Peking se rozloučil s jednou z nejkontroverznějších olympiád v duchu hrdosti a vzdoru

Události: Hry v Pekingu skončily ve stínu kritiky (zdroj: ČT24)

Hry v Pekingu skončily ve stínu kritiky za porušování lidských práv. Některé země v čele se Spojenými státy olympiádu politicky bojkotovaly. Apolitičnost Her svými výroky popřela sama Čína, když komentovala události týkající se Tchaj-wanu nebo Sin-ťiangu.

V atmosféře diplomatickému bojkotu kvůli porušování lidských práv se Čína snažila prezentovat jako moderní a milá země – s tančícími roboty a sportovišti, která odrážejí rostoucí kulturní sebevědomí.

Olympiáda má být apolitická, ale Peking 2022 přinesl momenty, které jsou podle kritiků přinejmenším sporné.

Napadání zahraničních médií za náznaky špatných zpráv. Opěvování sportovců, kteří přešli z amerického týmu do čínských barev. Ohněm zapáleným ujgurskou lyžařkou po boku chanského sportovce jakoby Peking dával najevo, že se nestydí za represe v Sin-ťiangu. Heslo „Společně za sdílenou budoucnost“ odkazující na ideologické výzvy prezidenta.

Politika vstoupila na olympiádu, když členka čínského organizačního výboru promluvila o Tchaj-wanu a Sin-ťiangu.

„Na světě je jen jedna Čína a Tchaj-wan je nedělitelnou součástí. Takzvaná nucená práce v Sin-ťiangu je lež, kterou si vymyslely některé síly s postranními úmysly,“ řekla mluvčí letošní olympiády Jen Ťia-žung.

Kritika Číně lhostejná není, ale převažuje radost z úspěchu.