TÉMA

Libérie

V Libérii vjelo auto do davu stoupenců nového prezidenta. Podle policie je mnoho zraněných

V Libérii vjelo auto do davu příznivců vítěze prezidentských voleb Josepha Boakaie. Informovala o tom agentura AFP, podle které zahynuli dva lidé a dalších nejméně 16 utrpělo zranění. Agentura Reuters hovoří o 18 zraněných. Mluvčí Boakaiovy strany Mohammed Ali uvedl, že řidič, který je na útěku, podle něj do davu nejspíše najel úmyslně. Úřady případ vyšetřují.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 12:04|

Rusko vyměnilo se Spojenými státy uvězněného bývalého mariňáka Reeda za pilota Jarošenka

Moskva a Washington ve středu oznámily výměnu Američana Trevora Reeda vězněného v Rusku za ruského pilota Konstantina Jarošenka, kterého před lety v USA odsoudili za zapojení do obchodu s kokainem. Obě strany uvedly, že vydání vězňů je výsledkem dlouhého vyjednávání, přičemž představitelé americké vlády médiím sdělili, že věc nic nemění na stavu americko-ruských vztahů. Americký prezident Joe Biden řekl, že příprava výměny si vyžádala „těžká rozhodnutí“.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 00:39|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

V Guineji zemřeli čtyři lidé na ebolu, země vyhlásila začátek epidemie

V západoafrickém státě Guinea se znovu objevila krvácivá horečka ebola a čtyři lidé již nákaze podlehli. Vláda v reakci na to vyhlásila začátek epidemie. Je to poprvé, co byla ebola v západní Africe zaznamenána od epidemie z let 2013 až 2016, kdy si choroba v oblasti vyžádala více než 11 300 životů.
14. 2. 2021|

Liberijský soud vydal zatykač na českého exkonzula Sochora. Je stíhán za zpronevěru

Soud v Libérii vydal zatykač na bývalého honorárního konzula ČR v západoafrické zemi Karla Sochora a další dva české občany. Na svém webu to uvádí deník Liberian Observer, který má údajně k dispozici kopii soudního výnosu. Češi mají být stíháni v souvislosti s údajnou zpronevěrou peněz česko-liberijské společnosti MHM EKO. Podle liberijského listu by mohly místní úřady požádat českou vládu o Sochorovo vydání.
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 18:21|

Rusko a USA jednají o výměně Whelana za dva Rusy

Rusko a Spojené státy posuzují možnost výměny bývalého příslušníka americké námořní pěchoty Paula Whelana, odsouzeného v Rusku k 16 letům vězení za špionáž, hned za dva Rusy vězněné v USA, Viktora Buta a Konstantina Jarošenka. Výměně by mělo předcházet udělení milostí oběma prezidenty, uvedla agentura Interfax.
17. 6. 2020|

Spalničkám loni podlehlo přes 140 tisíc lidí. Nejvíc nakažených je v Africe a na Ukrajině

Počet obětí spalniček se loni oproti přechozímu roku zvýšil. Zatímco v roce 2017 podlehlo nakažlivé nemoci po celém světě 110 tisíc lidí, loni to bylo přes 140 tisíc. Uvádějí to nové odhady Světové zdravotnické organizace (WHO) a amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Nejvíc mrtvých je mezi dětmi do pěti let věku. K zemím s nejvyšším výskytem nemoci patří kromě několika afrických států také Ukrajina. Česko a další tři evropské země přišly o status zemí, v nichž byla nemoc už vymýcena.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 19:56|
Události komentáře

Sledoval, jak Taliban pere špinavé peníze. Teď uznávaný vyšetřovatel nabízí své služby Česku

Thomas Creal odhaluje, odkud, kam a jak putují podvodně získané peníze. Patří v tom mezi světovou špičku: zmapoval financování Talibanu, sledoval finanční toky kolem někdejšího prezidenta Libérie Charlese Taylora a pomohl dostat před soud Patricka Ho z čínské firmy CEFC. Do Prahy přijel nabídnout své služby české vládě a byl hostem pořadu Události, komentáře.
7. 8. 2019|

Británie: Írán zadržel v Hormuzském průlivu dva tankery, z toho jeden plující pod britskou vlajkou

Írán v pátek zadržel v Hormuzském průlivu dva ropné tankery, jeden z nich plul pod britskou vlajkou a druhý pod vlajkou Libérie. Oznámil to britský ministr zahraničí Jeremy Hunt, podle něhož jsou mezi posádkami tankerů lidé různých národností, Britové ale ne. Hunt tak potvrdil dřívější oznámení Íránu, který uvedl, že zadržel tanker plující pod britskou vlajkou, protože v průlivu porušil předpisy a ignoroval několik varování.  Zadržení druhého tankeru Teherán popírá, uvedla íránská agentura Tasním, podle dalších zdrojů byl propuštěn.
19. 7. 2019Aktualizováno20. 7. 2019, 07:10|

Novým prezidentem Libérie se stane bývalá fotbalová hvězda George Weah

Bývalá fotbalová hvězda George Weah se stane novým prezidentem Libérie. Po sečtení 98 procent hlasů jich Weah získal 61,5 procenta. Porazil viceprezidenta Josepha Boakai, který byl ve funkci 12 let.
28. 12. 2017|