TÉMA

horníci

Při neštěstí v polském dole zahynuli čtyři horníci

Čtyři horníci přišli o život při důlním neštěstí na jihu Polska, uvedla zpravodajská televize TVN 24 na svém webu. Havíři zahynuli, když odpoledne v dole Sobieski u města Jaworzno prasklo potrubí s vodou, dodala TVN 24 s odvoláním na báňské úřady. O čtyřech obětech v dole Sobieski informuje také polská tisková agentura PAP.
28. 11. 2023|

30 let zpět: Končí těžba uranu v Zadním Chodově

Začátkem devadesátých let se postupně utlumovala těžba nerostných surovin. K nim vedle uhlí patřila i uranová ruda, kterou pro svůj jaderný průmysl i zbraně tolik potřeboval Sovětský svaz. Do SSSR také putovaly veškeré dodávky cenné horniny. Reportáž před 30 lety zachytila vyvezení posledního vozíku uranové rudy v dolu Zadní Chodov na Plzeňsku. Mimoto uvádí, na jaké odvětví se propuštění horníci nejspíš budou orientovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 12. 2022|

V době války myslí ukrajinští horníci spíš na bezpečí svých blízkých než na to vlastní

V dolech na východě Ukrajiny, které nejsou přímo ohroženy boji, pokračuje těžba uhlí. To tvoří celou třetinu energetické produkce země. Do dolů se přesunuli horníci z méně bezpečných oblastí země. I zde přitom hrozí ostřelování, které může důl proměnit v past. Horníci přesto během práce myslí spíš na bezpečí svých blízkých, kteří zůstávají na povrchu. Na východě Ukrajiny natáčel štáb ČT s redaktorem Janem Šilhanem.
12. 9. 2022|

V zatopeném dole v Mexiku čeká deset horníků na záchranu

Víc než týden se snaží záchranáři vytáhnout ze zatopeného dolu v Mexiku deset horníků. Voda zaplavila důl poté, co se propadla stěna šachty. Na povrch se hned v první den havárie podařilo dostat pět horníků, se zbytkem ale nemají záchranné týmy zatím kontakt.
11. 8. 2022|

Exploze v polském Dole Pniówek usmrtily nejméně pět lidí, pátrá se také po záchranářích

Při neštěstí v černouhelném Dole Pniówek na jihu Polska zahynulo pět lidí, dalších sedm se pohřešuje. Příčinou incidentu byl pravděpodobně výbuch metanu, oznámila společnost JSW, která důl v Pavlovicích ve Slezském vojvodství vlastní. V nemocnicích jsou dvě desítky pracovníků dolu, několik horníků má vážné popáleniny.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 15:47|

Při neštěstí v srbském dole zemřelo osm horníků. Způsobil ho nejspíš výbuch metanu

Při neštěstí v hnědouhelném Dole Soko na jihovýchodě Srbska v pátek zemřelo nejméně osm horníků a dvacet dalších bylo zraněno. Informovala o tom stanice RTS s odvoláním na zdravotnické úřady. Podle serveru Novosti byl příčinou výbuch metanu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 13:13|

30 let zpět: Horníci na Ostravsku žádali sociální spravedlnost

V Ostravě před budovou generálního ředitelství akciové společnosti OKD proběhla manifestace hornických důchodců a zdravotně postižených, stejně jako současných zaměstnanců dolů ostravsko-karvinského revíru. Na jejich nespokojenost s financemi reagoval vystoupením generální ředitel OKD, který slíbil řešení.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 1. 2022|

Před 20 lety zemřeli v dole Schoeller čtyři horníci. Výbuch nejspíš způsobila cigareta

V dolu Schoeller v Libušíně u Kladna před dvaceti lety zemřeli čtyři horníci, zřejmě kvůli porušení bezpečnostních předpisů. V prostoru začala hořet směs metanu se vzduchem, zapálit ji mohla například cigareta – na místě se podle svědků totiž navzdory zákazu kouřilo. Nešlo ale o rozsáhlý výbuch, řekl fotograf a bývalý pracovník kladenských dolů Josef Seifert, který byl v době neštěstí vedoucím likvidace havárie.
29. 11. 2021|

Lidé v době železné pili pivo a jedli plísňový sýr, zjistili vědci z exkrementů

Vědci díky analýze exkrementů starých 2700 let zjistili, že lidé v době železné už pili pivo a jedli plísňový sýr. Ve stolici pravěkých horníků, která se zachovala v solných dolech v rakouském Hallstattu, totiž při mikrobiologickém rozboru objevili mimo jiné stopy modré plísně, která se dodnes používá při výrobě zrajících sýrů. V jídelníčku tehdejších lidí nicméně převažovaly celozrnné obilniny, které doplňovalo ovoce, luštěniny a maso, uvedli odborníci ve studii zveřejněné v časopise Current Biology.
14. 10. 2021|

„Jako bych se znovu narodil.“ Zachránění čínští horníci promluvili o tragédii

Přežili čtrnáct dní skoro v naprosté tmě přes půl kilometru hluboko pod zemí. Teď jedenáct čínských horníků promluvilo o drsném uvěznění v zavaleném dole. K deseti jejich kolegům se záchranáři dostali pozdě. Po posledním se stále pátrá.
28. 1. 2021|

Z čínského dolu vyprostili dalších devět mrtvých horníků, jeden se stále pohřešuje

Dalších devět z 22 horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze, bylo od neděle nalezeno mrtvých. Počet obětí neštěstí tím vzrostl na deset. Informovala o tom agentura AP den poté, co se záchranářům podařilo z dolu vyprostit jedenáct přeživších. Jeden z horníků se stále pohřešuje.
25. 1. 2021|

Zavalení čínští horníci se po týdnu ozvali záchranářům

Čínští horníci, které výbuch uvěznil na déle než týden pod zemí, dokázali zaslat zprávu záchranářům. Oznámila to v pondělí agentura AFP s odvoláním na místní úřady.
18. 1. 2021|

OKD se chystá na propouštění. V první vlně opustí firmu 700 zaměstnanců

Hned na začátku ledna se ve dvou dolech na Karvinsku přestane těžit černé uhlí. O práci přijde postupně přes dva tisíce lidí, propouštění začne v příštím týdnu. Bude to tak jedna z klíčových událostí, která čeká Moravskoslezský kraj v nadcházejícím roce. Zaměstnanci, kteří budou odcházet nebo se přesunou na útlumové práce, přejdou pod státní podnik Diamo.
30. 12. 2020|

30 let zpět: Důlní nehoda v Karviné

V říjnu roku 1990 vybuchl v jedné ze slojí Dolu Barbora, který v té době nesl název 1. máj, metan. Při důlním neštěstí v Karviné zemřelo celkem třicet horníků, dalších devět bylo těžce zraněno.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 10. 2020|

Horníkům s covidem vyplácí OKD 60 procent z platu. Prokázat nakažení v práci je podle odborů obtížné

Těžební firma OKD vyplácí kmenovým zaměstnancům nakaženým koronavirem na nemocenské 60 procent z platu. S tím ale někteří nesouhlasí. Podle ministerstva práce lze nákazu koronavirem považovat za pracovní úraz, jen pokud má příznaky nemoci a dokáže, že byl nakažen na svém pracovišti. Dokázat to lze podle odborů jen těžko.
16. 7. 2020|

Polské doly zastavují těžbu. Vláda očekává velký nárůst nakažených

Dvanáct černouhelných dolů v polském Slezsku na tři týdny zastavuje těžbu. Vláda se tak rozhodla poté, co v posledních dnech testování odhalilo stovky nových případů nákazy koronavirem mezi horníky a jejich rodinami. Na region připadá víc než třetina všech infikovaných v Polsku, jinde se situace uklidňuje.
9. 6. 2020|

V extrémní chudobě se ocitne 60 milionů lidí, řekl šéf Světové banky. Brazílie je v počtu obětí třetí zemí na světě

V Brazílii za uplynulý den přibylo přes 27 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet zemřelých se zvýšil o 904. Na obnovených stránkách, které v pátek úřad revidoval poté, co podle vlády neodrážely aktuální situaci, je ale nově jen zlomek původních dat. Ekonomické dopady pandemie způsobené novým typem koronaviru budou možná patrné až deset let, prohlásil prezident Světové banky (SB) David Malpass. Pandemie podle něj zasadila globální ekonomice zničující ránu, po které se více než 60 milionů lidí ocitne v extrémní chudobě.
7. 6. 2020Aktualizováno7. 6. 2020, 16:59|

Začalo testování v Dole Darkov. Některé nakažené horníky se hygienikům nedaří dohledat

V souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19 v Dole Darkov na Karvinsku hygienici aktuálně evidují 120 nakažených horníků a 12 jejich příbuzných, u nichž je hotovo epidemiologické šetření. Celkem mají hygienici ale okolo 150 pozitivních testů, některé nakažené horníky stále dohledávají. Hygienici budou při plošných testech kvůli koronaviru v dole testovat 2400 lidí, původně přitom počítali s otestováním zhruba tisícovky zaměstnanců.
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 13:01|

Tragický výbuch v Dole ČSM připomíná žulová slza

Památku třinácti havířů, kteří před rokem zahynuli při výbuchu metanu v podzemí dolu ČSM-Sever, uctili ve Stonavě na Karvinsku pozůstalí po obětech, politici i zástupci těžařů. Až na jednoho pocházeli všichni zemřelí horníci z Polska. V rámci pietní akce posvětil pomník ve tvaru slzy ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.
20. 12. 2019Aktualizováno20. 12. 2019, 15:09|

Záchranáři vyprostili pozůstatky horníků z Dolu ČSM-Sever. Příčina výbuchu se stále vyšetřuje

Báňští záchranáři v sobotu vynesli na povrch pozůstatky posledních čtyř horníků, kteří zahynuli při prosincovém neštěstí v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. Bude provedena jejich pitva. V pondělí to sdělila okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.
13. 5. 2019Aktualizováno13. 5. 2019, 11:14|

Důl v polských Polkowicích zasáhl silný otřes. Jeden horník se pohřešuje

Po silném otřesu v měďném dole ve městě Polkowice na jihozápadě Polska se pohřešuje jeden horník. Informovala o tom těžařská společnost KGHM, které důl patří. Několik dalších lidí utrpělo zranění a byli odvezeni do nemocnice. Původní informace hovořily o čtrnácti pohřešovaných.
29. 1. 2019Aktualizováno29. 1. 2019, 19:11|

Půjdou horníci dřív do penze? Poslanci napoprvé kývli

Horníci z hlubinných dolů zřejmě budou moci odcházet do penze o pět let dříve než ostatní pracovníci, tedy už v 58 letech. Počítá s tím vládní novela, kterou po vzrušené rozpravě poslanci schválili v prvním čtení. Nová pravidla by mohla platit už od října letošního roku. Právě kvůli tomuto návrhu ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) loni před Úřadem vlády demonstrovali horníci z OKD.
20. 1. 2016Aktualizováno20. 1. 2016, 21:55|