TÉMA

Dalík

Dalík nastoupil do vězení. Za mřížemi by měl strávit pět let

Někdejší blízký spolupracovník expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík nastoupil do ruzyňské věznice, kde by měl strávit příštích pět let. Proti rozsudku, který se týká korupce při nákupu obrněných transportérů Pandur, sice podal Dalík dovolání k Nejvyššímu soudu, za mříže přesto musí, protože dovolání nemá odkladný účinek.
6. 11. 2017Aktualizováno6. 11. 2017, 15:36|

Dalík chystá další dovolání. Soud ho v nejbližších dnech vyzve k nástupu do vězení

Advokáti lobbisty Marka Dalíka chystají další dovolání k Nejvyššímu soudu. Chtějí tím znovu zvrátit rozsudek Vrchního soudu, který letos v červenci vyměřil lobbistovi pětiletý trest za pokus o podvod při jednání o nákupu obrněných aut Pandur. Soud chce vyzvat Dalíka k nástupu do vězení v nejbližších dnech.
4. 10. 2017|

Nejvyšší soud uznal dovolání Dalíka i žalobce, trest se může zmírnit i zpřísnit

Nejvyšší soud zrušil verdikt nad lobbistou Markem Dalíkem – vyhověl jak Dalíkovu dovolání, tak i dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Případ vrátil pražskému vrchnímu soudu, který Dalíka poslal na čtyři roky do vězení za pokus o podvod. Nejvyšší soud nezpochybnil, že se trestný čin stal – vrchní soud ale musí kauzu projednat znovu a vyjasnit, podle jaké právní kvalifikace by měl trest padnout.
27. 4. 2017Aktualizováno27. 4. 2017, 21:23|

Dalík je po sedmi měsících volný, Nejvyšší soud nařídil jeho okamžité propuštění

Lobbista Marek Dalík je po sedmi měsících na svobodě, věznici ve Znojmě opustil v černém volvu se zatemněnými skly. Od loňského září si odpykával čtyřletý trest za pokus o podvod v kauze nákupu vozidel Pandur, Nejvyšší soud ale ve středu podle zjištění ČT nařídil jeho okamžité propuštění. Rozhodl totiž o dovolání lobbisty i žalobců.
12. 4. 2017Aktualizováno12. 4. 2017, 19:40|

Dalík chtěl obří sumu, neuspěl kvůli etice protistrany, tvrdí žalobce

Lobbista Marek Dalík se podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v kauze Pandur snažil sofistikovaným způsobem vylákat částku, která téměř stonásobně převyšuje prospěch velkého rozsahu, jak ho definuje trestní zákoník. Neuspěl jen kvůli etickému jednání protistrany. Šéf žalobců Pavel Zeman to uvedl v dovolání, které podal v neprospěch Dalíka. Požaduje pro něj vyšší trest.
8. 9. 2016|

Nejvyšší státní zástupce požaduje pro Dalíka vyšší trest

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podle informací České televize podal dovolání v neprospěch lobbisty Marka Dalíka. Požaduje pro něj vyšší trest. Dalík včera nastoupil do ruzyňské věznice. Za podvod v kauze nákupu vozidel Pandur dostal čtyři roky.
2. 9. 2016Aktualizováno2. 9. 2016, 14:50|

Marek Dalík nastoupil do vězení. Odpyká si tam čtyřletý trest

Lobbista Marek Dalík přijel pár desítek minut před vypršením lhůty pro nástup k ruzyňské věznici, kde si má začít odpykávat čtyřletý trest. Soudy mu ho uložily v kauze kolem nákupu vozidel Pandur.
1. 9. 2016Aktualizováno1. 9. 2016, 23:41|

Den před nástupem do vězení Dalík odletěl. „Vrátím se,“ slibuje

Lobbista Marek Dalík odsouzený na čtyři roky odletěl den před svým nástupem do vězení do zahraničí. Zpráva se rozšířila brzy ráno díky jeho fotografii z letiště, kterou zveřejnil na Twitteru europoslanec Petr Ježek (ANO). Serveru Neovlivni.cz Dalík napsal, že šlo o plánovanou cestu, o které předem informoval soudkyni. Trestu se prý nevyhýbá a 1. září do věznice nastoupí.
31. 8. 2016Aktualizováno31. 8. 2016, 10:55|

Prvního září do vězení. Dalík si převzal výzvu k nástupu

Lobbista Marek Dalík obdržel výzvu od soudu, aby 1. září nejpozději ve čtyři hodiny odpoledne nastoupil do vazební věznice v Praze v Ruzyni. Termín nástupu ČT sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Někdejší spolupracovník premiéra Mirka Topolánka si má za pokus o podvod při nákupu obrněnců Pandur odpykat čtyři roky.
24. 8. 2016Aktualizováno24. 8. 2016, 11:04|

Dalík musí za pandury do vězení. Pravomocně dostal 4 roky

Lobbista Marek Dalík půjde za pokus o podvod při nákupu obrněných aut Pandur pro českou armádu na čtyři roky do vězení. Trest mu o rok pravomocně zmírnil odvolací pražský vrchní soud. Dalík musí také zaplatit peněžitý trest čtyři miliony korun. Pokud je nezaplatí, tak stráví ve vězení o dva roky víc.
31. 5. 2016Aktualizováno31. 5. 2016, 17:00|

Dalík dostal za pandury pět let vězení a má zaplatit pět milionů

Lobbista Marek Dalík je vinen v kauze údajné korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Soud ho poslal na pět let do vězení, Dalík má také zaplatit peněžitý trest pět milionů korun. Rozsudek ale není pravomocný, Dalíkův obhájce se proti němu odvolal. Žalobce původně navrhoval sedmiletý trest a pokutu 22 milionů.
2. 2. 2016Aktualizováno2. 2. 2016, 15:22|

Bývalý velvyslanec USA: Nákup pandurů pro Česko provázelo neetické jednání

Nákup obrněných aut Pandur pro českou armádu provázelo neetické jednání. Před pražským městským soudem to řekl bývalý velvyslanec USA v Česku Richard Graber, který se prostřednictvím videkonference vyjadřoval k údajné korupční kauze lobbisty Marka Dalíka. V souvislosti se zakázkou však bývalý velvyslanec Dalíkovo jméno neuvedl, prý se nezmiňovalo. Řekl jen, že zbrojařská firma Steyr nevěřila tehdejšímu ministrovi obrany Martinu Bartákovi.
15. 1. 2016Aktualizováno15. 1. 2016, 18:54|