Soud potrestal čtyři muže v případu vraždy kněze u francouzského Rouenu

V souvislosti s vražedným útokem na katolického kněze Jacquese Hamela ve francouzském Rouenu potrestal soud v Paříži čtyři muže. Nejde přímo o útočníky na církevního představitele, protože ty policie zastřelila. Nejvyšší, doživotní trest si odnesl náborář teroristické organizace Islámský stát (IS) Rachid Kassim, který byl souzen v nepřítomnosti. Úřady se domnívají, že zemřel v řadách této organizace v Iráku. Další tři muži, kteří jsou ve vazbě, dostali tresty od osmi do třinácti let.

Soud shledal trojici přítomných mužů vinnou z teroristického spolčení. Podle obžaloby tito muži věděli o plánech útočníků, sdíleli jejich ideologii nebo se spolu s nimi pokoušeli dostat do Sýrie, kde se chtěli připojit k IS.

Kassima soud uznal vinným ze spoluúčasti na teroristickém útoku. Mužův osud je nejasný a úřady se domnívají, že zemřel při americkému útoku proti IS v roce 2017.

Dvojice útočníků vtrhla do kostela poblíž Rouenu na konci července 2016. Na místě byly kromě kněze také tři jeptišky a jeden starší pár. Policisté teroristy zastřelili, když ti s rukojmími vyšli z kostela. Za útočníky úřady označily devatenáctiletého Adela Kermiche a stejně starého Abdela Malika Petitjeana, kteří se ve videu přihlásili k IS.

Vražda pětaosmdesátiletého kněze měla velký ohlas mimo jiné kvůli tomu, že se stala krátce po útoku nákladním vozem v Nice, při kterém zahynulo 86 lidí.