Roztržka ve slovenské vládě čeká na vyřešení. Odborníci předpokládají menšinový kabinet

Události: Vládní krize na Slovensku (zdroj: ČT24)

Pnutí ve slovenské vládě trvá, ministr hospodářství Richard Sulík požaduje do konce srpna demisi ministra financí Igora Matoviče, jinak sám odstoupí. Experti očekávají, že na podzim by mohla vzniknout menšinová vláda. Část vládní koalice by ale dala přednost předčasným volbám.

Koalice musí být kompaktní, nemůže být rozbitá, zdůraznil předseda Národní rady a předseda vládní strany Sme rodina Boris Kollár. „A pokud ano, tak si nehrajme, že tu budeme dvacet měsíců v agónii. V takovém případě to položme, pojďme do předčasných voleb,“ dodal.

Předčasné volby by muselo schválit nejméně 90 ze 150 poslanců. Najít takovou většinu však nemusí být vůbec jednoduché, upozorňují odborníci.

Jinou variantou – schůdnější a pravděpodobnější – je vznik menšinové vlády. K ní by došlo poté, co by ze současné vlády odešla strana Sloboda a Solidarita. Její předseda Richard Sulík před časem uvedl, že pokud nedojde v srpnu ke změně na postu ministra financí, tak podá demisi a jeho strana by kabinetní řady opustila. Tím by vláda přišla v Národní radě o většinu. 

Tento krok se blíží, protože ministr financí Igor Matovič, předseda strany OĽANO, odchod odmítá. „Můžete se spolehnout, že 1. září budu ministrem financí. Tak jako doteď.“ Sulíkovo ultimátum má za osobní nenávist a porušení koaličních dohod.

Situace hraje pro menšinovou vládu

V září tak může vzniknout menšinová vláda. „Menšinová vláda je v tomto momentě jediné řešení, pokud nevezmeme to, že by se nějakým způsobem strany, které zůstávají v koalici, spojily s Hlasem, tedy s panem (expremiérem Peterem) Pellegrinim. Což je velmi nepravděpodobné, ale je to možnost,“ řekl politolog a rektor BISLA Samuel Abrahám. 

Předseda slovenské vlády Eduard Heger (OĽaNO) ke krizi řekl, že „pokud na něco není čas, není čas na destabilizaci. Pokud na něco určitě čas je, je čas na jednotu a spolupráci.“

Krize nahrává opozici. Podle posledních průzkumů vedou levicové strany bývalých premiérů: Pellegriniho Hlas a Smer Roberta Fica. Nejsilnější z vládních stran je právě SaS. I po odchodu mohou být její hlasy pro vládu klíčové. Sulík k tomu řekl, že jeho strana je i po případném konci ve vládě připravena dál podporovat ty vládní návrhy, se kterými souhlasí.

Volební preference na Slovensku
Zdroj: ČT24