TÉMA

Zelená nafta

Preferuji jednání před protesty, prohlásil Výborný. Zemědělci ho vypískali a dali mu dopis s požadavky

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u stolu před protestem v ulicích, řekl v pondělí ráno k akci části zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle něj ale sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. Výborný dodal, že o konkrétních krocích a změnách v zemědělství bude jednat s velkými nevládními organizacemi. Protestující ho následně před ministerstvem vypískali a kolem 11. hodiny mu předali dopis, v němž žádají, aby Česko odstoupilo od takzvaného Green Dealu.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:25|

Ceny potravin jsou stabilizované, řekl Výborný. Ohledně dalšího vývoje prý bude ostražitý

Ceny potravin v Česku jsou podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) stabilizované. Žádný důvod, aby potraviny zdražily, není, řekl v Otázkách Václava Moravce. Bude prý ostražitý, jak se ceny potravin budou vyvíjet. Snížení DPH na potraviny, které platí od začátku roku, se do cen podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy promítlo. Hosté pořadu debatovali také o situaci v zemědělství. Výborný sdělil, že vláda neomezí podporu takzvané zelené nafty pro zemědělce. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala přesto hrozí, že se tuzemští zemědělci na jaře přidají k celoevropskému protestu.
28. 1. 2024Aktualizováno28. 1. 2024, 16:25|

Daň se bude vracet nově i zemědělcům v živočišné výrobě. Poslanci schválili zelenou naftu

Vratku části spotřební daně z nafty by nově měli dostávat i zemědělci v živočišné výrobě. Dosud na ni měli nárok jen zemědělci v rostlinné výrobě. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou schválili poslanci. Proti původní vládní podobě ji ale výrazně pozměnili a vracení daně rozšířili i na rybníkáře a firmy hospodařící v lesích. Rozšíření zelené nafty má podpořit zemědělce i jejich konkurenceschopnost. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.
21. 10. 2016Aktualizováno21. 10. 2016, 17:29|

Zelená nafta i změny občanského zákoníku prošly do 3. čtení

Poslanci v pátek poslali do třetího čtení novelu, která rozšiřuje daňově zvýhodněnou takzvanou zelenou naftu i na chovatele skotu či prasat. V rámci druhého čtení padaly návrhy, aby se daňové zvýhodnění vztahovalo například na chovatele ryb nebo na hospodaření v lese. Hned ráno poslanci rozhodli o vydání poslankyně Aleny Nohavové (KSČM) k trestnímu stíhání kvůli dopravní nehodě. Poslanci naopak nestihli projednat zavedení přísnějších postihů za podporu terorismu. Příští schůze začne až po krajských a senátních volbách.
16. 9. 2016Aktualizováno16. 9. 2016, 14:41|