TÉMA

Ferdinand Peroutka

Hrad ukončil spolupráci s advokátem Nespalou

Prezidentská kancelář ukončila spolupráci s advokátem Markem Nespalou, píše portál iROZHLAS.cz. Nespala zastupoval minulého prezidenta Miloše Zemana či hradní kancelář mimo jiné ve sporech se Zemanovým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou, vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky či lékařkou Džamilou Stehlíkovou. Web připomíná, že Hrad zaplatil Nespalovi za deset let spolupráce z veřejných rozpočtů téměř 21 milionů korun.
13. 4. 2023|

Novinářskou cenu Ferdinanda Peroutky získali Dorazín z Českého rozhlasu a Svobodová z Respektu

Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za loňský rok získali zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a redaktorka Respektu Ivana Svobodová. Pořádající Společnost Ferdinanda Peroutky ocenila Dorazínovu schopnost přenést posluchače do Ukrajiny. I u Svobodové vypíchla její reportáže z válkou zmítané země.
13. 2. 2023|

Šarapatka hrozí Zemanovi exekucí, pokud se mu neomluví

Ve sporu prezidenta Miloše Zemana s jeho bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou jsou podle Zemanova advokáta Marka Nespaly splněny všechny předpoklady pro to, aby Nejvyšší soud odložil vykonatelnost pravomocného rozsudku. Podle verdiktu se má Zeman Šarapatkovi omluvit za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Lhůta pro omluvu Zemanovi končí v pondělí. Šarapatkův advokát Artur Ostrý uvedl, že v úterý podá exekuční návrh, aby se omluvy domohl. Je podle něj zřejmé, že Zeman povinnost nesplní.
16. 1. 2023|

PROFIL: Bývalá rektorka Danuše Nerudová chce být prezidentkou, která rozumí současným výzvám

O hlasy voličů bude v prezidentských volbách usilovat Danuše Nerudová. Ekonomka v minulosti vedla z pozice rektorky Mendelovu univerzitu v Brně, působila také v Komisi pro spravedlivé důchody a iniciativě KoroNERV-20. Záměr ucházet se o post prezidenta oznámila na konci května. Je občanskou kandidátkou, svými podpisy ji podpořilo přes osmdesát tisíc lidí.
25. 11. 2022Aktualizováno3. 1. 2023, 21:26|

Cenu Ferdinanda Peroutky získali Martin Řezníček a Tereza Engelová, porota ocenila práci zahraničních zpravodajů

Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2021 obdrželi novináři Tereza Engelová a Martin Řezníček. Organizátoři ocenili jejich dlouholetou práci v oboru zahraničního zpravodajství. Práce zahraničních redaktorů bývá podle pořadatelů ocenění často opomíjená. „Prostor a čas věnovaný událostem ze světa ubývá ve všech domácích médiích,“ napsali v odůvodnění.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 14:21|

Kancelář prezidenta zaplatila advokátovi za spor o Peroutku téměř tři čtvrtě milionu korun

Za právní zastupování prezidenta Miloše Zemana v prohraném sporu o údajný článek novináře Ferdinanda Peroutky zaplatila Kancelář prezidenta republiky (KPR) 729 tisíc korun. Webu Seznam Zprávy to sdělil ředitel odboru legislativy a práva KPR Václav Pelikán. Zemana u soudu zastupoval advokát Marek Nespala, podle kterého se hlavě státu podařilo snížit základní sazby za poskytování právních služeb o jednu třetinu na dva tisíce korun za hodinu.
17. 12. 2021|

Ministerstvo financí se omluvilo Kaslové za Zemanovy výroky o Peroutkovi

Ministerstvo financí zveřejnilo na svém webu omluvu Terezii Kaslové kvůli dehonestujícím výrokům prezidenta Miloše Zemana na adresu jejího děda Ferdinanda Peroutky. Pražský městský soud ministerstvu loni v červenci uložil, aby se Kaslové omluvilo za lživý výrok prezidenta o tom, že slavný novinář byl autorem článku „Hitler je gentleman“. Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v polovině října.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 20:28|

Nejvyšší soud potvrdil nárok Kaslové na omluvu za Zemanův výrok o Peroutkovi

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek, podle kterého náleží vnučce Ferdinanda Peroutky omluva za výrok prezidenta Miloše Zemana o uznávaném novináři. S rozhodnutím nebyla spokojená ani jedna strana sporu. Dovolání ministerstva financí, které se má omlouvat za Zemana, NS odmítl. Ministerstvo rozsudek respektuje a omluví se. Dovolání Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové, která žádala omluvu i za další prezidentova tvrzení, soudci také zamítli. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce NS.
14. 10. 2021Aktualizováno14. 10. 2021, 10:48|

30 let zpět: Je to kniha velice česká

Nakladatelství Lidové noviny vydalo první dva svazky Budování státu, stěžejního díla významného představitele meziválečné žurnalistiky Ferdinanda Peroutky. O jejím významu pohovořil český premiér Petr Pithart.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
4. 9. 2021|

Svobodná Evropa začala před 70 lety přinášet do Československa celodenní objektivní informace i novou naději

Pravidelné celodenní vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině odstartovalo z mnichovského studia 1. května roku 1951. Pro socialistický režim se stalo nepřítelem, pro Čechoslováky bylo v době totality jedním z mála objektivních zdrojů informací, které kvůli komunistickým rušičkám provázelo charakteristické praskání a pískání.
1. 5. 2021|

Za prezidenta se nemělo omlouvat ministerstvo, uvedl Ústavní soud ke kauze se Šarapatkou

Za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi se nemělo omlouvat ministerstvo financí, odpovědnost nese Zeman jako soukromá osoba. Nepravdivý výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce. Vyplývá to z úterního nálezu Ústavního soudu (ÚS), který vyhověl stížnosti ministerstva a vrátil spor k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Nález je dostupný na webu soudu. Ministerstvo nález označilo za potvrzení svého postoje. Advokát Hradu Marek Nespala se chce nejprve důkladně seznámit s obsahem.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 11:11|

Daniel Stach získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky

Redaktor a moderátor České televize Daniel Stach získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2020. Komisi, která o udělení rozhoduje, Stach zaujal především dlouhodobou činností v oblasti popularizace vědy a v posledních měsících také mimořádnou prací při seriózním informování o koronavirové pandemii a bojem proti dezinformacím. Dalším laureátem se stal redaktor Petr Koubský z Deníku N.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 13:01|

Do památníku bývalého koncentračního tábora Buchenwald chodí lidé sáňkovat

I obyčejné sáňkování může způsobit skandál, když se provozuje na nesprávném místě, jak tento týden zjistili v Německu. Ředitel tamního památníku Buchenwald, který se nachází na místě bývalého nacistického koncentračního tábora, si totiž postěžoval na místní nadšence, kteří si zimních radovánek užívali v jeho areálu a mimo jiné sáňkovali přímo přes místa, kde se nacházejí hromadné hroby někdejších vězňů.
16. 1. 2021|

30 let zpět: Slávka Peroutková opět v Praze

Slávka Peroutková, manželka novináře Ferdinanda Peroutky, se v roce 1990 po 42 letech opět vrátila do Prahy. Podívejte se, jaké byly její dojmy po návratu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
11. 10. 2020|

Ministerstvo financí se omluvilo Šarapatkovi za Zemanův výrok

Ministerstvo financí se omluvilo za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho exporadci Zdeňku Šarapatkovi. Omluvu zveřejnilo na webu, ve středu ji Šarapatkovi poslalo. Úřad tak učinil poté, co neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Zemanův bývalý poradce Šarapatka stát žaloval poté, co prezident řekl, že jako premiér Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Soudy potvrdily, že tomu tak nebylo.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 11:36|

Stát se za Zemanova slova o Peroutkovi zatím omlouvat nemusí. Nejvyšší soud mu odložil lhůtu, píše Deník N

Stát se prostřednictvím ministerstva financí v tuto chvíli nemusí omlouvat za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Nejvyšší soud totiž podle informací Deníku N odložil lhůtu pro omluvu, dokud nerozhodne o dovolání. To proti rozsudku, jenž o omluvě rozhodl, podal resort financí – a později i Peroutkova vnučka, jež se nápravy na státu dožaduje.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 22:35|

Vnučka novináře Peroutky Terezie Kaslová se bude o omluvu soudit dál, podala dovolání

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová podala v kauze kolem článku „Hitler je gentleman“ dovolání. ČT to potvrdil její advokát. Kaslová požaduje omluvu za všechna prezidentova tvrzení o jejím dědečkovi. Stát se má zatím podle rozsudku omluvit pouze za výrok, podle kterého je Peroutka autorem článku zmíněného článku. K tomu ale zatím nedošlo. Na Nejvyšší soud se totiž obrátilo i ministerstvo financí, které prezidenta ve sporu zastupuje. Kromě dovolání požádalo o odklad povinnosti se omlouvat. O tom ale zatím rozhodnuto nebylo.
31. 8. 2020|
Události komentáře

Prezident Zeman by se měl zachovat jako gentleman a omluvit se sám, říká Peroutkova vnučka Kaslová

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová chce po státu vymáhat omluvu za nepravdivý výrok prezidenta Miloše Zemana exekučně. Podle pravomocného rozsudku se mělo do úterý omluvit ministerstvo financí, což ale neudělalo. Prezidentovo vyjádření, že Peroutka napsal článek s titulkem „Hitler byl gentleman“, je předmětem sporu už víc než pět let. Podle Kaslové by se měl ale právě Zeman zachovat jako gentleman a omluvit se sám.
21. 8. 2020|

Kauza Peroutka: Vnučka slavného novináře bude omluvu vymáhat exekučně

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky bude omluvu za výroky prezidenta o jejím dědovi vymáhat po ministerstvu financí exekučně. Oznámil to její advokát František Vyskočil. Úřad se měl podle pravomocného rozsudku omluvit do úterka, sdělil ale, že tak neučiní a vyčká, jak Nejvyšší soud (NS) rozhodne o jeho návrhu na odklad vykonatelnosti rozsudku.
19. 8. 2020|

Stát se za Zemanův výrok o Peroutkovi zatím neomluví. Ministerstvo financí se obrátilo na Nejvyšší soud

Stát se prostřednictvím ministerstva financí zatím nebude omlouvat za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Resort totiž v případu podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Informaci ČT potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Ministerstvo se tak nechce řídit červencovým rozhodnutím Městského soudu v Praze, který mu nařídil se za prezidentova slova omluvit.
14. 8. 2020Aktualizováno14. 8. 2020, 12:18|

„Američané a občané států východní Evropy se spojili.“ Před 70 lety poprvé zněla éterem Svobodná Evropa

Dnes Rádio Svobodná Evropa vysílá do desítek zemí světa v celé řadě jazyků a má několik poboček v Evropě a na Blízkém východě. Přesně před sedmdesáti lety ale své vysílání zahájilo z nákladního vozu a z krátkovlnné vysílačky. Prolomilo tím železnou oponu a dalo lidem za ní možnost poslouchat ideologicky nezbarvené zpravodajství. V začátcích rádio ale čelilo i kritice kvůli svému napojení na CIA, americké úřady tudíž burcovaly občany, aby na chod stanice přispívali a finance tak proudily i od drobných dárců.
4. 7. 2020|

„Česká republika se musí za svého prezidenta omluvit.“ Odvolací soud změnil verdikt v kauze Peroutka

Stát se musí prostřednictvím ministerstva financí omluvit za to, že prezident Miloš Zeman opakovaně a nepravdivě označil novináře Ferdinanda Peroutku za autora článku „Hitler je gentleman“. Rozhodl o tom pražský městský soud, jenž tak částečně vyhověl odvolání žurnalistovy vnučky Terezie Kaslové. Verdikt je pravomocný, Kaslová se však obrátí ještě na Nejvyšší soud. Trvá totiž na omluvě za všechny prezidentovy výroky včetně těch, které odvolací senát označil za hodnotící soudy. Dovolání pravděpodobně podá i ministerstvo.
2. 7. 2020|

Hrad za spor o Peroutkův neexistující článek dosud zaplatil přes půl milionu korun

Kancelář prezidenta republiky zaplatila za právní služby kvůli soudnímu sporu ohledně výroku prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi 518 tisíc korun. Na základě informací získaných podle zákona o svobodném přístupu k informacím to napsal server Aktuálně.cz. Peníze Pražský hrad zaplatil Advokátní kanceláři Nespala. Advokát Marek Nespala Pražský hrad zastupuje i v dalších sporech. Od počátku prezidentství Miloše Zemana mu kancelář zaplatila asi 8,8 milionu korun, uvedl server.
20. 2. 2020|

Od pirátského vysílání k BBC. Hezký signál toho, že jsem vydržel dost dlouho, říká Ondřej Štindl o Ceně Ferdinanda Peroutky

Ke dvěma Českým lvům si ve středu kulturní redaktor Ondřej Štindl domů přinesl další prestižní ocenění. Cenu Ferdinanda Peroutky získal za to, že se v českých médiích od 90. let „s příjemným nadhledem ironickým i sebeironizujícím“ věnuje kulturním tématům. Momentálně Štindl píše pro Echo24 a Týdeník Echo, dříve působil v české redakci BBC a spolupracoval i s Českou televizí.
5. 2. 2020|