Polsko má málo uhlí. Místo Ruska chce dovážet z Kolumbie a Austrálie

Horizont ČT24: Starosti Polska s uhlím (zdroj: ČT24)

Polsko řeší neočekávaný problém. V celé Evropě se uhlím netopí v tolika domácnostech jako právě tady, země ale zakázala dovážet surovinu z Ruska, a nyní jí má nedostatek. Proto apeluje na domácí průmysl, aby víc těžil, a zároveň hledá nové možnosti dovozu. Vláda se také chystá vyplatit části domácností, které topí uhlím, jednorázový příspěvek, protože ceny rychle rostou.

„Navzdory skutečnosti, že polské doly zvyšují těžbu, může být tohoto uhlí málo,“ řekl premiér Mateusz Morawiecki. „Proto jsem nařídil státním společnostem Weglokoks a PGE Paliwa i vicepremiérovi (Jackovi Sasinovi) nakupovat uhlí,“ dodal.

Podle agentury Bloomberg se nyní Polsko snaží nakupovat uhlí v Kolumbii, Austrálii a Jihoafrické republice. Musí však soupeřit s jinými evropskými zeměmi, které kvůli nedostatku plynu obnovují provoz uhelných elektráren. Situaci navíc komplikuje skutečnost, že polské námořní přístavy i železnice jsou již nyní silně vytížené přepravou vojenského materiálu a potravin mezi Polskem a Ukrajinou, upozorňuje Bloomberg.

Ceny rychle rostou

Expert na energetiku Bartlomiej Derski upozornil, že Polsko má pravděpodobně nejnižší zásobu uhlí od konce druhé světové války. „Základní problém, který s tímto typem uhlí pro domácnosti máme, je, že zkrátka není, kde ho dolovat.“

Cena uhlí se navíc za poslední dobu téměř ztrojnásobila. Spoléhá na něj i Krystyna Lisická, obyvatelka obce Rawa Mazowiecka. Na zimu ho potřebuje zhruba dvě a půl tuny.

„Dřív jsem platila sedm set zlotých, pak jeden tisíc. Teď cena vystoupala na dva tisíce zlotých. Tolik jsem nikdy neplatila. Nikdy. Kdybych měla na živobytí jen peníze z důchodu, musela bych je utratit za tunu uhlí. A co pak? Jak bych žila?“ ptá se Lisická. 

Lidé už vyrazili do lesů

Právě kvůli zvyšující se ceně se část lidí obrátila směrem k lesu a ve svých kamnech hodlají zatápět dřevem. Už nyní proto připravují zásoby. Jen letos se ho prodalo o téměř třetinu víc.

„Zabere nám to zhruba tři měsíce, ale pak se už nemusíme obávat o topivo na několik dalších měsíců a nemusíme řešit cenu uhlí a dalšího paliva,“ vypočítal výhody farmář Artur Trochimiak.

Ekologové jsou zděšeni

Vláda v úterý schválila návrh, že domácnostem, které k vytápění používají uhlí, vyplatí jednorázový příspěvek tři tisíce zlotých (asi 15 440 korun). Návrh musí ještě schválit obě komory polského parlamentu.

Ekologičtí experti současně poukazují na to, že  dovoz uhlí z Kolumbie nebo Austrálie znamená dovoz méně kvalitní suroviny. „Obáváme se, že toto uhlí bude jen smícháno s dalšími druhy uhlí a pak prodáváno. To sice přinese další zisky dolům i těžebnímu sektoru, ale zároveň to způsobí také smog a větší znečištění v letošní zimě,“ připomněl Piotr Siergiej z neziskové nevládní organizace  Warsaw Smog Alert.  

Program garantovaných cen není příliš úspěšný

Uhlí se v Polsku podílí také z 80 procent na výrobě elektřiny. I když se ho v této zemi vytěží nejvíce v Evropské unii, před vyhlášením embarga se dovezlo loni z Ruska do Polska osm milionů tun a nyní zemi asi jedenáct milionů tun chybí kvůli útlumu domácí produkce.

Polský prezident Andrzej Duda nedávno podepsal zákon, podle kterého si lidé budou moci nakoupit tři tuny uhlí za garantovanou cenu a prodejci dostanou kompenzaci ušlého zisku. Nicméně program není úspěšný, protože prodejci se na něm nechtějí podílet. Kompenzace jsou totiž vzhledem k růstu cen uhlí příliš nízké. „Vládní garance neodpovídají realitě na trhu,“ zhodnotil situaci portál onet.pl.