TÉMA

Hmotná nouze

Co brání Česku v rozletu a proč je chudoba hrozbou pro všechny? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Chudý stát, chudý občan, chudá demokracie. Co brání Česku v rozletu a proč je chudoba hrozbou pro všechny? Tím se zabýval pořad Fokus Václava Moravce, tentokrát na téma Hluboko do kapsy. Pozvání přijali bývalý premiér Jiří Rusnok, ekonomka Jana Matesová, odbornice na sociální začleňování Edita Stejskalová, dluhový expert Radek Hábl, sociální antropoložka Lucie Trlifajová a ekonom Filip Matějka.
19. 10. 2023|

Rodiny v nouzi mohou získat mimořádnou dávku na školní vybavení, řekl Jurečka

Rodiny v nouzi mohou získat na pořízení vybavení pro školáky dávku mimořádné okamžité pomoci. Úřad práce jim případně může náklady proplatit. Děti z chudších domácností mohou mít ve škole také obědy zdarma. Možnosti podpory před začátkem školního roku představil na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
24. 8. 2023|

Jurečka: Systém dávek se uprchlíkům neotevře, zůstane humanitární dávka

Česko od ledna svůj systém dávek uprchlíkům z Ukrajiny neotevře. Ministerstvo práce původní záměr přehodnotilo. Důvodem je možný dopad na úřady práce i na výdaje. Dál se bude poskytovat humanitární dávka, a to podle uprchlíkova příjmu a zranitelnosti, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
21. 6. 2023|

Zájem o školní obědy zdarma je stále větší. Ministerstvo chystá novou dotační výzvu

Narůstá zájem o školní obědy zdarma. Díky nim se stravují tisíce školáků, kteří by do jídelny nechodili. Podle organizací i škol jde o největší nárůst za posledních deset let, kdy začaly vznikat tyto projekty. Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje novou dotační výzvu, ta ale podle krajů přináší řadu úskalí. Posiluje sice jejich roli, přináší ale zvýšenou administrativu i finanční spoluúčast.
12. 3. 2023|

Kvůli výdělkům učňů z praxí rodiny často přicházely o dávky. Novela má situaci změnit

Od nového roku by se výdělky učňů a studentů z brigád nebo praxí neměly započítávat do celkových příjmů rodiny. Sociálně slabší domácnosti totiž kvůli tomu přicházejí o některé dávky. Pomoci jim má novela zákona.
15. 10. 2022|

Důchody vzrostou od června i od září, ne všem se ale zvednou stejně

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září kvůli vysoké inflaci znovu mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun. Zhruba polovina starobních penzistů ale na tuto částku nedosáhne. Lidé s podprůměrnými důchody dostanou méně.
29. 5. 2022|

Nerovnosti v českém školství se zhoršují, ukazuje analýza České školní inspekce

Česká školní inspekce v nové analýze dospěla k názoru, že dlouhotrvající problémy českého školství zůstaly, v některých regionech se dokonce prohloubily. Tuzemské vzdělávání tedy nadále trápí nedostatek kvalifikovaných učitelů, pedagogové učící předměty, na které nemají příslušnou aprobaci nebo horší výsledky žáků v regionech s větším výskytem sociálních a ekonomických problémů. Menší úspěch i nadále zažívají děti především v části okresů Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje.
12. 5. 2022|

Od začátku června budou mít Ukrajinci pražskou MHD zdarma jen pět dní od vydání víza

Ukrajinští uprchlíci by od 1. června měli mít možnost využívat pražskou MHD zdarma již pouze prvních pět dní po datu vydání víza nebo razítka z hranic. Následně si budou muset po předložení platného víza koupit zlevněný kupon pro lidi v hmotné nouzi. Záměr musí ještě projednat vedení města, které ale zatím rozhodnutí odložilo. Za více než dva měsíce trvání války na Ukrajině dostalo víza dočasné ochrany celkem 320 023 ukrajinských uprchlíků. Vnitro navrhuje nadále nevydávat víza a pobyty Rusům a Bělorusům.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 21:51|

Poslanci schválili růst odměn pěstounů, kojenecké ústavy skončí. Za týden se sněmovna sejde k BIS

Odměny pěstounů zřejmě vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Stoupnout také mají státní příspěvky na dítě pro takzvané klokánky, schválila sněmovna. Na návrh skupiny zákonodárců v čele s pirátkou Olgou Richterovou dolní komora předlohou prakticky zrušila takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna stanovila až na výjimky věkovou hranici pro ústavní péči o děti. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři. Ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se mají poslanci sejít v pátek třináctého srpna. Mimořádnou schůzi svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). O svolání schůze požádala opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:21|

Neplatiči pokut zřejmě přijdou o část dávek, rozhodla sněmovna

Chudší lidé zřejmě přijdou o část dávek v hmotné nouzi, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Sněmovna schválila novelu ODS, která vyvolala mezi poslanci spory. Debatu o dodatečném zvýšení důchodů od příštího roku poslanci nedokončili. Podle ministryně práce by měla pokračovat ve středu.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 14:59|

Poslanci poslali do závěrečného čtení digitální daň nebo občanské průkazy s otisky prstů

Poslanci na středeční schůzi debatovali o předlohách ve druhém a v prvním čtení. Do finálního čtení posunuli digitalizaci notářské činnosti, návrh na zavedení digitální daně nebo nový zákon o občanských průkazech. Kromě toho dolní komora měla na programu novelu o elektronických komunikacích a o zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 19:11|

V Praze od srpna podraží papírové i SMS jízdenky. Cena měsíčního a ročního kuponu zůstane stejná

V pražské integrované dopravě (PID) zdraží od 1. srpna jízdenka na půl hodiny z 24 na 30 korun a jízdenka na devadesát minut z 32 na 40 korun. Dražší budou také SMS jízdenky, půlhodinová bude stát 31 korun a devadesátiminutová 42. Důvodem jsou zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy. Vznikne nový tarif pro lidi ve hmotné nouzi, kteří zaplatí měsíčně 165 korun. Ceny měsíčních a ročních kuponů zůstanou zachovány. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní.
19. 4. 2021|

Sněmovna se distancovala od výroků předsedy KSČM o legionářích

Poslanci schválili vládní předlohu, která upravuje některé daňové zákony v souvislosti se změnou předpisů Evropské unie. Zavádí například opatření proti daňovým únikům. Sněmovna dále schválila pravidla pro sčítání lidu v příštím roce a také předlohu, díky níž budou moci poskytovatelé zdravotní péče získat náhrady za koronavirový výpadek. Poslanci se také shodli na tom, že se budou distancovat od nedávných výroků svého místopředsedy a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa o československých legionářích.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 14:46|

Výplata dávek v hmotné nouzi se zpřísní. Buď veřejná služba, nebo existenční minimum

Senát schválil novelu zákona o hmotné nouzi, která zpřísňuje systém výplaty dávek. Po půl roce v evidenci Úřadu práce a bez zaměstnání člověk začne místo životního minima dostávat jenom existenční. Aby se příspěvek nesnížil, musí nezaměstnaný odpracovat alespoň dvacet hodin bez nároku na mzdu. Zákon kritizuje ČSSD a některé nevládní organizace.
20. 10. 2016|