Při požáru obytného domu ve Francii zemřelo deset lidí. Polovina obětí jsou děti

Deset lidí, z toho pět dětí ve věku od tří do 15 let, zemřelo při požáru, který propukl v pátek nad ránem v sedmipatrovém obytném domě ve městě Vaulx-en-Velin na předměstí Lyonu, informovaly místní úřady. Čtrnáct lidí utrpělo zranění, čtyři z nich jsou v ohrožení života. Požár byl již uhašen.

K požáru došlo v pátek brzy ráno v sedmipatrové obytné budově, podle agentury AFP byl hlášen krátce po 3:00 SEČ. Plameny se do ostatních podlaží rozšířily z přízemí.

„Probudily mě výkřiky,“ řekl místnímu deníku Le Progrès de Lyon obyvatel čtvrti Mohamed. „Chtěli jsme lidem pomoci, ale kouř byl příliš hustý. Viděl jsem mrtvou ženu. Je to dramatické,“ dodal.

Příčina požáru není zatím známá, uvádí prefektura departementu Rhône a ministr vnitra Gerald Darmanin. „Existuje několik scénářů a bude zahájeno vyšetřování,“ řekl a dodal, že je kvůli incidentu v kontaktu s prezidentem Emmanuelem Macronem. Okolí domu je uzavřené a hlídají ho policisté.

Na místě zasahovalo asi 180 hasičů, dva z nich jsou mezi zraněnými. Požár už uhasili, konstatoval Darmanin a dodal, že do města Vaulx-en-Velin míří. „Je to šokující, bilance je extrémně vážná,“ doplnil Darmanin.

Požár podle AFP propukl ve čtvrti Mas du Taureau, která prochází obnovou poté, co byla dlouho považována za typickou problematickou předměstskou čtvrť. Lyon zahájil na počátku tisíciletí program za 100 milionů eur (přes 2,4 miliardy korun), jehož cílem byla přeměna oblasti v ekologickou čtvrť či rozvoj veřejné dopravy.