Stávka Lufthansy ochromila německá letiště

Události ČT: Stávky v dopravě v Německu a Velké Británii (zdroj: ČT24)

Stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa paralyzovala německá letiště. Uprostřed prázdninové sezony na nich uvázly desítky tisíc cestujících. Firemní odbory požadují po vedení vyšší platy kvůli inflaci a většímu pracovnímu zatížení. Dopravní komplikace zažívají kvůli protestům železničářů i Britové.

Informační tabule ukazují stovky zrušených letů, přepážky zůstaly bez obsluhy a zmatení cestující v dlouhých frontách marně čekají na svůj spoj. „Můj let byl zrušen. Řekli nám, že ho další den přerezervují. Když jsme přijeli, nikdo tu nebyl, aby nám řekl, co máme dělat, kam máme jít, kde máme spát,“ stěžuje si Diego Lambiase na chaos na německých letištích. 

Spoje z klíčových leteckých uzlů v Mnichově i Frankfurtu aerolinka zrušila. Stávkuje se ale po celé zemi: potíže neminuly Düsseldorf, Hamburk nebo Berlín. Lety se začaly omezovat už v úterý, plány muselo změnit na 134 tisíc cestujících.

„Bohužel jsme museli dohromady zrušit více než tisíc letů ve Frankfurtu a Mnichově,“ potvrdil za Lufthansu Martin Leutke, vedoucí oddělení komunikace s médii.

Odbory: Jde o extrémně stresující situaci

Zaměstnanci volají po vyšších platech, kvůli drahotě i kvůli tomu, že mají výrazně víc práce. Chybí kolegové, kteří odešli kvůli pandemii. Lufthansa odborům nabídla, že připlatí pět až patnáct procent, předákům to ale nestačí. Jednat s vedením mají znovu příští týden.

„Je to naprosto nedostatečné. Inflaci to nevyrovná a zaměstnanci jsou skutečně v extrémně napjaté a stresující situaci a potřebují úlevu,“ uvádí předsedkyně odborového svazu Verdi Christine Behleová.

Dopravní komplikace i jinde

Podobné požadavky mají i britští železničáři. I tam zatím veškerá vyjednávaní selhala a ke středeční stávce se přidalo na čtyřicet tisíc lidí. Stávka paralyzovala značnou část spojů, některé regiony protest úplně odřízl. 

Dopravní chaos kvůli stávkám a nedostatku pracovní síly provází Evropu od začátku prázdnin. O víkendu selhalo spojení mezi kontinentem a Spojeným královstvím a kolony rostly cestou na trajekt v Doveru i před eurotunelem. Někteří řidiči čekali i dvacet hodin.