TÉMA

Karel Roden

Přišla v noci a vyhrála. Ceny české filmové kritiky vybraly nejlepší snímky roku 2023

Nejlepším filmem loňského roku je podle Cen české filmové kritiky snímek Přišla v noci. Obdržel rovněž cenu za režii pro Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara a nejlepší herečku Simonu Pekovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Karel Roden. Dvě sošky náleží loutkovému příběhu Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Ocenění v celkem deseti kategoriích se předávala v přímém přenosu České televize.
3. 2. 2024|

Regina Rázlová se ve filmu potýká s Alzheimerem, stará se o ni Karel Roden

Regina Rázlová a Karel Roden se potkali při natáčení dramatu Tancuj, Matyldo. Příběh o rodině, do níž vstoupila vážná nemoc, vychází z osobní zkušenosti režiséra snímku Petra Slavíka a jeho ženy Nataši, která je autorkou scénáře. První ukázku tvůrci zveřejňují u příležitosti Světového dne Alzheimerovy choroby, která připadá na 21. září.
20. 9. 2023|

Na Štědrý den Bohdalová skypuje s Pierrem Richardem, Roden říká pravdu a Kaiser s Lábusem se hádají

Do tuzemských kin po pandemických odkladech vstupuje Vánoční příběh. Film Ireny Pavláskové se odehrává během Štědrého dne, kdy se hrdinové potkávají se svými blízkými, ale i náhodnými lidmi, s nimiž si navzájem ovlivní život. Podle slov režisérky nemá být Vánoční příběh limonáda, ale chce s humorem na plátno převést situace, které rodiny během vánočních svátků zažívají. V obsazení se sešla plejáda slavných jmen, jako Jiřina Bohdalová, Karel Roden či Hynek Čermák. V komediálních rolích se spolu po letech ve filmu objeví Jiří Lábus s Oldřichem Kaiserem. A roli přijal i francouzský komik Pierre Richard.
24. 11. 2022|

Jan Žižka vtrhl do kin. Víc než fakta ho zajímají emoce

Velkofilm Jan Žižka vypráví o vzestupu slavného vojevůdce. Podle tvůrců nejde ale o jeho biografii, husitský hejtman byl jen inspirací pro historický snímek s mezinárodním hereckých obsazením. Režisér Petr Jákl ho natočil v Česku s americkým hercem Benem Fosterem v titulní roli a hollywoodskými ambicemi. Rozpočet téměř půl miliardy korun dělá z Jana Žižky dosud nejdražší tuzemský film.
9. 9. 2022|

Rázlová a Roden točí film Tancuj, Matyldo. Ona je zpěvačka s Alzheimerem, on její citově vyprahlý syn

Waltzing Matilda, jedna z nejznámějších písní nazpívaných mimo jiné Tomem Waitsem, se stala součástí inspirace tvůrců celovečerního filmu Tancuj, Matyldo. Do rolí bývalé barové zpěvačky a bohémské Matyldy, u níž propuká Alzheimerova choroba, a jejího syna, citově uzavřeného soudního exekutora Karla, tvůrci obsadili Reginu Rázlovou a Karla Rodena. Ti se setkávají spolu před kamerou úplně poprvé, v minulosti však Rázlová působila jako Rodenova pedagožka na DAMU. Natáčení probíhá v Praze, později se štáb přesune do Plzně nebo Bratislavy. Koproducentem je Česká televize.
19. 7. 2022|

Filmová upoutávka týdne: Karel Roden trénuje vrcholového cyklistu

Nový sportovní snímek The Racer (Závodník) přiblíží dramatické dny, které předcházely v roce 1998 Tour de France. Zaměří se na osud belgického podpůrného cyklisty Dominiqua Chabola, který na sklonku své kariéry dostává příležitost závodit o vítězství.
20. 6. 2020|

Rozsekne Roden případ uťatých paží? V seriálu Princip slasti mu pomůžou policisté z Polska a Ukrajiny

Tři vraždy, tři města a tři policisty spojí jedno vyšetřování v novém koprodukčním seriálu Princip slasti. Propletený případ lze připodobnit atmosférou temným americkým i severským krimipříběhům. Úvodní díl odvysílá Česká televize 14. října, první diváky ale už do případu zasvětila poslední zářijový den slavnostní premiéra. Za Česko se do vyšetřování vražd pustil Karel Roden.
1. 10. 2019|

Jak si nepodělat život? Vydat se na podzim s ČT na Sever a za Principem slasti, to se ví

Česká televize vyrobí za rok téměř 18 tisíc hodin vlastních pořadů. Původní tvorba nebude chybět ani v podzimním vysílání. Diváci se mohou těšit na nové seriály, filmy i pořady. Krimisérii Sever od režiséra Roberta Sedláčka, Princip slasti s Karlem Rodenem nebo cyklus filmů s návodem Jak si nepodělat život. Z nehraného programu bude lákadlem už desátá řada taneční soutěže StarDance a ČT chystá také zábavní pořad To se ví, který rozebere falešné zprávy.
1. 8. 2019|

Osud „božského Čecha“. Petr Václav zfilmuje život skladatele Josefa Myslivečka

V Itálii ho nazývali Il divino Boemo, tedy „božský Čech“, přesto v roce 1781 v Římě zemřel chudý a osamělý na syfilis. Život významného skladatele, jehož obdivoval i Mozart, chce v historickém velkofilmu připomenout režisér a scenárista Petr Václav. Nastudování Myslivečkovy hudby se ujme soubor Collegium 1704.
1. 4. 2019|

Účelnost a láska. Ve Skleněném pokoji se odráží vila Tugendhat

Román Simona Mawera Skleněný pokoj i jeho stejnojmenná filmová adaptace je fiktivním příběhem fiktivního domu. Podobnost s architekturou vily Tugendhat a obyvateli této památky UNESCO ale není čistě náhodná. Slavná funkcionalistická stavba britského spisovatele k napsání bestselleru inspirovala, a proto se stala také kulisami pro filmový příběh. Ten se ve vile Tugendhat natáčel.
11. 3. 2019|

Trailer: Oddělený, a přitom propojený je Skleněný pokoj i jeho hrdinky

Román Simona Mawera Skleněný pokoj, inspirovaný brněnskou vilou Tugendhat a osudy jejích obyvatel, se stal před deseti lety bestsellerem. Filmové adaptace se ujal český režisér Julius Ševčík. Film s mezinárodním obsazením bude uveden do kin 14. března, jak ve verzi s českými titulky, tak s dabingem. Kromě nového traileru snímek předznamenává také výstava ve vile Tugendhat.
30. 1. 2019|

Zločin a zkáza v České televizi. Vyšetřovat bude Roden, Sokol, Rapl i strážmistr Topinka

Česká televize schválila v loňském roce do výroby celkem 390 projektů, diváci se mohou těšit na nové filmy, seriály, dokumenty i zábavné pořady. Jako ochutnávku představuje ČT třináct chystaných novinek z dramatické tvorby. Filmy, minisérie a seriály mají jedno společné – zločin a zkázu.
5. 4. 2018|

Takový temný případ. Princip slasti zavede Karla Rodena za hranice

Tři části ženských těl, tři města, tři vyšetřovatelé – ale jen jeden koprodukční seriál. Právě natáčená detektivní série Princip slasti spojila dějem, obsazením i filmařsky Česko, Polsko a Ukrajinu. Za české detektivy se vyšetřování ujal Karel Roden. Divákům České televize zamotaný případ předloží na podzim tohoto roku.
7. 2. 2018|