Pod Oděsou se vinou rozsáhlé katakomby, skýtají ochranu před raketami

Události: Katakomby v Oděse, které zachraňují životy (zdroj: ČT24)

Nebezpečí ruských raket neustále čelí i jihoukrajinská Oděsa. Protiletecké sirény znějí skoro denně. Nouze naučila místní vyhledávat bezpečí v rozsáhlých historických katakombách, které se vinou pod velkou částí milionového města. Na místě natáčel zpravodaj ČT na Ukrajině Pavel Polák.

Před ruskými raketami se lidé schovávají v podzemních chodbách, které tu vznikaly od 18. století. Pro případ útoku mají zabalené tašky, pitnou vodu v lahvích. Katakomby v Oděse – je tu více než dva a půl tisíc kilometrů chodeb – nabízejí bezpečí pro tisíce lidí. Jedná se o jeden z největších podzemních labyrintů na světě.

Speleolog Alexander Ladňuk sestupuje až na samé dno oděských katakomb. Od konce února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, sem chodí často. „Dne 26. února jsme začali natahovat elektrický proud, protože tady byla tma. Potom jsme začali dělat sezení a vytvářet zásoby vody a léků,“ vzpomíná.

S dalšími dobrovolníky začali využívat katakomby k tomu, k čemu sloužily už dřív. Lidé se v nich schovávali před nebezpečím. Skrývali se tu partyzáni před nacisty, v dobách Sovětského svazu měly chránit před jadernými bombami.

„Samozřejmě že jsme to chtěli udělat pohodlnější, než to bylo dříve. Na jeden zadek tehdy bylo 80 centimetrů, podle sovětské normy,“ dodal Ladňuk. Dnes je tu místa mnohem víc, je možné si i lehnout. A nad hlavami je stále devatenáct metrů kamene.

Oděsané chtějí normální život

Časy se však mění i v Oděse. Když se nyní ve městě rozezní sirény, bývají katakomby prázdné.

„Lidé si už na to zvykli. Ze začátku sem utíkali ve velkých počtech. Přibíhali s různými věcmi. Bylo běžné, že utíkali v teplákách a s tabletem,“ vysvětluje Ladňuk.

Oděsané chtějí opět žít bez omezení. I za cenu, že riskují. Nebezpečné totiž není jenom nebe nad městem, ale také Černé moře. Kvůli hrozbě ruského vylodění jsou v něm miny. Do vody ani na pláž se nesmí.

„Když se lidé koupali v Černém moři, střetli se s výbušninami, které explodovaly. Ti lidé zemřeli,“ připomněla mluvčí záchranné služby v Oděse Marina Martynenková. Policie kontroluje, aby k podobným neštěstím nedocházelo.

Ruské rakety na region dopadají stále častěji. Pro mnoho lidí v tomto přímořském městě je to připomínka, že válka není daleko.