Těla mrtvých Rusů zůstávají podél frontové linie. Čekají na návrat domů

Horizont ČT24: Odklízení mrtvých vojáků z bojišť (zdroj: ČT24)

Za ustupujícími ruskými vojsky zůstává kromě všudypřítomné destrukce i mnoho lidských obětí vpádu na Ukrajinu. Nejčastěji jde právě o ruské vojáky, jejichž těla spolubojovníci nechávají ležet podél celé frontové linie. S jejich identifikací i následným odesláním do Ruska pomáhá ukrajinská strana.

Jedna ze silnic vedoucích k osvobozenému Lymanu je lemována těly jeho bývalých okupantů. Rusové před ukrajinským postupem utekli narychlo a nebrali ohled na techniku ani na těla mrtvých kamarádů.

S jejich identifikací, sbíráním DNA i ukládáním pomáhá přímo ukrajinská armáda a dobrovolníci z humanitárních skupin. Po celé Ukrajině na poslední odpočinek čekají tisíce mrtvých Rusů.

Těla tlejí na polích nebo jsou v márnicích

„Jejich těla tlejí na polích nebo jsou uložena v márnicích. Ta, která Rusové sami nespálili. Jediná armáda na světě, která s sebou vozí mobilní krematorium, aby se zbavila těl svých padlých vojáků, když na to zrovna má čas,“ řekl k tomu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Pro nové ruské odvedence připojil i praktickou radu. „Nechte si alespoň udělat tetování se svým jménem a příjmením, ať víme, jak najít vaše příbuzné, až budete zabiti.“

Své padlé, ať už civilisty, nebo vojáky, se Ukrajinci snaží najít a předat rodinám co nejrychleji. Ruské oběti zůstávají na místech o něco déle – nemají přednost v identifikačním procesu a vyšetřovatelé musí dávat pozor na nástražná výbušná zařízení, která agresor nalíčil u některých mrtvých.

„Když je voják ‚nezvěstný v boji', provádíme prohlídku v místě, kde voják sloužil, a hledáme těla,“ řekl Vitalij Šum z Národní gardy Ukrajiny.

Celkem už podle odhadů západních vlád i Kyjeva zemřelo během vpádu na Ukrajinu přes šedesát tisíc Rusů, Moskva přiznává necelou desetinu z tohoto čísla. „Nějaký čas jsme o tom nemluvili, ale musím zmínit naše ztráty. Ke dnešku jsme ztratili 5937 lidí,“ řekl 21. září ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Transport těl do Ruska ve speciálních vlacích

Od začátku války už proběhlo několik výměn zabitých vojáků na obou stranách, většinou na lokální úrovni. Krátce po invazi se dokonce Ukrajincům povedlo vyměnit šest mrtvých Rusů za dva živé zajaté ukrajinské vojáky. Tento vzácný způsob výměny ale Rusové opakovat nechtějí. Stovky zemřelých vojáků čeká transport domů například ve speciálních chladicích vlacích.

„Ukrajina je připravena vrátit tato těla agresorovi. A samozřejmě, pokud agresor má těla našich padlých v hrobech nebo na dočasně okupovaném ukrajinském území, jsme připraveni je také převzít,“ uvedl Šum.  

Podle mezinárodního práva má k celkové výměně vojenských obětí dojít po konci aktivní fáze konfliktu. Ten je ale zatím v nedohlednu, a návrat padlých tak stále není na pořadu dne.