Tlumočnice promluvila o korupci kolem fotbalového šampionátu v Kataru. Z emirátu musela utéct

Horizont ČT24: Korupce kolem fotbalového šampionátu v Kataru (zdroj: ČT24)

Už za necelé dva týdny začne možná nejkontroverznější fotbalový šampionát všech dob. Před jeho začátkem se řeší stav lidských práv v Kataru, špatné pracovní podmínky tamních dělníků i fakt, že se mistrovství koná v zemi bez sportovní historie. Už od počátku se ale mluví především o tom, že si Katar měl pořádaní zajistit korupcí. Nedávné vyjádření bývalého šéfa světové fotbalové asociace Seppa Blattera, během jehož předsednictví byl Katar zvolen jako hostitel šampionátu, situaci ještě vyhrotilo. Blatter totiž veřejně přiznal, že udělit pořadatelství této zemi bylo chybou.

Stačilo jedno prohlášení a život Faedry Al-Madžidové se obrátil vzhůru nohama: „Dáme vám 1,5 milionu dolarů pro vaši federaci a vy si s nimi dělejte, co chcete. Na oplátku hlasujte pro nás.“

Svobodná matka dvou dětí takto popsala, jak měli katarští zástupci nabízet úplatky africkým zemím. Vše se odehrálo na začátku roku 2010, kdy se rozhodovalo o dalším pořadateli fotbalového šampionátu.

Al-Madžidová měla na inkriminované schůzce tlumočit z francouzštiny do arabštiny. „Byla to velmi prostá, trochu až šokující výměna. V jednu chvíli jsem se začala smát, protože mi bylo jasné, co se děje,“ říká whistleblowerka.

Poté, co se o korupci zmínila před vedením katarského výboru, musela s dětmi do tří dnů Katar opustit. Informace pak svěřila médiím, nejprve anonymně, později ukázala i svou tvář. Tvrdí, že od té doby ji pravidelně sledují cizí automobily a její vlastní vůz se stal terčem zlodějů.

Na její ochranu proto dohlíží agenti FBI. „Přímé výhrůžky nedostávám, nepřímých však bylo hodně. Jestli vím, že mě má země sleduje? Ano, dělají to docela očividně,“ říká Al-Madžidová.

Korupce

Že jsou nejvyšší fotbalová patra zkorumpovaná, se ukázalo pět let po přidělení mistrovství emirátu. Tehdejší kauza sice přímo nesouvisela s Katarem, ale svrhla i dva nejvyšší představitele, šéfy FIFA a UEFA Seppa Blattera a Michela Platiniho. Na otázku, kolik dostal od Kataru, ale Platini ukazuje gestem číslo nula a ani oficiální vyšetřování neodhalilo při výběru pořadatele korupci.

Svou vinu dál odmítá i Dauhá. „Jsme si stoprocentně jisti poctivostí naší nabídky. Během celého procesu jsme přísně dodržovali platné předpisy,“ zní vyjádření organizačního výboru MS 2022 v Kataru.

Blatter: Byla to chyba

Bývalý předseda FIFA Sepp Blatter ale tento týden prohlásil, že rozhodnutí o přidělení mistrovství světa v roce 2022 Kataru bylo „chybou“. Šestaosmdesátiletý Blatter byl předsedou řídícího orgánu světového fotbalu, když byl Kataru v roce 2010 turnaj přidělen. Stát z Perského zálivu byl kritizován za svůj postoj ke vztahům osob stejného pohlaví, dodržování lidských práv a zacházení s migrujícími pracovníky.

Blatter řekl, že „měl pravdu“, když tehdy prohlásil, že turnaj „by neměl jít“ do Kataru v roce 2022. V rozhovoru pro švýcarské noviny Tages Anzeiger Blatter dodal, že Katar je „příliš malá země“ na to, aby turnaj hostil, a že „fotbal a mistrovství světa jsou pro něj příliš velké“.

Arabsko-americká žena svého rozhodnutí postavit se bohaté zemi nelituje. Pouze ji mrzí, že má dopad i na její děti. Ve zlepšení poměrů v nejvyšších patrech světového fotbalu nevěří. „Myslím, že se to ještě zhorší. Za posledních dvanáct let jsem nezaznamenala nic dobrého,“ říká. I tak ale doufá, že se její svědectví o katarské korupci ve fotbale prokáže.