Záporožská elektrárna se zastavila, odpojen byl poslední reaktor

V Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině byl odpojen poslední ze šesti reaktorů, oznámila ukrajinská společnost Enerhoatom. Záložní vedení z ukrajinské sítě, které zajistí chlazení reaktorů, je funkční, ubezpečila po poledni Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Provoz elektrárny byl podle ranního sdělení Enerhoatomu agentuře Reuters zcela zastaven. Reaktor byl odpojen od elektrické sítě ráno ve 3:41 a začaly přípravy na jeho zchlazení.

Zprávu Enerhoatomu potvrdila MAAE a informovala o zajištění elektřiny nutné k bezpečnému provozu. „Záložní elektrické vedení do ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny bylo obnoveno, poskytuje zařízení elektřinu z vnějšku potřebnou pro chlazení reaktoru a další bezpečnostní funkce,“ stojí v prohlášení.

Před nočním odpojením byla elektrárna podle agentury Unian opětovně napojena na elektrickou síť a několik dní pracovala jako ostrov – vyráběla elektřinu jen pro chlazení posledního z fungujících reaktorů. Jednu linii elektrického vedení se podařilo v sobotu večer obnovit, což umožnilo odstávku posledního reaktoru.

MAAE v sobotu upozornila, že situace v elektrárně je kvůli přerušeným dodávkám elektřiny do zařízení mimořádně riziková.

Důvodem problémů je ostřelování zařízení, z nějž se obviňují navzájem Ukrajina a Rusko. Enerhoatom, který je provozovatelem elektrárny, zdůraznil, že okupanti, tedy Rusové, musí palbu zastavit. Kyjev opakovaně vyzval k demilitarizaci okolí elektrárny a obyvatele okolních sídel k evakuaci v zájmu jejich vlastního bezpečí.