Berlín bude klimaticky neutrální až do roku 2045. Referendum o dřívější termín neuspělo

V Berlíně v referendu neuspěla iniciativa, která žádala, aby byla německá metropole klimaticky neutrální už do roku 2030. Volební komise po sečtení hlasů oznámila, že se nepodaří splnit jednu z podmínek pro schválení, podle které se musí vyslovit pro nejméně čtvrtina oprávněných berlínských voličů, tedy asi 610 tisíc lidí. Informovala o tom agentura DPA.

Iniciativa Klimaneustart, která chtěla díky referendu prosadit ambicióznější cíle pro ochranu klimatu, neuspěla navzdory faktu, že ji podpořila těsná většina hlasujících. Pro bylo 51 procent voličů, tedy 442 tisíc, proti se vyslovilo 423 tisíc hlasujících. Nepodařilo se však dosáhnout povinné hranice pro schválení, tedy toho, aby plán podpořila alespoň čtvrtina z 2,43 milionu voličů. Celková účast byla třicet procent.

Iniciátoři referenda jsou z výsledku zklamaní. „Nejde o to, že neuspěl projekt naší iniciativy, týká se to totiž všech obyvatel Berlína. Pro všechny Berlíňany je to škoda,“ řekla mluvčí Jessamine Davisová. „Máme většinu, to je opravdu skvělé. V Berlíně je hodně lidí, kteří dali najevo, že politika nejedná dost rychle,“ dodala.

Organizátoři se ještě v sobotu během demonstrace a koncertu u Braniborské brány snažili přesvědčit nerozhodnuté, aby hlasovali pro změnu zákona.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová zdůraznila, že město si je navzdory neúspěchu referenda vědomo toho, že boj proti klimatickým změnám je důležitý. „Tu naléhavost si uvědomujeme,“ řekla.

Německá metropole počítá s tím, že bude klimaticky neutrální do roku 2045. „Musíme emise oxidu uhličitého snižovat rychleji, než jak se v současnosti plánuje. Rok 2030 jako cíl je v souladu s limitem 1,5 stupně, ke kterému jsme se jako Německo zavázali. A politici v současné době nejednají dostatečně rychle,“ řekla mluvčí iniciativy Berlin Klimaneutral Jessamine Davisová.

Rychlejší splnění cíle a snížení emisí oxidu uhličitého nejméně o 95 procent oproti roku 1990 by si vyžádalo investice ve výši desítek miliard eur (stovek miliard korun). Německá média a také někteří politici poukazovali na to, že Berlín takové finanční zdroje nemá. Mnozí odborníci také pochybovali, zda je klimatická neutralita do sedmi let vůbec uskutečnitelná.