Reportérku televize al-Džazíra zabili izraelští vojáci, tvrdí OSN

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) dospěl k závěru, že palestinsko-americkou reportérku televize al-Džazíra Širín abú Aklahovou zabila střelba izraelských vojáků, nikoliv palestinských ozbrojenců. Závěry jsou podle mluvčí OHCHR Raviny Shamdasaniové výsledkem nezávislého monitoringu incidentu z 11. května. Informuje o tom britský server BBC.

Jedenapadesátiletá dlouholetá reportérka al-Džazíry byla zastřelena v Džanínu, když pracovala na reportáži o razii izraelských vojáků. Palestinci její smrt připisují Izraeli, který ale tvrdí, že nelze objasnit, kdo za zabití ženy může.

Mluvčí OHCHR poznamenala, že vyšetřování je založené na informacích od izraelské armády a palestinského generálního prokurátora. Ráno v den incidentu podle ní čtyři novináři zabočili do ulice, načež „na ně bylo vypáleno několik jednotlivých, zdánlivě dobře mířených střel ze směru izraelských bezpečnostních sil“.

„Jedna kulka zasáhla Samúdího do ramene, další zasáhla abú Aklahovou do hlavy a na místě ji zabila,“ uvedla mluvčí. Izraelská armáda oznámila, že vojáci do Džanínu přišli zatknout osoby podezřelé z terorismu po vlně útoků na Izraelce.

Izrael tvrzení popírá

Smrtící střelu vystřelili vojáci také podle očitých svědků. To však Izrael zpochybňuje a tvrdí, že zatím nebylo možné určit zdroj střelby, jelikož Palestinci odmítli izraelskou žádost o předložení střely k balistické zkoušce.

Abú Aklahová měla v době incidentu neprůstřelnou vestu s viditelným nápisem „Press“ (tisk) a helmu. Zasažena byla na ulici nedaleko místa, kde se strhla přestřelka mezi izraelskými silami a palestinskými ozbrojenci.

Izrael takové závěry už dříve ostře odmítl jako neprokazatelné. Tvrdí, že nelze určit, zda smrtící střelu vypálily jeho síly, nebo palestinští ozbrojenci, protože Palestinci odmítli spolupracovat.

Bylo to úmyslné, tvrdí Palestinci

Izraelská armáda provádí vlastní vyšetřování a uvedla, že identifikovala zbraň vojáka, která mohla reportérku zabít, ale že to nemůže prokázat bez analýzy střely. Palestinci uvedli, že střelu nevydají, jelikož Izraelcům nevěří.

Shamdasaniová prohlásila, že OHCHR „nezjistil žádné informace, které by naznačovaly, že v bezprostřední blízkosti novinářů činili ozbrojení Palestinci nějaké aktivity“.

Minulý měsíc vyšetřování v Palestině dospělo k závěru, že abú Aklahovou izraelský voják zastřelil úmyslně. Palestinci dokonce podle zpravodaje ČT v Izraeli Davida Borka používají termín „atentát“. Izraelský ministr obrany to však tehdy odmítl a označil to za „zjevnou lež“.

Vyšetřování jsou zamrzlá

Izraelská rétorika se však mění. „V posledních týdnech už izraelští vojenští a političtí představitelé uznávají, že je zcela možné, že abú Aklahová zemřela na základě výstřelu z izraelské zbraně. Samozřejmě Izraelci absolutně odmítají představu, že by to bylo cílené zabití,“ informuje zpravodaj.

Borek popisuje, že palestinské i izraelské vyšetřování jsou ve slepých uličkách. Obě strany totiž disponují důkazy, jež by mohly okolnosti zabití novinářky objasnit, ale nechtějí si je vzájemně poskytnout. Palestinci mají vystřelenou kulku, Izraelci zase zbraně svých jednotek. Balistická expertiza tak zatím není možná.

Borek dodává, že v Izraeli je politický i společenský hlavní proud kriticky nastavený vůči tomu, že se západní média ve velké míře věnují kauze zabité novinářky, ale již nesledují útok nožem a kladivem palestinského útočníka, který střelbě v Džanínu předcházel.

Vyšetřování zabití palestinské novinářky (zdroj: ČT24)