TÉMA

Ázerbajdžán

Putin jediným rozhodnutím připravil Rusko téměř o vše, co léta budoval

Dobytý Kyjev měl být trofejí potvrzující ruský návrat do role supervelmoci i postavení Vladimira Putina jako nezpochybnitelného vůdce. Místo toho plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu z 24. února 2022 způsobila pravý opak. Protivníci při pohledu na rozpačitý výkon ruské armády ztratili část obav z její síly a spojenci se začali odvracet. Doma se stát musí uchylovat ke stále tvrdším represím. A režim se dokonce vzdává toho nejcennějšího, co každý stát má: monopolu na kontrolu ozbrojených sil.
19. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 07:31|

„Nevzdáme se naší země.“ Arméni kvůli Karabachu vtrhli do budovy parlamentu

Nově vzniklá dohoda Arménie a Ázerbájdžánu o neútočení v oblasti Náhorního Karabachu zvedla mezi arménskými občany vlnu nevole. Ve večerních hodinách se v centru Jerevanu sešlo několik tisíc protestujících, kteří následně vnikli do budovy parlamentu. Vyžadovali okamžité zastavení dohody a vyzývali premiéra Nikola Pasšinjana k přímé konfrontaci. Ten na Facebooku označil dohodu o ukončení karabašské války za bolestivou a rozhodnutí ji podepsat za „mimořádně obtížné“. Během konfliktu na půdě parlamentu zaznívalo z úst nespokojených demonstrantů sborově heslo „Nevzdáme se naší země!“
10. 11. 2020|

Státy Kaspického moře po 20 letech jednání uzavřely historickou dohodu

Vrcholní představitelé Ruska, Kazachstánu, Turkmenistánu, Ázerbájdžánu a Íránu po více než 20 letech vyjednávání podepsali úmluvu o právním statusu Kaspického moře. Jednání se v kazašském městě Aktau zúčastnili prezidenti Vladimir Putin, Nursultan Nazarbajev, Gurbanguli Berdymuhamedov, Ilham Alijev a Hasan Rúhání.
12. 8. 2018Aktualizováno12. 8. 2018, 15:50|

Jak se dostaly české raketomety do zakázaného Ázerbájdžánu? Reportéři ČT zmapovali možnou trasu

Už loni na podzim informovali Reportéři ČT o tom, že se dostaly české raketomety a houfnice do Ázerbájdžánu, pro který přitom platí kvůli konfliktu se sousední Arménií zákaz vývozu. Pocházet mají z holdingu Czechoslovak Group českého zbrojaře Jaroslava Strnada. Firma to odmítá, ČT se ale po odvysílání reportáže ozval pracovník ze slovenské zbrojovky MSM, který detailně popsal, jak probíhá repasování starých zbraní i detaily o jejich přesunu přes Izrael právě do Ázerbájdžánu.
16. 4. 2018Aktualizováno16. 4. 2018, 21:49|

České houfnice a raketomety v Ázerbájdžánu. Do země se dostaly navzdory zbrojnímu embargu

Jak se české těžké zbraně dostaly do rukou armády Ázerbájdžánu – otázka, na kterou hledají odpověď zdejší ministerstva. Pro jmenovanou zemi i sousední Arménii platí kvůli konfliktu v Náhorním Karabachu evropské embargo na vývoz podobného materiálu. A nebýt toho, že se zbraněmi pochlubila v reklamním klipu ázerbájdžánská armáda, v Česku by se o tom nikdo nedozvěděl.
2. 10. 2017|