TÉMA

Ondřej Veselý

Satira sleduje ruské agenty, kteří jen chtěli „vidět Salisbury“. Zřejmě ale viděli i Skripala a Vrbětice

Divadlo pod Palmovkou natočilo svůj první film. Vybralo si hru ruského kritika Putinova režimu Viktora Šenderoviče, jenž přijel do Prahy snímek osobně podpořit. Původně činoherní scénář Vidět Salisbury napsal o dvou ruských agentech, kteří byli pravděpodobnými strůjci otravy agenta Skripala v Anglii i výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.
9. 3. 2022|

Na zvyšování důchodů má každá strana jiný recept. Politici se shodnou hlavně na stropu pro odchod do penze

O tom, že by měly důchody růst, není sice mezi politiky sporu, ale to je ve věci penzí takřka to jediné, na čem se shodnou. V předvolební debatě sedmi lídrů kandidátek v Jihočeském kraji zaznělo sedm různých představ, jak získat na důchody peníze. Převážně se shodli pouze na tom, že by se neměl věk odchodu do penze zvyšovat nad 65 let. Hosty debaty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD).
24. 9. 2021|

Lídři z Jihočeského kraje hovořili o hospodaření státu. Na případném zvyšování daní se neshodli

Lídři politických stran, hnutí a uskupení v Jihočeském kraji diskutovali v předvolební debatě České televize o hospodaření státu a deficitu státního rozpočtu. Hovořili také o případných změnách v daních, kdyby se po volbách dostali do vlády. Shodu na tom nenašli. Hosty debaty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD).
24. 9. 2021|

Spolupráci s Ruskem na vyšetřování výbuchu ve Vrběticích lídři na jihu Čech většinou neočekávají

Debatou lídrů z Jihočeského kraje pokračovaly předvolební diskuse České televize, prvním tématem byla kauza výbuchů ve Vrběticích. Došetření kauzy ve spolupráci českých a ruských úřadů neočekávají. Hosty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD). Debatu moderovala Světlana Witowská.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 22:00|

Brzké uznání vlády Talibanu není na místě, shodli se Fischer a Veselý

S Talibanem lze pragmaticky jednat, ale o uznání jeho vlády v Afghánistánu zatím nemůže být řeč, shodli se v Událostech, komentářích předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nestr.) a šéf sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD). Fischer míní, že islamistické hnutí není pro demokratické země jediným možným partnerem k jednání. Veselý upozornil, že Taliban zatím vůbec neplní podmínky, které si pro případnou vzájemnou spolupráci klade Evropská unie.
10. 9. 2021|

Steinmeier jako první německý prezident uctil památku československých parašutistů

Frank-Walter Steinmeier jako první německý prezident uctil u krypty pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici památku výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Steinmeier na místě položil věnec, poté zamířil na prohlídku krypty.
26. 8. 2021Aktualizováno26. 8. 2021, 19:17|

Taliban chodí dům od domu a hledá spolupracovníky cizích armád, řekla šéfka spolku Vlčí máky

Předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková v pořadu 90' ČT24 řekla, že bojovníci Talibanu aktivně hledají spolupracovníky cizích vojáků. Uvedla, že v Kábulu je momentálně osm rodin, o kterých spolek ví, že potřebují pomoc. Dostat se na kábulské letiště je prý stále větší problém. Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Ondřeje Veselého (ČSSD) by měla Česká republika zachránit zhruba stovku lidí.
17. 8. 2021|

Letadlo mířící pro Čechy do Kábulu muselo přistát v Baku

Začala evakuace Čechů a jejich afghánských spolupracovníků z Kábulu. První vojenské letadlo přistálo v pondělí ráno v Praze, další bylo na cestě do afghánské metropole, muselo ale přistát na letišti v ázerbajdžánském Baku. Americká armáda totiž pozastavila provoz na kábulském letišti a to kvůli přítomnosti civilistů na letištní ploše.
16. 8. 2021Aktualizováno16. 8. 2021, 15:11|

S afghánskými tlumočníky, kterých se týká pomoc, jsme v kontaktu, řekl Metnar

Česko je podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) v kontaktu se všemi afghánskými tlumočníky, kterých se týká záchranný program. Pokud někdo z tamních spolupracovníků české armády kontaktován nebyl, zřejmě mu dávno skončil kontrakt a program se na něj nevztahuje, nebo neprošel bezpečnostní prověrkou. Metnar to napsal na Twitteru v reakci na informace, že někteří z afghánských tlumočníků nebyli s nabídkou pomoci osloveni. Členové iniciativy Zachraňte tlumočníky vyzvali premiéra, aby pomohl všem Afgháncům, kteří pracovali pro Česko.
15. 8. 2021Aktualizováno15. 8. 2021, 18:36|

Česko chystá pomoc svým afghánským tlumočníkům. Kvůli sílícímu Talibanu jsou v ohrožení celé rodiny

Desetitisíce Afghánců, kteří pomáhali jako tlumočníci, řidiči nebo úředníci spojeneckým vojákům, se obávají o svou bezpečnost. Po odchodu americké armády začal Taliban rychle postupovat zemí, nyní už ovládá zhruba dvě třetiny Afghánistánu a hrozí mstou. Západ včetně Česka nabízí svým spolupracovníkům podporu, s ohledem na tempo talibanské ofenzivy ale musí konat rychle.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 23:14|

Evropský parlament odsoudil Babišův střet zájmů. Rezoluci podpořilo 505 europoslanců

Evropský parlament ve čtvrtek jasnou většinou hlasů odsoudil střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány EU i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro koncern Agrofert, podpořilo 505 zákonodárců. Proti bylo třicet europoslanců, hlasování se jich zdrželo 155. Podobné kritické usnesení před rokem podpořilo 510 poslanců a proti se jich vyslovilo 53. Sám Babiš dlouhodobě odmítá, že by ve střetu zájmů byl.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 18:11|

Velká očkovací centra chceme udržet minimálně do srpna, pak půjdeme do ordinací, přiblížil ve sněmovně Vojtěch

Poslanci na mimořádné schůzi sněmovny svolané z podnětu části opozice projednávali současný stav očkování proti covidu-19 a debatovali o dopadech koronaviru na výuku. Sněmovna se zároveň věnovala i spornému rozdělování evropských peněz nemocnicím a na závěr poslanci diskutovali o Národním plánu obnovy a čerpání peněz z Evropské unie.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 17:34|

Česko má místo v EU, i když není dokonalá. Výzvy nás dle politiků čekají ekonomické i klimatické

Česko patří do Evropy, Unie ale má své nedostatky, které je potřeba řešit, zaznělo v debatě představitelů parlamentních stran, která se věnovala zahraniční politice. Hosté Událostí, komentářů se shodli na podpoře Izraele v konfliktu s Hamásem, vyzvali ale k zastavení civilních obětí. Za největší výzvy budoucích let považují klima, migraci, zadlužování či vztahy mezi Spojenými státy a Čínou.
21. 5. 2021|

Reakce správná, dozvuky sporné. Politici v debatě většinově ocenili české kroky v kauze Vrbětice

Česká republika reagovala správně, když vyhostila ruské diplomaty kvůli podílu ruských tajných služeb na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Většinově se na tom shodli zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o zahraniční politice. Výhrady zaznívaly k postoji prezidenta, od části spektra také k negativním důsledkům aféry na česko-ruské vztahy. Debatu moderoval Michal Kubal.
20. 5. 2021|

Vyhošťování diplomatů nejsou závody, reakce Západu ještě přijde, věří poslanci

Hlavní politické skupiny v Evropském parlamentu požadují, aby země Evropské unie v reakci na kauzu Vrbětice přistoupily ke koordinovanému vyhošťování ruských diplomatů. Solidaritu s Českem už projevily východní země, ty západní dosud vyčkávají. Ochotě vypovídat ruské diplomaty a politickým reakcím na útok ve Vrběticích se věnovaly Události, komentáře.
29. 4. 2021|

ČSSD ukončila sjezd, Hamáček věří, že sociální demokraté jdou do voleb s tím „nejlepším“

Vládní ČSSD uspořádala dvoudenní on-line sjezd strany. Po páteční volbě vedení, ve které k sobě dostal z velké části nový tým předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček, vyhradili sociální demokraté sobotu programové diskusi. Mluvilo se o důchodové reformě, privatizaci zdravotnictví či podpoře nájemního bydlení. Hamáček vyjádřil přesvědčení, že ČSSD má nejlepší program, lidi i řešení a podaří se jí po podzimních volbách setrvat ve sněmovně.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 17:04|

Pět týdnů dovolené nabízí zatím jen některé firmy, k paušálnímu zavedení se objevil další návrh

Komunisté v těchto dnech rozhodují o další toleranci menšinové vlády. Vadí jim třeba i to, že zatím neprošel návrh na zavedení pětitýdenní dovolené. Ten sice vládní strany slíbily podpořit – část opozice chce ale jednání blokovat. KSČM proto chce iniciovat svolání mimořádné schůze. Návrh na pětitýdenní dovolenou mezitím předložili i poslanci ČSSD.
3. 4. 2021|

Myanmarská armáda zadržela vládu a vyhlásila výjimečný stav

Myanmarská armáda v pondělí vyhlásila v zemi výjimečný stav poté, co zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a některé další politiky, informovaly agentury Reuters a AFP. Vedení země se podle nich ujal vrchní velitel armády Min Aun Hlain. Výjimečný stav byl vyhlášen na rok. Zadržená Su Ťij vyzvala v prohlášení zveřejněném její stranou, aby lidé vojenský převrat nepřijali a protestovali. Podle agentury Kjódó se politička nyní nachází v domácím vězení ve městě Neipyijtu. Armáda rovněž oznámila změny v kabinetu.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 19:59|

Politici hodnotí první týdny očkování: Česko zaspalo, premiér řeší mikromanagement

Evropa hodnotí první zkušenosti s očkováním proti covidu-19. Ministři členských zemí jednali například o využití očkovacích pasů, které by lidem umožnily přecházet hranice bez povinnosti karantény nebo testů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) byla k neděli dávka v Česku aplikována 108 239 lidem. V Událostech, komentářích o vakcinaci debatovali europoslankyně Dita Charanzová (ANO), poslanci Ondřej Veselý (ČSSD) a Radim Fiala (SPD) a senátor Tomáš Czernin (TOP 09).
19. 1. 2021|

Daňový balíček schválený Senátem je pořád stejná katastrofa, jen natřená na růžovo, říká Veselý z ČSSD

Senát ve čtvrtek večer po dlouhé debatě schválil pozměněnou verzi daňového balíčku. Předseda ODS Petr Fiala rozhodnutí horní komory vítá, podle něj jde o rozumné řešení, které zajistí lidem více peněz. Naopak místopředseda ČSSD Ondřej Veselý výsledek hlasování ostře kritizuje. „Daňový balíček, jak byl schválen Senátem, je úplně stejná katastrofa jako to, co bylo schváleno ve sněmovně,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.
11. 12. 2020|
Události komentáře

Z mediálního hlediska je to naprostá katastrofa, říká Vondráček o kauze ministra Prymuly

Českou politickou scénou v době zhoršující se pandemické situace hýbe kauza ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Z mediálního hlediska je to naprostá katastrofa, komentoval v Událostech, komentářích předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), ale objektivně vzato podle něj k porušení opatření nedošlo. Podle místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého bude situace vyřešena odchodem Prymuly z vlády. Místopředseda opoziční ODS Alexandr Vondra ale tvrdí, že vláda přišla o důvěru občanů.
24. 10. 2020|

Do obcí míří 13 miliard korun jako kompenzace za výpadky příjmů

Obce dostanou začátkem srpna peníze za výpadek daňových příjmů jako náhradu za koronavirové ztráty. České televizi to potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Celkem má jít o 1250 korun na každého obyvatele. Vyšší částku schválili poslanci v rámci kompenzačního bonusu pro lidi pracující na dohody.
11. 7. 2020|

Jsou důvody se k Číně chovat asertivně, míní Veselý. Poslanecký výbor vzal na vědomí Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan

Sněmovní zahraniční výbor odmítl označit chystanou cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan za misi, která není součástí české zahraniční politiky. Požadovala to opoziční SPD. Cestu na návrh ANO vzal výbor pouze na vědomí. Po jednání to prohlásil jeho předseda Ondřej Veselý (ČSSD).
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 20:04|

Zákon o střetu zájmů je obecný a limituje tisíce veřejných činitelů, odmítl Ústavní soud námitky

Ústavní soud nevyhověl návrhům prezidenta Miloše Zemana a skupiny poslanců na zrušení části zákona o střetu zájmů, který mimo jiné omezuje přístup firem ovládaných členy vlády k některým státním podporám a zakázkám. Námitky proti částem zákona jsou podle soudce zpravodaje Jana Filipa nedůvodné, legislativa je dostatečně obecná a kromě premiéra Andreje Babiše (ANO) limituje tisíce dalších veřejných činitelů. Babiš zdůraznil, že zákon respektuje, považuje ho ale za absurdní.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 17:04|