TÉMA

Jan Zahradníček

Na sólovém debutu Laila tov je Marie Puttnerová sama za sebe a také za Zahradníčka a Třešňáka

Zpěvačka a písničkářka Marie Puttnerová působí v kapele Jablkoň a její odnoži Půljablkoň, hudebně propojená je i s projektem Zvíře jménem Podzim. „Mám všechny ty kapely ráda, ale toužila jsem celou dobu po tom mít svou vlastní kapelu a hrát svoje vlastní písně. Být sama za sebe,“ vysvětluje, co ji nyní dovedlo k sólovému debutu. Nazvala ho Laila tov, což hebrejsky znamená „dobrou noc“.
27. 2. 2023|

V Brně je nová křížová cesta. Odkazuje na osudy a činy známých osobností včetně Kundery

V oknech chrámu v Brně-Lesné je nová křížová cesta. Spojuje motivy z posledních chvil Ježíše Krista s osudem intelektuálů, umělců a kněží v době komunistické totality. Hned první zastavení – „Ježíš udán a odsouzen“ – odkazuje k Milanu Kunderovi. Pozdější slavný literát údajně v roce 1950 jako vysokoškolský student udal člověka, který kvůli tomu skončil ve vězení. Kundera informaci popřel jako lživou. Další zastavení připomínají osudy básníků Ivana Blatného a Jana Zahradníčka nebo kněží perzekvovaných komunisty.
18. 2. 2022|

Senátorem za Olomouc bude Marek Ošťádal ze STAN

Senátorem ve volebním obvodu Olomouc bude starosta obce Náklo Marek Ošťádal (STAN). Ve druhém kole senátních voleb získal 68,76 procenta hlasů. Druhý Jan Zahradníček (ANO) dostal 31,23 procenta hlasů.
10. 10. 2020|

Senátní duel na Olomoucku: O křeslo v horní komoře se utkají Marek Ošťádal a Jan Zahradníček

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 66 – Olomouc se utkají starosta obce Náklo Marek Ošťádal (STAN) se starostou Medlova a náměstkem olomouckého hejtmana Janem Zahradníčkem (ANO). Pro Ošťádala hlasovalo v prvním kole 26,6 procenta voličů, pro Zahradníčka pak 22,44 procenta voličů. Účast dosáhla 36,21 procenta. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
7. 10. 2020|

O olomoucké křeslo v Senátu se utkají starostové Ošťádal (STAN) a Zahradníček (ANO)

Olomoucko budou v Senátu reprezentovat buď starosta obce Náklo Marek Ošťádal (STAN), nebo starosta obce Medlov a dosavadní náměstek olomouckého hejtmana Jan Zahradníček (ANO). Ani jeden z nich nemůže doufat v podporu některých kandidátů, kteří vypadli v prvním kole. Ti avizovali, že rozhodnutí ponechají na voličích.
3. 10. 2020|

Před sedmdesáti lety byl utýrán Josef Toufar, stal se obětí komunistického tažení proti církvi

Kněz Josef Toufar patří mezi nejznámější oběti tažení československých komunistů proti katolické církvi. Během jednoho jeho kázání v obci Číhošť na Havlíčkobrodsku se v roce 1949 prý několikrát pohnul kříž v tamějším kostele, což vzbudilo pozornost jak poutníků, tak i propagandistických orgánů. Ty zázrak označily za podvod. Událost se stala záminkou k umučení kněze a k diskreditaci církve.
25. 2. 2020|

V Olomouckém kraji se chystá spuštění jízdenkové aplikace. Testeři se svezou za čtvrtinu ceny

Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) připravuje rozjezd nové mobilní aplikace MobilOK, která umožní elektronické odbavení cestujících v místním integrovaném dopravním systému. Fungovat by měla od dubna letošního roku, do té doby ji mohou cestující testovat. Ti, kteří se zúčastní zkušebního projektu, budou moci jezdit se slevou 75 procent.
15. 1. 2020|

Z Olomouckého do Zlínského kraje bezpečněji. Silnice z Lipníku nad Bečvou prošla rekonstrukcí

Bezpečněji projedou díky dokončené rekonstrukci řidiči po bezmála sedmikilometrovém úseku silnice II/437 z Lipníku nad Bečvou po hranici Zlínského kraje. Rekonstrukce důležité komunikace trvala sedm měsíců a stála 175 milionů korun, velkou část pokryla dotace z evropských fondů.
2. 12. 2019|

Recenze: Ó, páchne tu krví, páchne tu slzami

Výstava Jiřího Sozanského, jež je do 17. ledna k vidění v pražském Obecním domě a jež je věnovaná deseti obětím nacistické a bolševické zvůle, nese výstižný název: Amnézie. Připomínat je totiž třeba neustále. A všemi prostředky.
21. 11. 2019|

Obce na Olomoucku zaplatí za vlaky a autobusy víc než dvojnásobek. V opačném případě by hrozilo rušení spojů

Zastupitelé Olomouckého kraje odsouhlasili zvýšení příspěvku, který města a obce platí za zajištění dopravní obslužnosti v kraji. Za každého obyvatele by měly nově platit více než dvojnásobek toho, co doposud. Dodatek ke smlouvám kraje s obcemi musí ještě schválit zastupitelstva měst a obcí, podle vedení kraje by to však neměl být problém.
23. 9. 2019|

Olomouckému kraji chybí peníze na opravy silnic. Jedenáct staveb musel odložit

Olomouckému kraji chybí peníze na opravy silnic druhé a třetí třídy, odložit kvůli tomu musel jedenáct naplánovaných staveb. Od státu totiž dostane jenom polovinu z přislíbených zhruba 240 milionů. Hejtmanství chtělo v tomto roce opravit 26 komunikací, přednost dostanou mosty nebo silnice v havarijním stavu.
17. 7. 2019|

Zlu navzdory. Výstava připomíná básníka Zahradníčka a kněze Toufara

Nikdy se pravděpodobně nesetkali, přesto je spojovala víra a boj proti státní moci. Životy faráře Josefa Toufara a básníka Jana Zahradníčka mapuje výstava Vzdorovali zlu. Předloni ji mohli vidět návštěvníci Novoměstské radnice v Praze, nyní osudy těchto osobností přibližuje Nová radnice v Brně.
2. 2. 2018|