Záplavy v americkém Kentucky si vyžádaly zatím 26 obětí

Počet obětí záplav, které na východě amerického státu Kentucky rozpoutaly přívalové deště, stoupl na 26. Mezi mrtvými je také šest dětí. Podle guvernéra Andyho Besheara bude bilance obětí pravděpodobně dál narůstat, uvedla v neděli agentura AP.

„Náš počet obětí se zvýšil na 26 a bude dál stoupat. Jsou tu rozsáhlé škody, mnoho rodin je vysídlených a během příštího dne se očekává další déšť,“ napsal guvernér na Twitteru. Podle Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) se pohřešuje nejméně 37 lidí. Beshear v neděli uvedl, že jejich nalezení může trvat týdny.

„Do některých oblastí se stále nemůžeme dostat, abychom lidi zkontrolovali,“ řekl Beshear. „Zdvojnásobujeme počet příslušníků Národní gardy. Budeme pracovat na tom, abychom chodili od dveří ke dveřím, pracovat na tom, abychom našli co nejvíce lidí. Budeme pracovat i v dešti. Ale počasí nám to komplikuje,“ řekl guvernér. 

Silné záplavy způsobené přívalovými dešti zasáhly východní část Kentucky ve čtvrtek, v některých částech tohoto jižanského státu napadlo za osmačtyřicet hodin 20 až 27 centimetrů srážek. Toky se rozvodnily zejména v Appalačském pohoří. 

Podle Národní meteorologické služby je navíc v neděli a v pondělí možné, že se v některých částech pohoří vyskytnou další bleskové záplavy, protože se tam přeženou nejnovější bouřky. V některých oblastech, které byly zaplaveny minulý týden, by mohlo spadnout tři až šest centimetrů srážek za hodinu.

Tisíce domácností bez proudu

Nejtragičtější bilanci má okres Knott, tamní úřad koronera oznámil čtrnáct potvrzených obětí. Média mimo jiné informovala o rodině, která přišla o čtyři malé děti, které se utopily poté, co voda zaplavila její obytný přívěs.

Bez elektřiny v neděli podle webu poweroutage.us bylo přes 13 tisíc domácností v Kentucky. Americký prezident Joe Biden již dříve vyhlásil stav katastrofy pro některé tamní okresy, aby jim zpřístupnil finanční prostředky.

Záplavy z minulého týdne se rozšířily i do Západní Virginie, kde guvernér Jim Justice vyhlásil stav nouze pro šest jižních okresů, a do Virginie. Tamní guvernér Glenn Youngkin rovněž vyhlásil stav nouze, který umožnil úředníkům mobilizovat zdroje v celé zaplavené jihozápadní části státu.