TÉMA

General Motors

General Motors se předběžně dohodl s odboráři na ukončení stávky, uvádí Reuters

Americká automobilka General Motors (GM) dosáhla s odborovým svazem zaměstnanců v automobilovém průmyslu UAW předběžné dohody o mzdách. S odvoláním na zúčastněné strany o tom v pondělí informovala agentura Reuters.
30. 10. 2023|

Odbory a Ford dospěly k předběžné dohodě, stávka v automobilce by mohla skončit

Americký odborový svaz zaměstnanců v automobilovém průmyslu (UAW) a automobilka Ford dospěly k předběžné dohodě na zvýšení platů. Výsledek debaty by měl ukončit téměř šestitýdenní stávku. Informovala o tom agentura AP, podle níž by se dohoda mohla stát vzorem i pro automobilky General Motors (GM) a Stellantis, jejichž zaměstnanci v USA také stávkují.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 08:45|

Nejméně dvacet milionů vozů GM má vadné airbagy, tvrdí americký list

Nejméně 20 milionů vozů automobilky General Motors je vybaveno vadnými airbagy a měly by být svolány ke kontrole, než se zraní nebo zabije více lidí. Uvedl to list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje. Celkem může být vadných až 52 milionů airbagů, které použily také jiné automobilky.
5. 10. 2023|

„Mají miliardové zisky, zasloužíme si něco lepšího.“ Stávka v amerických automobilkách eskaluje

Odborový svaz United Auto Workers (UAW) rozšiřuje stávku v některých největších amerických automobilkách. Už třetí týden vede spor s vedeními firem o mzdy a lepší pracovní podmínky. Stávka tak může mít na americkou ekonomiku výraznější dopady, než se zdálo. Jen první týden znamenal ztráty ve výši jeden a půl miliardy dolarů.
30. 9. 2023|

V Detroitu to vře. Část zaměstnanců tří automobilek vstoupila do největší stávky za desetiletí

Zhruba 13 tisíc zaměstnanců tří amerických závodů detroitských automobilek General Motors (GM), Ford a Stellantis vstoupilo do souběžné stávky za lepší mzdy. Je to poprvé v osmaosmdesátileté historii odborového svazu zaměstnanců automobilek United Auto Workers (UAW), kdy zahájili stávku zaměstnanci všech tří automobilek současně, informují média.
15. 9. 2023|

Opuštění Ruska pomáhá firmám v reputaci. Mnohé z nich ale sliby nedovedly do konce

Poté, co Rusko 24. února zahájilo brutální invazi na Ukrajinu, oznámilo mnoho nadnárodních společností dobrovolné omezení nebo zastavení podnikání v této zemi. Některé z nich, jako například Nestlé nebo PepsiCo, byly k tomuto rozhodnutí donuceny poté, co čelily nátlaku ze strany zaměstnanců, zákazníků i investorů. Z nového výzkumu ale vyšlo najevo, že většina firem, které toto slíbily, zřejmě činnost v Rusku zcela neomezila.
29. 6. 2022|

Volvo chce do roku 2030 prodávat pouze elektrické vozy

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars chce od roku 2030 prodávat pouze elektrické vozy. Automobilka s čínským vlastníkem zavádí novou řadu elektromobilů a představí svůj druhý ryze elektrický model. Volvo Cars tvrdí, že chce být o krok před svými rivaly, a tak bude auta na elektřinu nabízet pouze prostřednictvím internetu.
2. 3. 2021|

30 let zpět: Americká firma General Motors pořádala kurz pro zaměstnance

Společnost General Motors uspořádala před třiceti lety jako první zahraniční firma ve svém oboru vzdělávací kurz pro zaměstnance všech svých prodejců značky Opel. Školení proběhlo v Hotelu Amerika ve Velkém Meziříčí a jeho obsahem byla nejen oprava a údržba vozů, ale také přístup a vztah k zákazníkovi.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 2. 2021|

Před sto lety svět poprvé uslyšel slovo „robot“. Karel Čapek inspiroval ke vzniku strojů, které vládnou dnešním továrnám

Pětadvacátého ledna 1921 proběhla v pražském Národním divadle premiéra hry Karla Čapka R.U.R. V ní se poprvé objevilo slovo robot – a přejal ho z ní potom celý svět. Reálné roboty ale stvořil až zapálený americký vynálezce s vášní pro sci-fi.
25. 1. 2021|

Buffett prodal část akcií Applu a investoval do farmacie

Společnost Berkshire Hathaway patřící miliardáři Warrenu Buffettovi prodala ve třetím čtvrtletí 36,3 milionu akcií společnosti Apple a investovala miliardy dolarů do několika výrobců léků včetně firem Merck a Pfizer. Zvýšila také podíl v některých už vlastněných společnostech, jako je Bank of America, síť maloobchodů Kroger nebo automobilka General Motors a nakoupila akcie mobilního operátora T-Mobile US, uvedla firma v pondělí v údajích pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).
17. 11. 2020|

V USA vzniklo v červnu rekordních 4,8 milionu pracovních míst. Prostředky na jejich podporu se ale tenčí

Americká ekonomika v červnu vytvořila rekordních 4,8 milionu pracovních míst, což je více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti se pak snížila na 11,1 procenta z květnových 13,3 procenta, vyplývá z údajů, které zveřejnilo americké ministerstvo práce. V důsledku koronavirové krize zažily ale nejhorší čtvrtletí od hospodářské recese z let 2007 až 2009 tamní prodeje automobilů. Automobilky se je teď tak snaží různým způsobem podpořit. Například Ford nabízí při ztrátě práce možnost vrátit auto bezplatně rok od jeho pořízení.
2. 7. 2020Aktualizováno2. 7. 2020, 15:37|

Tesla předstihla Toyotu a je nejhodnotnější automobilkou světa

Výrobce elektromobilů Tesla předstihl japonskou Toyotu a stal se nejhodnotnější automobilkou světa. Akcie Tesly si na počátku čtvrtečního obchodování připsaly pět procent na 1133 dolarů (asi 26 800 korun), a tržní cena společnosti tak stoupla na 209,47 miliardy dolarů. To je zhruba o šest miliard dolarů více, než si nyní cení investoři Toyotu.
1. 7. 2020|

Ceny bytů výrazně neklesnou, krátkodobě asi zlevní nájmy, odhaduje asociace

U prodejních cen bytů kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru nelze očekávat propad. Spíše se dá předpokládat prodlužování prodejů. Krátkodobě mohou klesnout ceny nájemného, větší vliv však bude mít spíše omezená nabídka, uvedli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Česká ekonomika by mohla letos podle analytiků klesnout až o 11 procent. Svoji představu ekonomické pomoci nastínily Hospodářská komora a Svaz měst a obcí. Školy mohou od cestovních kanceláří získat zpět peníze za plánované výlety či školy v přírodě, které se kvůli pandemii koronaviru nemohly uskutečnit. Americké automobilky chtějí částečně obnovit výrobu 18. května. Harley-Davidson sníží dividendu a zruší odkup akcií.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 19:41|

S koronavirem si poradíme velmi dobře, pokud zemře méně než 20 tisíc lidí, míní ředitel britské NHS

Německý speciální letoun dopravil těžce nemocné z Itálie a Francie, jejichž kapacity jsou na pokraji možností. Na Slovensku budou moci otevřít některé menší obchody. V USA schválili test, který prý odhalí koronavirus za pár minut. Čínská metropole Wu-chan se začíná otevírat okolnímu světu, v sobotu tam zastavil první vlak po více než dvou měsících. Japonsko avizovalo rekordní injekci do ekonomiky. Šéf britské NHS prohlásil, že udrží-li se počet obětí pod 20 tisíci, zvládne Spojené království pandemii dobře. V Itálii počet mrtvých překonal hranici 10 tisíc. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse celosvětově počet nakažených překonal 620 tisíc.
28. 3. 2020Aktualizováno28. 3. 2020, 20:37|

General Motors se stahuje z Austrálie, Nového Zélandu a Thajska. Skončí také kultovní australská značka Holden

Americká automobilka General Motors se rozhodla stáhnout z Austrálie, Nového Zélandu a Thajska. Zruší tím přes dva tisíce pracovních míst. Rozhodnutí je součástí strategie, podle které chce opustit trhy bez odpovídající návratnosti investic, uvedla agentura AP. Firma také do roku 2021 plánuje definitivně ukončit tradici značky Holden.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 14:59|

Automobilky Fiat Chrysler a PSA Group jednají o fúzi

Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská automobilka PSA Group jednají o fúzi. Dřívější informaci listu Financial Times potvrdily obě firmy. Jejich sloučením by podle agentury Reuters vznikl jeden z největších světových výrobců aut s tržní hodnotou téměř 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Obě společnosti dohromady za loňský rok prodaly 8,7 milionu vozů, což by ze sloučené firmy dělalo čtvrtou největší automobilku světa.
30. 10. 2019|

Nejdelší stávka v americkém autoprůmyslu skončila. Zaměstnanci General Motors souhlasí s pracovní smlouvou

Americký odborový svaz United Auto Workers (UAW) informoval, že jeho členové ratifikovali novou čtyřletou pracovní smlouvu s největší americkou automobilkou General Motors (GM), což po 40 dnech ukončí stávku v automobilce. Informovala o tom agentura Reuters. Stávka v GM začala 16. září a byla nejdelší stávkou v americkém automobilovém průmyslu od roku 1970.
26. 10. 2019|

Jedničkou je Tesla. Vystřídala GM na postu nejhodnotnější americké automobilky

Výrobce elektromobilů Tesla díky překvapivě příznivým hospodářským výsledkům vystřídal firmu General Motors (GM) na postu největší americké automobilky z hlediska tržní hodnoty. Akcie Tesly uzavřely čtvrteční obchodování s nárůstem téměř o 18 procent. Tržní hodnota podniku dosáhla 53,7 miliardy dolarů (zhruba 1,24 bilionu korun), zatímco tržní hodnota GM činila 51,1 miliardy dolarů, napsala agentura DPA.
25. 10. 2019|

Zaměstnanci General Motors v noci na pondělí vstoupili do stávky. Největší od roku 2007

Jednání o nové pracovní dohodě mezi odbory a automobilkou General Motors se dostala do slepé uličky a všech zhruba 49 tisíc zaměstnanců v USA v neděli před půlnocí vstoupilo do stávky. Oznámil to odborový svaz United Auto Workers (UAW). Stávka je prvním větším přerušením práce v GM od roku 2007, upozornily agentury AP a Reuters.
15. 9. 2019Aktualizováno16. 9. 2019, 06:40|

Největší americká automobilka GM škrtá. V Severní Americe by mohla zavřít až pět továren

Největší americký výrobce automobilů General Motors (GM) hodlá v Severní Americe zrušit asi 15 procent pracovních pozic. V rámci restrukturalizace aktivit uvažuje o uzavření až pěti severoamerických továren. Firma také plánuje zrušit tři továrny mimo Severní Ameriku. Podle agentury AP by se propouštění mohlo dotknout až 14 tisíc míst.
26. 11. 2018Aktualizováno26. 11. 2018, 22:21|

Francouzská PSA, která koupila Opel, chce od Američanů zpět část peněz. Auta moc dýmí

Francouzský výrobce automobilů PSA Group požaduje po americké společnosti General Motors zpět zhruba polovinu z 1,3 miliardy eur, v přepočtu 33 miliard korun, které letos zaplatil za její divizi Opel. Důvodem jsou problémy Opelu související s plněním nových limitů pro emise oxidu uhličitého.
29. 11. 2017|