zařízení ruší plánované operace a v boji s covidem-19 se jim hodí každá volná ruka. Zapojili se vojáci, medici, učitelky zdravotnických předmětů, ale i například dobrovolníci z jiných sektorů.
21. 10. 2020|

Pád dívky z lanovky v Harrachově: Babička se nedbalosti nedopustila, rozhodl soud

Soud v Semilech zprostil obžaloby ženu, které hrozilo až roční vězení v souvislosti s pádem její vnučky ze sedačkové lanovky v krkonošském Harrachově. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu pro odvolání, řekla předsedkyně semilského soudu Vladimíra Paroulková.
3. 7. 2019|

Lyžař, jenž srazil na sjezdovce školáka, se přihlásil policii. Ta hledá svědky

Policii se přihlásil třiašedesátiletý lyžař, který se v úterý srazil na sjezdovce v krkonošské Rokytnici nad Jizerou s dvanáctiletým chlapcem. Školák při střetu utrpěl vážné poranění nohy. Muž ale střet popisuje jinak, než uvedl otec zraněného dítěte.
16. 2. 2018|