Ve Vinnycji se naposled rozloučili s holčičkou, která zemřela při ruském útoku

Ve Vinnycji se rozloučili se čtyřletou Lizou (zdroj: ČT24)

Ve Vinnycji se přišli lidé rozloučit do pravoslavného kostela se čtyřletou Lizou, která zemřela při čtvrtečním útoku na toto město v centrální části Ukrajiny. Podle ukrajinských úřadů ruské rakety ve čtvrtek ve městě zabily dohromady čtyřiadvacet lidí. Kromě Lizy zemřely dvě další děti ve věku sedm a osm let. Lizina matka utrpěla při útoku těžká zranění a je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče.

„Lizu jsem neznal, ale tohle nikoho nemůže nechat chladným,“ pronesl duchovní k smutečním hostům v chrámu Proměnění Páně z osmnáctého století. Lizino tělo zatím spočívalo v otevřené rakvi s květinami a plyšáky u nohou.

Po ruském útoku ukrajinští záchranáři zveřejnili fotografie dívčina nehybného těla ležícího na zemi vedle kočárku. Ve čtvrtek, kdy na Vinnycju dopadly ruské rakety, šla Liza, která měla Downův syndrom, se svojí matkou Irynou Dmytrijevovou k logopedovi.

Třiatřicetiletá Iryna při útoku utrpěla těžká zranění a je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Na pohřbu tak na rozdíl od Lizina otce a babičky chyběla.

Krátce před explozí její matka na sociální síti zveřejnila video, jak Liza tlačí kočárek. Zveřejněný videozáznam i fotografie obletěly internet a přispěly k rozhořčení světa nad brutalitou války na Ukrajině. 

„Víme, že zlo nemůže zvítězit,“ pronesl na jejím pohřbu duchovní. Na Lizu také zavzpomínala ukrajinská první dáma Olena Zelenská, která se s ní setkala při natáčení vánočního videa.