Průzkumníci našli vrak amerického torpédoborce, leží v téměř sedmikilometrové hloubce

Vrak amerického doprovodného torpédoborce Samuel B. Roberts objevili 6895 metrů pod hladinou texaský multimilionář Victor Vescovo a expert na průzkum mořských hlubin Jeremie Morizet. Loď přezdívanou Sammy B. potopila skupina japonských válečných lodí v bitvě u filipínského ostrova Samar za druhé světové války.

Bitva u ostrova Samar se odehrála 25. října 1944 a je jednou z největších v námořní historii. Desítky plavidel amerických a japonských flotil se při ní potopily do Filipínského mořského příkopu, který je hluboký až deset a půl kilometru.

Z 224 členů posádky Sammyho B. při bitvě zahynulo 89. Zbývající přeživší čekali na pomoc padesát hodin v záchranných člunech.

Vescovo uvedl, že nalézt torpédoborec byla „neuvěřitelná pocta“. „Rádi říkáme, že ocel nelže a že vraky těchto lodí jsou posledními svědky bitev,“ řekl stanici BBC. „Sammy B. bojoval s japonskými těžkými křižníky na velmi malou vzdálenost a došla mu munice. Zbyly mu jen kouřové střely a světlice, které pálil v naději, že na japonských lodích způsobí požár. Muži na obou stranách bojovali na život a na smrt,“ řekl Vescovo.

Na snímcích vraku pořízených ponorkou Limiting Factor je možné vidět strukturu trupu, zbraně i torpédomety.

Průzkumníci kombinují historické záznamy s moderními technologiemi, aby „zmenšili kupku sena, v níž hledají jehlu“, kterou představuje ten či onen vrak lodi. „Hledali jsme i letadlovou loď Gambier Bay, ale je to detektivní práce a podmořské operace takového druhu ještě nikdo pořádně nedělal,“ řekl Vescovo, který byl prvním člověkem, jenž navštívil nejhlubší místa pěti zemských oceánů.

Jen zhruba dvě procenta oceánského dna jsou níže než šest tisíc metrů. Vrak USS Samuel B. Roberts byl objeven v hloubce téměř sedmi kilometrů.