TÉMA

Adriana Krnáčová

Uzavřená část Libeňského mostu by měla jít k zemi, rozhodli odborníci

Experti doporučili zbourat nyní uzavřený takzvaný inundační most u pražské Palmovky, který je součástí Libeňského soumostí. Silničáři počkají na platné stavební povolení a pak zahájí demolici mostu. Práce by mohly začít letos v dubnu, řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Historického Libeňského mostu přes Vltavu se práce nedotknou a zůstane v provozu. Dopravní podnik (DPP) vybuduje provizorní tramvajovou zastávku na konci provozované části Libeňského soumostí. Most v části přes Vltavu nevykazuje zásadní problémy a není potřeba jej uzavírat.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 13:59|

Babišův tým se rozpadá. Končí Prchal, Bartha i Vořechovský

Dlouholetá spolupracovnice expremiéra a neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) Tünde Bartha a jeho mluvčí Vladimír Vořechovský ke konci února ukončí spolupráci s hnutím ANO. Marketér Marek Prchal oznámil ukončení spolupráce se šéfem hnutí ANO již ve středu. První místopředseda hnutí Karel Havlíček má za logické, že skončil volební tým, když se v blízké budoucnosti žádné volby nekonají.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 21:56|

Pražská ulice Jana Želivského se uzavřela. Radnice Prahy 3 se obává dopravního kolapsu

Oprava plynu v pátek uzavřela ulici Jana Želivského na pražském Žižkově. Radní městské části se kvůli omezení obávají dopravního kolapsu. Kvůli ražbě kanalizace je totiž omezená i průjezdnost křižovatky u stanice metra Želivského. Uzavírka ulice by měla skončit nejpozději 25. února. Třetí městská část magistrát kritizuje kvůli špatné koordinaci prací, vedení hlavního města to ale odmítá a tvrdí, že celou akci s radnicí konzultovalo.
4. 2. 2022|

„Prymula padl na politickou provokaci,“ říká komentátor rozhlasu Nováček

Vláda se v pátek v poslanecké sněmovně domohla prodloužení nouzového stavu, opozice nahlas kritizovala nepřítomnost premiéra a ministra zdravotnictví. Toho předseda vlády v týdnu vyměnil. Jak se kabinet zvládá vypořádat s turbulentní dobou a jak se mění česká společnost v ní? Na to odpovídal v pátečním Interview ČT24 komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček, který je nově držitelem medaile Za zásluhy.
31. 10. 2020|

Firma JCDecaux zahájila s Českem arbitráž kvůli pronájmu reklamních ploch

Mezinárodní skupina JCDecaux zahájila 16. září s Českou republikou arbitrážní spor ohledně ukončení pronájmu reklamních ploch ze strany pražského dopravního podniku. Vyplývá to z aktualizovaného přehledu arbitrážních sporů, který v pondělí zveřejnilo ministerstvo financí. Konkrétní výše požadované škody v žalobě není podle mluvčího resortu Michala Žurovce uvedená.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 22:45|

Středočeský kraj trápí největší dopravní nápor v Česku a špatná infrastruktura

Vedení Středočeského kraje převzala po volbách v roce 2016 koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Ta se ale rozpadla zhruba po roce fungování. Hnutí ANO se za zády předchozích partnerů nakonec domluvilo s ČSSD a KSČM a společně vedou kraj až do současnosti. Za poslední čtyři roky se třeba podařilo rozšířit pásma integrované dopravy a do systému se zapojily nové středočeské obce. Opozice současnému vedení kraje hlavně vytýká špatný stav silnic a infrastruktury v regionu, který je v Česku dopravně nejvytíženějším.
4. 9. 2020|

Část Koněvovy ulice v Praze se kvůli rekonstrukci do konce října uzavře

V Praze na Žižkově se od pondělí do konce října v obou směrech uzavře průjezd rekonstruovanou Koněvovou ulicí v úseku mezi Rokycanovou a Prokopovou. Informovala o tom mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Rekonstrukce ulice začala koncem června a potrvá do konce příštího roku. Místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení) řekl, že podle původních tvrzení TSK měl být po celou dobu oprav zachován provoz ve směru do centra. Očekává dopravní potíže.
20. 8. 2020|

Místo Pekingu Tchaj-pej. Praha uzavře sesterskou smlouvu s hlavním městem Tchaj-wanu

Praha uzavře sesterskou smlouvu s tchaj-wanským hlavním městem Tchaj-pej. Smlouva se bude týkat ekonomické, obchodní a kulturní spolupráce. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Smlouvu musí ještě 12. prosince potvrdit pražští zastupitelé. Letos v říjnu skončila sesterská smlouva s Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává jednu Čínu.
2. 12. 2019Aktualizováno2. 12. 2019, 13:37|

Praha zruší tendr na dostavbu Průmyslového paláce. Postup nebyl férový, říká vedení města

Vedení Prahy zruší výběrové řízení na dostavbu Průmyslového paláce a vypíše do konce roku nové. Důvodem je to, že minulé vedení města tendr loni odsouhlasilo, aniž mělo projekt. Ten byl dokončen až letos v létě. Oznámil to primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Obnovu vyhořelého křídla paláce to podle něj nezpozdí.
11. 10. 2019|
Události komentáře

Vypovězením smlouvy Praha nic neztratí, mohla ale počkat. Politici hodnotí dopad na česko-čínské vztahy

Proti sesterské smlouvě mezi Prahou a Pekingem mnozí radní protestovali už před třemi lety a městu kontrakt nepřinesl konkrétní pozitiva, míní radní Hana Marvanová (nestr. za STAN). Předseda KSČM Vojtěch Filip nechce podceňovat, kolik do metropole míří čínských turistů, o které by nyní Praha mohla přijít. Podle Aleše Chmelaře (ČSSD) vypovězení smlouvy nebude mít zásadní vliv na vztahy Česka a Číny.
11. 10. 2019|

Změňte přístup, nebo pocítíte újmu, varoval čínský velvyslanec Prahu. Petříčkovi se výhrůžky nelíbí

Vypovězení smlouvy mezi Prahou a Pekingem označilo čínské velvyslanectví v Česku za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů. Velvyslanec Čang Ťien-min vyzval magistrát ke změně přístupu. V opačném případě podle něj pocítí újmu svých vlastních zájmů. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyjádření kritizoval, do diplomacie podle něj výhrůžky nepatří. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nelze mluvit o partnerství, když druhá strana otevřeně vyhrožuje.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 13:41|
Interview ČT24

Čína se bojí, že by ji lidská práva v evropském pojetí přivedla k rozpadu, domnívá se Kubera

Klauzule o uznání jedné Číny se vůbec neměla dostat do smlouvy mezi Prahou a Pekingem, uvedl v Interview ČT24 předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Současná snaha pirátského vedení města o nápravu pak zřejmě povede ke konci celé, jinak dobré smlouvy – a to je podle Kubery špatně. Politik také vysvětloval, proč se Čína neřídí lidskými právy v evropském pojetí: bojí se, že by ji postihl osud bývalého Sovětského svazu, který se rozpadl.
8. 10. 2019|

Praha vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem, rozhodli radní. Vydržela tři roky

Praha vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem. V pondělí ráno tak rozhodla pražská rada, její závěry ještě musí potvrdit zastupitelstvo. Město zdůvodnilo krok tím, že čínská strana není ochotna jednat s pražským vedením o vyškrtnutí klauzule o jedné Číně, která podle něj do smlouvy nepatří. Smlouvu schválilo předchozí vedení města za tehdejší primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v roce 2016.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 23:10|

Praha chce zrušit sesterskou smlouvu s Pekingem, Čína ani po urgencích neodpovídá

Praha chce vypovědět sesterskou smlouvu s Pekingem. Důvodem je neochota čínské strany jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jednotné Číny ze strany Prahy, uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Možné vypovězení smlouvy projednají v pondělí pražští radní. Smlouvu s Pekingem schválila Praha pod vedením někdejší primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v únoru 2016. Proti znění smlouvy byla tehdejší opozice. Pokud radní vypovězení smlouvy schválí, musí jej ještě projednat zastupitelé.
4. 10. 2019Aktualizováno4. 10. 2019, 12:31|

Rencar podal kvůli pronájmu reklamních ploch v metru trestní oznámení na dopravní podnik

Firma Rencar z mezinárodní skupiny JCDecaux podala trestní oznámení na pražský dopravní podnik (DPP) kvůli pronájmu reklamních citylight vitrín v metru. Ty od července převzala firma BigBoard. Zástupci společnosti uvedli, že poptávkové řízení bylo podle nich netransparentní a dopravnímu podniku jím vznikla škoda asi 130 milionů korun. Nevýhodná pro podnik byla podle zástupců Rencaru i další řízení. DPP a Rencar se soudí o smlouvu na reklamu v MHD z roku 1997, která je podle dopravního podniku nevýhodná a neplatná, což reklamní firma odmítá.
29. 7. 2019Aktualizováno29. 7. 2019, 17:29|

Praha by mohla pro úředníky koupit poštovní sídlo v Jindřišské

Pražský magistrát jedná s Českou poštou o možném odkupu jejího sídla v Jindřišské ulici. Mohl by tam po roce 2028, kdy skončí pronájem Škodova paláce, umístit své úředníky. Ve hře je stále také stavba nové budovy magistrátu Na Knížecí. Řekl to radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Mluvčí pošty ale reagoval, že podnik budovu k prodeji nenabízí.
25. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 17:05|

Praha se už tři roky snaží soudně zneplatnit smlouvu s Rencarem. ČT zjistila, že to již dávno udělal jiný soud

Současné vedení Dopravního podniku v Praze je přesvědčeno, že prodělává desítky milionů ročně na smlouvě o pronájmu reklamních ploch. Před 22 lety ji minulý management uzavřel s firmou Rencar. Od roku 2016 se dopravní podnik pokouší smlouvu vypovědět a zároveň zpětně napadl její platnost. ČT přitom zjistila, že ji soudy už před deseti lety označily za neplatnou.
21. 7. 2019|

Nikdy neodstoupím, nech si to všichni zapamatují! ... a další výroky roku 2018

Další kauzy premiéra Andreje Babiše, tradiční bonmoty prezidenta Miloše Zemana, několik odhalení opsaných vysokoškolských prací, potíže se stavbou dálnic i jejich zimní údržbou, prezidentské i komunální a senátní volby. I takový byl v Česku rok 2018 – připomeňte si ho ve výběru některých výrazných výroků.
31. 12. 2018|

Rok od zřícení Trojské lávky: Zranění stále čekají na odškodnění, lidé na most

Ani rok po zřícení lávky přes Vltavu v pražské Troji se čtyři zranění nedočkali odškodnění. Dva z nich mají přitom trvalé následky. Policisté totiž stále nevyšetřili příčinu pádu. Místo mostu zatím spojuje břehy přívoz. Provizorní lávku chce město postavit příští rok, stavba nové je zatím v nedohlednu.
2. 12. 2018|

Dosluhující primátorka Krnáčová: Praha je ve vynikající finanční kondici

Výměna lídra ANO v Praze Patrika Nachera za Petra Stuchlíka před volbami byla netaktickým krokem, uvedla v úterý dosluhující pražská primátorka Andriana Krnáčová (ANO). Koalice, kterou vedla, má podle političky za sebou celou řadu pozitivních výsledků a Prahu předává ve vynikajícím stavu. Z hnutí ANO i přes kritiku ze strany premiéra Andreje Babiše Krnáčová vystoupit nehodlá.
16. 10. 2018|

Hamáček zrušil odvolání ředitelky pražského magistrátu Děvěrové, píše Neovlivní.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zrušil souhlas svého předchůdce Lubomíra Metnara (za ANO) s rozhodnutím o odvolání ředitelky pražského magistrátu Martiny Děvěrové. Dodal ale, že odvolání jako takové je v plné působnosti Prahy. O konci Děvěrové rozhodla na začátku července primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dostatečně aktivně podle ní neřešila situaci kolem udělování dotací na sport, kvůli němuž zasahovala na magistrátu policie. Informoval o tom web Neovlivní.cz.
12. 9. 2018Aktualizováno12. 9. 2018, 15:08|

Válka pražských radních proti památkářům rychle skončila. Zarazili ji zastupitelé

Zastupitelé hlavního města odmítli návrh rady na změnu zákona o památkové péči. Magistrát by podle ní rozhodoval bez ohledu na názor Národního památkového ústavu (NPÚ). Zároveň by vlastník kulturní památky nebo projektant nebyl povinen s ústavem projednat přípravnou a projektovou dokumentaci při jejím zpracování.
6. 9. 2018Aktualizováno6. 9. 2018, 10:55|

Brzdí památkáři opravy? Podle ředitelky NPÚ uvádějí pražští radní zástupný problém

Ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková odmítla, že by se státní památkáři významně zpožďovali při vydávání svých odborných stanovisek. Obvinila je z toho pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Městská rada chce, aby se změnil památkový zákon, čímž by se NPÚ vyřadil z procesu posuzování úprav památkově chráněných objektů. Podle Goryczkové vzniká zdržení až na straně památkářů městských, kteří spadají pod magistrát. Vedení magistrátu na to odmítlo reagovat.
30. 8. 2018|

Krnáčová chce postavit mimo službu úředníky, na které cílil policejní zásah na magistrátu

Pražská primátorka Adriana Krnáčová oznámila, že hodlá postavit mimo službu úředníky, na které mířila úterní policejní razie. Chce je zbavit možnosti rozhodovat. Zásah na magistrátu se týkal sportovních dotací a policisté po něm předvolali k výslechu několik politiků včetně náměstka primátorky Petra Dolínka nebo předsedy komise pro udělování grantů Karla Březiny (oba ČSSD). Toho prověřovali i loni kvůli údajným podvodům s dotacemi ministerstva školství.
20. 6. 2018Aktualizováno20. 6. 2018, 18:17|