Nebojím se, jinak bych to nedělala, říká ruská nezávislá novinářka, která obdržela cenu Anny Politkovské

Události: Ruská novinářka Katěrina Gordějevová získala cenu Anny Politkovské (zdroj: ČT24)

Ruská moderátorka a blogerka Katěrina Gordějevová získala prestižní ocenění pro ruské nezávislé novináře Kamerton Anny Politkovské. Její pořad na internetu sledují skoro tři miliony lidí. Situaci nezávislých novinářů v Rusku výrazně ztížila vládní omezení přijatá po ruské agresi proti Ukrajině, řada médii musela skončit nebo se přesunout do jiné země.

Katěrina Gordějevová po ruském útoku na Ukrajinu natočila desítky rozhovorů se známými osobnostmi. Těch se otevřeně ptá i na ruský vpád na Ukrajinu. „Nebojím se. Kdybych se bála, nemohla bych to dělat,“ uvedla.

Před dvěma týdny byl jejím hostem opoziční politik a bývalý starosta Jekatěrinburgu Jevgenij Rojzman. Toho ve čtvrtek na 48 hodin zadržela policie a kvůli diskreditaci ruské armády mu hrozí až pět let vězení. Ruský politik mimo jiné v rozhovoru s ní řekl, že v jeho okolí není nikdo, kdo by doopravdy podporoval válku.

Diktafon Anny Politkovské

„Novináři, kteří pracují pro ruské čtenáře, ještě samozřejmě jsou. V Rusku muselo bohužel skončit tři sta médií nezávislých na státu,“ popsal situaci ruských nezávislých žurnalistů Dmitrij Muratov, nositel Nobelovy ceny za mír v roce 2021. Sám byl přítelem Anny Politkovské, zavražděné v roce 2006 kvůli jejím článkům o válce v Čečně. Zadavatele vraždy se nepodařilo vypátrat. 

Alexander Politkovskij, manžel zavražděné novinářky, přinesl na letošní ceremonii Muratovovi jako dárek Annin osobní diktafon. „Všechno, co se týká Anny Politkovské, má pro nás novináře velkou tradici. Je to prostředek zachování historické paměti,“ ocenil dar Muratov. 

Ruská cena Anny Politkovské byla poprvé udělena v roce 2013, od té doby toto ocenění získalo osmnáct lidí. Nyní je laureátkou ceny Gordějevová. „Hodně to pro mě znamená. Je to nejdůležitější ocenění současného Ruska,“ tvrdí oceněná novinářka.